Görmez, Diyarbakır Ulu Camii'de Kürtçe dua etti

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyarbakır Ulu Camii'de yaptığı konuşmada "İçinde nice evliyalar, mabetler barındıran ve alimler yetiştiren Sur ilçesine barut kokusu yakışmaz, gül kokusu yakışır" dedi

Google Haberlere Abone ol
Görmez, Diyarbakır Ulu Camii'de Kürtçe dua etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bu zor günlerde eli kalem tutacak nice çocuklar bu topraklarda kendi kendilerini helak ettiler. Nice evlatlarımız ise tabutlar içerisinde Türkiye'nin şehirlerine dağıldılar. Gözyaşlarıyla annelerin babaların yürekleri dağlandı." dedi.

Prof. Dr. Görmez, terör operasyonları tamamlanan Sur ilçesindeki tarihi Ulu Camii'de cuma namazı kıldırdı. Cuma hutbesinde vatandaşlara seslenen Görmez, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Son aylarda Sur'da yaşanan acı hadiselerden dolayı hüzünlü selamlar getirdiğini belirten Görmez, doğudan, batıdan, Asya'dan ve Afrika'dan bütün Müslümanların hüzünlü selamlarını, yanık dualarını, gözyaşlarını cuma hutbesine getirdiğini aktardı.



"Siz burada bu zorlukları yaşarken, bu kötülükler şehirlerimizde yer alırken, dünyanın her tarafında Müslüman kardeşlerimizle görüştüğüm zaman tek cümleleri şu olmuştu, 'Diyarbakır'da barış olursa bizde de olur. Diyarbakır'da huzur ve sükunet olursa biz de kendi ülkelerimizde güven içerisinde oluruz. Dualarımız sizinle." diyen Görmez, dünyanın her tarafında aynı secdeye rahman eden müminlerin aynı duygu ve düşünceler içerisinde olmasının, kederleriyle kederlenmeleri kadar büyük bir nimetin bulunmadığını vurguladı.

Görmez, şöyle devam etti: "Bu zor günlerde eli kalem tutacak nice çocuklar bu topraklarda kendi kendilerini helak ettiler. Nice evlatlarımız ise tabutlar içerisinde Türkiye'nin şehirlerine dağıldılar. Gözyaşlarıyla annelerin babaların yürekleri dağlandı. Bütün o yürekleri dağlanan anne ve babalar ile görüştüm. Hiçbirisinde, hiçbir kardeşine yönelik kin, öfke ve düşmanlık görmedim. Milletimizin her ferdi bu zor süreçte, 'kardeşlik bakidir, hiçbir şeyi kardeşliğimize değişmeyiz' dediler." 

Bugün İslam dünyasından, Bağdat'dan, Şam'dan, Kahire'den ve Yemen'den ateşler yükseldiğini, çocukların ateşlerde yandığını dile getiren Görmez, bütün o mazlumların ve mağdurların umut bağladığı son adanın birlikte içerisinde yaşadıkları bu topraklar olduğunu anlattı.

"ÇANAKKALE'DE LİCE'DEN 450 ŞEHİT VAR"

Bu vatan işgal edileceği zaman Diyarbakırlıların evlatlarını Çanakkale'ye gönderdiğini, sadece Lice ilçesinden Çanakkale topraklarında 450 şehidin bulunduğunu vurgulayan Görmez, "Orada küçük bir beldede 40 mücahit insan Çanakkale'ye gider. Onlardan sadece iki kişi döner. Köyün kadınları onlarla birlikte savaşmadılar diye o iki erkeği köye sokmazlar. Hep beraber bu toprakları kendimize böyle vatan kıldık. Kürt'üyle, Türk'üyle, Arap'ıyla, Çerkez'iyle, diller, ırklar, renkler, makam ve mevki müminler için bir şey ifade etmez." diye konuştu.

KÜRTÇE DUA ETTİ

Görmez hutbenin sonunda Kürtçe, "Allahuteala kardeşliğimizi daim kılsın. Allah bizi bütün şerlerden muhafaza etsin. Allah şehrimizi ve hanelerimizi kötülüklerden ve olaylardan korusun. Allah özgürlüğümüzü İslam, iman, tevhid, Muhammed Mustafa ile daim etsin." ifadelerini kullandı. 

DOKUZ CAMİ YENİDEN YAPILACAK

Görmez, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u, Sur ilçesi tarihi İçkale Müze Kompleksi'ndeki valilik makamında ziyaret etti. 

Bir gazetecinin "bölgede olaylarda tahrip edilen camilere ilişkin projelerini" sorması üzerine Görmez, "Arkadaşlarımız bütün şehirleri gezdiler. Terör mağduru mabetlerimiz var. Terör mağduru mabetlerimizin sayısı 89. Bu 89'un 60'ını hemen, tekrar içinde ibadet edilir hale getirdik. Cizre, Silopi, Silvan'da büyük oranda tamamlandı." dedi.

Görmez, "Sur'daki manzarayı gördükçe, kalbimin çok mahzun olduğu Kurşunlu Cami manzarası, bizi hep hüzne boğan bir manzaradır. Tabii ki can mabetten daha kıymetlidir. Onu da ifade edeyim. Her müminin kalbi bir mabettir. Sadece mabetlerden dolayı değil, her can kaybından, her şehit cenazesinden dolayı kalbimiz mahzun." diye konuştu.

Kısa sürede tüm camilerde çalışmaları tamamlayacaklarını ifade eden Görmez, bunlardan 9'unun yıkılıp yeniden yapılacağını bildirdi.

KURŞUNLU CAMİİ'DE İNCELEME YAPTI

PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu yakılan tarihi Kurşunlu Camisi'nde de incelemelerde bulunan Görmez, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, caminin yakılmasından dolayı üzüntülü olduğunu söyledi.

Cami çevresinde görevli güvenlik güçleriyle de selamlaşan Görmez, daha sonra Hazreti Süleyman Caddesi'nde bir çay ocağında vatandaşlarla çay içti ve sohbet etti.

Yorumlar