Green Card başvuru tarihleri 2023 ne zaman?

Green Card Lottery'nin nasıl ve nereden, ABD vatandaşlığı hangi yöntemlerle alınabildiği uzun zamandır ABD vatandaşı olmak isteyenler tarafından merakla soruluyor. Peki, Green Card Lottery nasıl alınır? Green Card alma yöntemleri nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Green Card başvuru tarihleri 2023 ne zaman?

Green Card başvuru nasıl yapılır, Amerikan vatandaşlığı için gerekli olan Yeşil Kart'ı almak isteyenlerin bilmeleri gereken bazı kritik yöntemler ve bilgiler bulunuyor. Bu yöntemleri ve bilgileri öğrenenler rahatlıkla başvuru yapabilir, çekilişte kazanmaları halinde Amerikan vatandaşı olabilirler. Amerikan veya ABD vatandaşlığı için gerekli olan başvuru işlemleri nasıl ve nereden yapılır, hangi yöntemlerle vatandaşlık alınabilir? Şimdi, Green Card Lottery nasıl alınır? Green Card alma yöntemleri nelerdir sorularının cevaplarını bakalım:

GREEN CARD BAŞVURU TARİHLERİ 2023 NE ZAMAN?

ABD’de Green Card almanın birkaç çeşit yöntemi var. Bunlardan ilki ve en bilineni DV Lottery (Diversity Visa Lottery) denen, göçmen çeşitliliğini arttırmak amacıyla Amerikan Kongresi tarafından yapılması zorunlu olan lotodur.

Bu çekiliş, Amerikan Hükümetinin anlaşmalı olduğu ülkelerin vatandaşlarına verilen bir imkandır. Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Bu çekiliş hakkının devam etmesi, senelik olarak göçmen olarak Amerika’ya gelen ülke vatandaşı sayısının 50.000’in altında olmasına bağlıdır. Çekilişin başından beri Türkiye’den bu sayıya ulaşılmadığından çekilişten hiç çıkarılmamıştır.

GREEN CARD ÇEKİLİŞLERİ İÇİN EN UYGUN BAŞVURU ZAMANI?

Green Card çekilişleri her sene ekim ayında başlayıp kasım ayının başına kadar devam eder ve mayıs ayında çekiliş sonuçları açıklanır. Örneğin, 2022 senesinde DV-2024 çekilişi için başvurular alınmıştır. Peki neden 2024? Bu durum, çekilişin sonuçları Mayıs 2023’te açıklanması ve mülakatlar sonrası ABD’ye girişin 2024 yılında mümkün olmasıyla alakalıdır.

GREEN CARD ÜCRETLİ Mİ?

Green Card çekilişinin ücretli olduğuna dair safsatalar olsa da çekiliş tamamen ücretsizdir. Bazı danışmanlık firmaları ücret talep etse de birkaç nüans dışında danışmanlık firmalarıyla çalışmaya gerek olmayacak kadar temel bilgiler içeren bir altyapısı bulunur.

ÇEKİLİŞİ KAZANAN DİREKT KABUL EDİLİYOR MU?

Peki, çekiliş çıkarsa ne olur? Çekilişi kazanana ABD kapıları sonuna kadar açılıyor mu? Hayır, böyle bir durum söz konusu değil. ABD konsolosluğu, DS-160 formunun doldurulma sırasına göre size mülakat tarihi verecektir. Ve Neredeyse tüm çekilişlerde herkesin bu mülakatlara girmeye hak kazanamadığını duyuyoruz. Green Card mülakatları ile alakalı daha detaylı yazımıza yer vereceğiz.

AİLE BİLEŞİMİ YÖNTEMİYLE GREEN CARD ALMAK

Bir diğer Green Card alma yöntemi de aile birleşimidir. Amerikan vatandaşı ya da Green Card sahibi aile üyeleri üzerinden Green Card alınması da mümkündür. Burada önemli olan Amerikan vatandaşı kişiler kendi 21 yaş altı çocukları, eşleri, anne babaları ve kardeşlerine Green Card başvurusu yapabilir. Green Card sahibi kişiler ise sadece 21 yaş altı çocukları ve eşleri için müracaat edebilirler. Yani Green Card sahipleri anne baba ve kardeşleri için müracaat etmezler.

İŞ HAYATI ÜZERİNDEN ALINAN GREEN CARD

Üçüncü metod ise, iş ya da işyeri üzerinden yapılan Green Card başvurusudur. İş üzerinden yapılan başvurular şahsın kendisi tarafından yapılabilen, işyeri üzerinden yapılan başvurular ise bir sponsor işyeri tarafından yapılan yapılabilen durumdur.

Green Card başvuru nasıl yapılır? Green Card Lottery alma yöntemleri nelerdir?
Green Card başvuru nasıl yapılır? Green Card Lottery alma yöntemleri nelerdir?

 

İş üzerinden yapılan başvuru için şartlar nedir? EB-1 (Employment Based) kategorisi olarak adlandırılan başvuru metodunda olağanüstü kabiliyet gerektiren ve ulusal ya da uluslararası çapta şöhrete sahip kişiler tarafından yapılan başvurulardır. Bu kategoride herhangi bir sponsora ihtiyaç bulunmuyor. Sanatçılar, sporcular, yöneticiler vs. gibi kişiler genellikle başvurmaktadır. Herhangi bir alan kısıtlaması bulunmuyor. Alanında üst düzey bir tecrübeye ya da yeteneğe sahip bir kişi olmanız yeterli.

İŞYERİ SPONSORLUĞU YÖNTEMİ

İşyeri sponsorluğu da sıkça Green Card başvurusu için kullanılan vize türüdür. Bu vize türünde önemli olan, size sponsor olabilecek bir firmanın varlığı ve sizi çalıştıracağı alanda istihdama ihtiyaç duymasıyla beraber ABD içerisinde Amerikan vatandaşı ya da Green Card sahibi bulamaması sonucunda sponsorluk yapmasıdır. Zira üç aşamalı bir sürece sahip bu vize türünde bazen vizeye sahip olmak 2 yıllık bir süreci gerektirebiliyor. Detayları başka bir yazının konusu…

HANGİ İŞ KOLLARI KABUL EDİLİYOR?

Amerikan ülke menfaatleri için faydalı olabilecek iş kolları da EB-2 NIW denen vize türünden de Green Card sahibi olması mümkün. Bu vize türünü genellikle akademisyenler kullanmakta. Burada da yine kişisel başvuru mümkün. Din görevlileri de EB-4 vize türüyle kurum başvurusu vasıtasıyla Green Card almak mümkün fakat bu statüyle alakalı ciddi araştırma yapıldığını belirtmekte fayda var.

YATIRIMCI VİZESİYLE GREEN CARD

Son olarak, yatırımcı vizesi marifetiyle, yani EB-5 denilen vize türü ile Green Card alma yolu da mümkün. Bu kategoride 2 farklı kol var. Birincisi, doğrudan ve şahsi olarak $1.100.000 yatırım yaparak ya da bölgesel merkezlerde yapılacak olan bir merkeze $800.000 yatırmak suretiyle projeden pay alarak Green Card başvurusu yapabilirsiniz. Bölgesel merkezlerde yapılacak projeleri kendiniz değerlendirmeniz ve seçmeniz gerekiyor zira yatırımınızın size kesin olarak getiri sağlayacağına dair bir kesinlik yok. (ÖZEL HABER)


 

Yorumlar