Kerem Abadi

Kerem Abadi

Google'da sitenizi en üst sıralara çıkaran yöntem: Mental SEO

Mental SEO nedir? Site içeriğinin belli bir kategoride; meta kelimeler, başlıklar, etiketler ve açıklamalar ile mutlak bir şekilde düzenlenmesi ve...

Mental SEO nedir?

Site içeriğinin belli bir kategoride; meta kelimeler, başlıklar, etiketler ve açıklamalar ile mutlak bir şekilde düzenlenmesi ve detaylandırılması değildir.

Genelde yukarıdaki cümlede geçen "belli bir" ifadesi "ansiklopedi hazırlarcasına" olarak algılanıyor ve internet sitesi ona göre yapılandırılıyor.

Tabi kendi alanında (yani sitenin hizmet edeceği alana göre) kültür birikimi olan site yöneticileri yukarıdaki gibi bir hazırlık içine giriyorlar. Açıkcası çoğu sitede site kültürü yok. Site yapıları istifleme ve yığma şeklinde oluşuyor. Bir kaç SEO otomasyon script'i kullanarak veya bunlara aylık ödeme yaparak düzgün bir iş yaptıklarını sanıyorlar.

Doğru SEO ise şu şekilde:

Yazının ilk cümlesini tekrar okuyun. Ancak bu sefer "belli bir" ifadesi yerine size uygun olan şu aşağıdaki tümcelerden birini koyun:

"Şirketinizin varoluş sebebine göre"
"Ürününüzün önemine göre"
"Misyonunuza göre"
"Vizyonunuza göre"
"Kişiliğinize göre"

İşte şimdi; 

-Sitenizin içeriğini oluşturacak şeyleri sırasıyla bir yere yazın. 
-‎Sonra da bunların çatısı altına gireceği kategorileri belirleyin. 
-‎Sonra da bu kategorilere göre etiketleri belirleyin. 
-‎Daha sonra ise bu etiketleri kullanacağınız içerikleri 
-‎Ve bu içeriklerin ara başlıklarını belirleyin.

Yukarıdaki adımları izledikten sonra sitenizi web ortamında oluşturabilirsiniz. Yani siteniz bir saat ise saatin çalışması için saati ilk kez böyle kurmuş olacaksınız.

Sitede sonraki güncelleme ve eklemeleri yukarıdaki adımları tekrarlayarak yapabilirsiniz.

Bu yukarıda anlatılan SEO kurgu biçimine ise "Mental SEO" deniyor. Alanında başarılı sitelerin bilerek veya bilmeyerek izledikleri kurgu bu.

Konunun daha net anlaşılması için bir örnek:

"Meltofgiresh" çok önemli bir kavram.

Hayatımızın her alanında var. Çocuk eğitiminden, askeri stratejilere, buz pateninden mutfakta pişen patates kızartmasına kadar.

Ancak asıl birebir örtüştüğü alan finans sektörü. Tam olarak ise:

Black-Scholes formülünün "Zımni Dalgalanma Oranı" (Implied Volatility) gözetilerek ikinci dereceden Kredi Temerrüt Takaslarında (Credit Default Swaps CDS) Arbritaj opsiyonlarının put-call paritesi dahilinde kar/zarar/hedeflerinin kotasyonla belirlenmesidir.

Sadece bir sitede bu kavramı uygun kurguyla işlediğinizde Google'da finans sonuçlarında önemli bir sıralamaya girmek mümkün.

Konuyu diğer finansal kavramlarla yine doğru bir kurguyla birleştirdiğinizde bir site ile Google'da finans sonuçlarında tröst bile olabilirsiniz.

Böyle bir kavram veya konu olmasa bile.

"Meltofgiresh" yok. Az önce uydurdum.

"Mental SEO"ya da bu ismi ben taktım ve bir kaç yıldır uyguluyorum.

Sitenize özen gösterin:

Herşeyi otomatikleştirmeyin.

Otomatik olan şeylerin yani arama robotlarının sizin sitenizle daha iyi çalışması için sitenizin yapısını iyi kurgulayın.

İnsan olun.

Mental SEO'nun mantığı bu.

Diğer Yazıları

Yorumlar