Green Card başvuru tarihi 2022 ne zaman, şartları, kimlere verilir, başvuru ücreti, çıkma ihtimali nedir?

Green Card başvuru tarihi 2022 ne zaman, şartları, kimlere verilir, başvuru ücreti, çıkma ihtimali nedir, Green Card başvuruları ne zaman yapılıyor, çekiliş tarihi ne zaman?

Google Haberlere Abone ol
Green Card başvuru 2022 tarihleri ve şartları ne?

Green Card başvuru tarihi 2022 tarihleri ne zaman, şartları nelerdir, Amerikan Yeşil Kart kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı, Green Card başvuruları ne zaman yapılıyor, çekiliş tarihi ne zaman?

Green Card veya diğer adıyla Amerikan Yeşil Kart için dünyanın dört bir yanından her yıl onbinlerce insana çekiliş sonucunda verilen bir tür vatandaşlık hakkıdır. 

Amerikan vatandaşı olmak isteyenler için uygulanan Green Card sistemine başta Türkiye gibi ülkeler olmak üzere birçok ülkede her yıl düzenlenen çekilişe katılıyor. 

Çekiliş sonucunda ortalama 120 bin kişi her yıl Amerikan vatandaşı olmaya hak kazanıyor.

Green Card çekilişini kazanan kişilerin eşleri ve 21 yaş altı çocukları da onlarla birlikte Amerikan vatandaşı olmaya hak kazanıyor. 

Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı
Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı

 

Peki, Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı, Green Card başvuruları ne zaman yapılıyor, çekiliş tarihi ne zaman?

GREEN CARD BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

1) 18 Yaş Üstü Olmak: Green Card çekilişine katılmak için bir yaş sınırı yoktur. Ancak başvuru sahibinin en az lise veya dengi okul mezunu olması gerekiyor. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmamış kişiler çekilişi kazansa bile Green Card sahibi olamamaktadır.

2) En az lise mezunu olmak: Başvuru sahibi lise veya dengi bir okuldan mezun olmalıdır. Eğer lise mezunu değilse son 5 (beş) yıl içinde eğitim, tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip olması ön koşulu vardır. Green Card başvurularında sadece resmi eğitimler kabul edilir. Hizmet içi eğitimler veya denklik sertifikaları kabul edilemez. Eğitim ve iş tecrübeleri ile ilgili belgeleri vize görüşmesi sırasında konsolosluk yetkilisine sunmanız gerekmektedir. Eğer eğitim seviyeniz istenilen seviyenin altında ise Green Card alamazsınız.

3) İngilizce zorunluluğu yoktur: Green Card çekilişine katılan kişilerin İngilizce bilmesi gerekmiyor. Çekilişi kazanıp Amerika’ya gittiğinizde yaşayacağınız zorlukları göz önünde bulundurarak iletişim kuracak kadar İngilizce öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Parasal Birikim Olması Şart Değil: Green Card başvurusunda bulunacak kişinin bir mal varlığının ya da parasal birikiminin olması gerekmez.

GREEN CARD ÇEKİLİŞİ KAZANANLARIN YAKINLARINA TANINAN HAKLAR NELERDİR?

Green Card sahibi kişinin eşi ve 21 yaş altı hiç evlenmemiş çocukları da Amerika’da ömür boyu oturma ve çalışma hakkı elde etmiş olur. Evli çiftler şanslarını arttırmak için ayrı ayrı Green Card başvurusu yapmalıdır.

Bu kişiler, Amerika’da seçme ve seçilme hakkı hariç eğitim, sağlık, sosyal yardım gibi diğer tüm haklara sahip olur.

Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı
Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı

 

Green Card sahibi öğrenciler, devlet üniversitelerindeki yüzde 80’e varan indirimli ücretlerden yararlanabilecekleri gibi, Amerikan hükümetinden burs ve kredi alma şansları da yüksek olur.

Bu kişilerin, Amerikan sürücü belgesi almaya ve Amerika'ya bağlı eyaletlere yolculuk etme hakkı vardır.

GREEN CARD BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Green Card başvuruları her yıl Ekim – Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri Dışİşleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinden online olarak yapılmaktadır. Sisteme sadece 1 kez giriş izniniz vardır.

Bu nedenle formunuzu ilk defada doldurup tamamlamalısınız, tekrardan düzenleme şansınız olmayacaktır. Hatalı ve eksik bilgiler nedeniyle Türkiye’den yapılan yaklaşık 100 bin başvurudan sadece 20 bini kabul edilmektedir.

Ayrıca Green Card başvurunuzu kayıt döneminin başlarında yapmanızı öneririz. Çünkü kayıt döneminin sonuna doğru yoğunluk oluştuğundan sistem yavaşlayabilir ve başvurunuzu gerçekleştiremeyebilirsiniz.

Yazımızın devamında Green Card başvuru prosedürü ile detaylı bilgileri okuyabilirsiniz. Ancak yılda sadece 1 kez verilen bu hakkı başvuru sırasında hata yaparak kaybetmek istemiyorsanız danışmanlık alabilirsiniz. Euroasia Global Visa Services yetkililerimiz Green Card başvuru işlemlerinizle ilgili her konuda size danışmanlık yapabilir.

Green Card başvuru formunu doldurun: Green Card başvuru formu online olarak doldurulur. Formdaki adres kısmınız Türkçe olmalıdır. Formda yazdığınız bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız.

14 Adımda tamamlanan formda sizden kişisel bilgileriniz istenir. İşte Formda cevapları istenen 14 soru.

1. İsim ve soy isminiz (Pasaportunuzda yazdığı şekilde forma yazmanız gerekir. Önce soy isminiz, sonra isminiz)

2. Doğum Tarihi ( Gün, ay ve yıl olarak girmeniz gerekmektedir)

3. Cinsiyet

4. Doğduğunuz Şehir (Pasaportunuz da yazdığı şekilde forma yazmalısınız.)

5. Doğduğunuz Ülke (TURKEY şeklinde İngilizce olarak yazmanız gerekmektedir.)

6. DV programına katılım için uygun olduğunuz ülke (Doğduğunuz ülke Türkiye ise bu seçeneği ‘Evet’ olarak işaretlemelisiniz)

7. Fotoğraf (Sisteme yükleyeceğiniz fotoğrafınız güncel ve biometrik verilere uygun olmalıdır)

8. Posta Adresiniz (Ev veya iş adresini yazmalısınız. Ayrıca bu bölümde postayı alacak kişinin adı ve soyadı yazılmalı)

9. Şu anda yaşadığınız ülke

10. Telefon numarası (Telefon numarası yazmak tercihinize bağlı. İsterseniz numara yazmayabilirsiniz)

11. E-posta adresi (Bu bölüme çok sık kullandığınız aktif bir e-posta adresinizi yazın. Bu e-mail adresinize Green Card’ı kazanıp kazanmadığınızla ilgili bir bildirim yapılmayacaktır. Ancak kazandığınız takdirde Kentucky Çekiliş Merkezi’nden gönderilen resmi yazıya cevap verirseniz sonraki tüm yazışmalarınızı e-mail adresiniz üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca bu e-mail adresi başvuru onay numaranızı kaybetmeniz durumunda "Forgot Confirmation Number" linkine tıklayarak çekiliş sonucunuzu öğrenmeniz için de gereklidir)

12. Eğitim Seviyesi (Tamamlamış olduğunuz statüyü seçmeniz gerekir. Üniversite öğrenciliği devam eden bir kişi son eğitim seviyesini "Lise Diploması" olarak seçmelidir)

13. Medeni Hal

14. Çocukların Sayısı (Sizinle birlikte ikamet etmiyor veya DV programı ile göçmenlik hakkı almak istemiyor olsalar bile 21 yaşından küçük ve evli olmayan tüm çocuklarınızın isimlerini, doğum tarihlerini, cinsiyetlerini ve doğdukları şehir ve ülke bilgilerini başvuru formunuza eklemelisiniz.)

Başvuru numaranızı bir yere not edin: Green Card Başvuru formunu doldurup onayladıktan sonra sistem size bir "Confirmation Number" (Onay Numarası) verecektir. Bu numarayı bir yere not ederek saklamalısınız. Çünkü bu numara olmadan başvuru sonucunuzu öğrenmeniz mümkün olmayacaktır. Eğer Onay Numaranızı kaybederseniz ‘Forgot Confirmation Number’ sekmesini tıklayarak e-posta adresiniz ve bazı kişisel bilgilerinizi girerek onay numaranıza tekrar ulaşabilirsiniz.

Çekiliş sonucunuzu kontrol edin: Green Card çekilişiniz başvuru yaptıktan 6 sonra Mayıs- Eylül ayı arasında yine Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesi www.dvlottery.state.gov dan açıklanmaktadır. Siteden size başvuru sırasında verilen onay numarasını girerek başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Çekilişi kazanıp kazanmadığınız size e-posta veya posta yoluyla bildirilmez.

Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı
Green Card başvuru şartları nelerdir, kimlere verilir, başvuru ücreti ne kadar, çıkma ihtimali var mı

 

Adresinize resmi evraklarınız gönderilir: Eğer Green Card çekilişini kazanırsanız Amerika tarafından başvuruda belirttiğiniz adresinize içinde resmi evrakların olduğu bir zarf gönderilir. Bu zarf içinde hazırlamanız gereken evrakların (Adli Sicil Kaydı, Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Fotoğraf, Banka Hesap Özeti) gibi listesi de vardır. Ayrıca vize görüşmesine gideceğiniz tarihte bu zarfta gönderilen belgeler arasında yer alır.

Vize mülakatına gidin: Amerikan hükümetinin size belirttiği tarihte Amerika Konsolosluğu ya da Amerika Büyükelçiliğindeki randevuya giderek vize mülakatına katılmanız gerekecek. Konsolosluk yetkilisi vizenizi onaylarsa 6 ay içerisinde Amerika’ya giriş yapmanız gerekebilir.

GREEN CARD BAŞVURU ÜCRETİ VAR MIDIR?

Green Card başvuruları Amerika Dışişleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinden online olarak yapılır ve bunun için bir ücret ödenmez. Ancak Green Card alma şansını yakalamış olursanız, Amerika Konsolosluğu ya da Amerika Büyükelçiliği’nde gideceğiniz vize mülakatı için ücret ödemeniz gerekir. Ödemeyi bu temsilciliklere direkt ödemeniz istenir. Amerika hükümeti sizden asla çek, posta ya da banka havalesi ile ön ödeme yapmanızı istemez.

GREEN CARD BAŞVURU TEKRARI İPTAL SEBEBİDİR

Amerika Göçmenlik Yasası’na göre, her yıl Ekim –Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Green Card başvurularına aynı yıl içinde her şahısın sadece bir kez başvurmasına izin verilir. Birden fazla başvuru yapanlar diskalifiye edilir. Ancak kişinin bir sonraki yıl yapılan çekilişe de katılma hakkı vardır.

GREEN CARD İPTALİ GÜNDEMDEYDİ

ABD Başkanı Donald Trump, dün New York'ta yaşanan terör saldırısının ardından, çekilişle "Green Card" sahibi olmayı mümkün kılan "Çeşitlilik Göçmen Vize Kurası" (Diversity Visa Lottery) programının sona erdirilmesi için ABD Kongresine gideceğini açıklamıştı. 

New York polisi tarafından ismi Sayfullo Saipov olarak açıklanan saldırganın, ABD'de kalıcı oturma izni sağlayan "Green Card" sahibi olarak 2010 yılında bu ülkeye geldiğine dikkati çeken Trump, "Bugün itibarıyla Çeşitlilik Göçmen Vize Kurası'nın sona erdirilmesi sürecini başlatıyorum. Kongre'den, bu programdan kurtulmamız için gerekli süreci hemen başlatmasını isteyeceğim." dedi.

Trump, söz konusu programın isminin kulağa hoş geldiğini ancak kendisinin ABD için "hoş" olmadığını belirterek "Biz, kabiliyete dayalı bir programa geçilmesini istiyoruz. Bu ülkeye insanlar kabiliyetlerine göre gelmeliler. Göçmen zinciri (Green Card almaya hak kazanan bir kişinin ailesinden ve yakınlarından başka kişileri de ABD'ye getirebilmesi) yaklaşımından kurtulmak istiyoruz. Kongre'de hali hazırda bu göçmen zinciri programını sona erdirme amaçlı bazı tasarılar vardı. Şimdi bu programdan tamamen kurtulmak istiyoruz." diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump'ın annesi Amalija ile babası Viktor Knavs'ın bir süre önce ABD'de kalıcı oturma ve çalışma imkanı sağlayan Yeşil Kart (Green Card) almaya hak kazandıkları bildirildi.

Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, Knavsların avukatı Michael Wildes, konuyla ilgili açıklamasında ikilinin bir süre önce Yeşil Kart sahibi olduklarını belirtti.

Knavs çiftinin ne zaman ve ne şekilde Yeşil Kart aldıklarını açıklamayan Wildes, "Bayan Melania'nın ebeveynlerinin ABD'de yasal oturma iznine sahip olduğunu teyit edebilirim. Ancak müvekkillerim kişisel haklarına saygı duyulmasını istiyor." değerlendirmesini yaptı ve bu konuda daha fazla yorum yapmayacağını söyledi.

Amerikan kamuoyunda "göçmenlik" tartışmaları devam ederken bu konudaki sert yaklaşımları bilinen Trump'ın eşinin ebeveynlerinin nasıl Yeşil Kart aldıkları ayrıca tartışma konusu oldu.

Zira Trump, "göçmen zinciri" adı verilen ve Yeşil Kart almış bir kişinin kendi ailesinden başka kişilere de sponsor olarak onların da kalıcı oturma izni almasına imkan veren düzenlemenin kaldırılmasını istiyordu.

Amerikan medyası, Knavsların "göçmen zinciri" yoluyla Yeşil Kart almış olabileceğini, bu durumda Trump'ın "tutarsız" davranmış olacağını savunuyor.

500 BİN DOLARLIK YATIRIM YAPAN YABANCILARA DA VERİLİYOR

Green Card sadece çekilişle verilmiyor. Amerikan yönetimi yabancı yatırım çekme yollarından biri olarak da Green Card'ı kullanıyor. EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında ülkede 500 bin dolarlık yatırım yapan yabancılara Green Card veren ABD'nin, bu yolla 2015'te 3 milyar dolarlık yatırım çektiği bildirildi.

Küresel ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle yabancı yatırımcı çekme konusunda sıkıntı yaşayan ülkeler, bu zorluğu aşmak için birçok yol deniyor.

Bu kapsamda ABD, 1992 yılından itibaren uyguladığı EB-5 Yatırımcı Programı ile Amerika içerisinde devlet tarafından onaylanmış bölgesel merkezlerde yer alan bir projeye 500 bin dolar yatıran yatırımcıya Green Card veriyor.

Yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Akaydın, EB-5 Yatırımcı Programı'nın amacının, Amerikan ekonomisine yabancı yatırımcıların girişini kolaylaştırmak, yatırımlarla iş gücü oluşturmak, karşılığında da yabancı yatırımcı ile ailesine Green Card verilmesi olduğunu söyledi.

EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında Amerika içerisindeki bölgesel merkezlerde yer alan bir projeye 500 bin dolar yatıran yabancılara, karşılığında kendisine ve ailesine önce 2 yıllık, daha sonra ömür boyu kalıcı Green Card verildiğini aktaran Akaydın, bu yatırımcıların geçici Green Card'larını aldıkları andan itibaren Amerika'nın istedikleri yerine yerleşebileceğini kaydetti.

Akaydın, bu kişilerin aynı zamanda iş kurma veya bir şirkette çalışma hakkı da elde ettiğini belirterek, "Eğitim ve sağlık hizmetlerinden diğer Amerikalı vatandaşlar gibi yararlanabilirler. Sadece seçimlerde oy kullanamazlar ve Amerikan pasaportları yoktur." dedi.

Hemen Amerika'ya yerleşmek istemeyen yatırımcıların ise yılda en az bir kez giriş-çıkış yaparak Green Card'larını muhafaza edebileceğini anlatan Akaydın, bu kişilerin 5 yıllık bir dönemin en az 2,5 yılını Amerika'da geçirmeleri halinde vatandaşlık hakkı kazanıp Amerikan pasaportu alabildiğini vurguladı.

Akaydın, bu kişilerin çifte vatandaşlık anlaşması uyarınca Türk vatandaşlıklarını kaybetmeyeceklerini, her iki ülke vatandaşlığının da devam edeceğini dile getirdi.


 

Yorumlar