Go-kart aracına şalı takılarak yaralanan kişinin tedavi sürüyor

- Sarıyer'deki bir go-kart pistinde, şalının aracın tekerleğine dolanması sonucu yaralanan Havvanur Yalçın'ın tedavisi devam ediyor - Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kocatürk: - "Hastamızın şu anda, go-kartın aksamına takılan eşarbının ani zarar vermesi sonucunda nefes borusunda yaklaşık bir santimetrelik yırtık var. Fakat yırtığın kendiliğinden iyileşebileceğini öngörüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Go-kart aracına şalı takılarak yaralanan kişinin tedavi sürüyor

İSTANBUL (AA) - Sarıyer'deki bir go-kart pistinde, şalının aracın tekerleğine dolanması sonucu nefes borusunda yırtık oluşan Havvanur Yalçın'ın, tedavisinin yoğun bakım ünitesinde devam ettiği bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Yalçın'ın, go-kart pistinde araç kullandığı sırada üzerindeki şalının tekerleğe dolanması sonucu nefes borusunda yaklaşık 1 santimetrelik yırtık oluştu.

Kazada yaralanan Yalçın'ın ilk müdahalesi olay yerine gelen 112 ekiplerince gerçekleştirildi. Yalçın'ın tedavisi, Yedikule Göğüs Hastanesi ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde devam ediyor.

- "Sağlık durumu ciddiyetini korumakla birlikte iyiye gidiyor"

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Celalettin Kocatürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalçın'ın yoğun bakım ünitesine alındığını ve tedavisinin burada sürdürüldüğünü söyledi.

Kocatürk, Yalçın'ın tedavisinin uyutulmak suretiyle gerçekleştirildiğini belirterek, "Daha önce başka bir hastaneye götürülmüş. Orada ilk müdahalesi yapılmış. Hastamızın şu anda, go-kartın aksamına takılan eşarbının ani zarar vermesi sonucunda nefes borusunda yaklaşık bir santimetrelik yırtık var. Fakat yırtığın kendiliğinden iyileşebileceğini öngörüyoruz." dedi.

Hastanın şuurunun açık olduğunu ancak şu anda konuşamadığını dile getiren Kocatürk, şöyle devam etti:

"Hastamız makineye bağlı ve uyutuluyor. Yırtık olan alanın kendiliğinden iyileşmesini bekleyeceğiz. Yaralanmış olan alanı, günlük olarak kontrol ediyoruz. Ayrıca her iki akciğerde de küçük yırtıklar ve yaralanmalar var. Yarın yapacağımız kontrol sonrasında nihai kararımızı vereceğiz. Ümit ediyoruz ki ameliyata gerek kalmadan kendiliğinden iyileşecek. Biz, hastamızla işaret diliyle anlaşıyoruz. Nefes borusunda yırtık olduğu için konuşamıyor ama bizi anlıyor. Bu çok iyi bir haber çünkü olay sırasında beynin etkilenmediğini ve bir zarar görmediğini öngörebiliriz. Ayrıca elini, kolunu, bacaklarını hareket ettirebiliyor. Motor fonksiyonları da oldukça iyi. İnşallah ucuz atlatacağız."

- "Heyecan peşinde koşarken sağlığımızdan olmamalıyız"

Kocatürk, ekipçe, nefes borusu yaralanmalarıyla ilgili tecrübelerinin olduğunu aktararak, "Bu tecrübemizi bütün ekip arkadaşlarımızca kullanarak başarılı olacağız. İnşallah hastamızı sağ salim taburcu edeceğiz diye ümit ediyoruz. Ancak şu anda hastamızın halen yoğun bakımda olduğunu ve düne göre daha az da olsa hayati tehlikesinin olduğunu unutmamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kocatürk, olaydan yola çıkıp topluma verilmesi gereken mesajlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanlar heyecan aradıkları zaman, yapmak istedikleri her şeyi daha hızlı yapmak istiyor ve bu adrenalin seviyesini arttırıyor. Adrenalin çok arttığı zaman insanların oto kontrolünü yitirdiklerini görüyoruz ya da ihmal edebildiklerini görüyoruz. Bu olayda da bunu gördük. Aslında hastamızın kask takmadan boynunda fular varken go-karta binmesine izin verilmemesi gerekir. Kendisi öyle olduğunu istese dahi kesinlikle buna müsaade edilmemesi gerekli. Diğer önlemler alınmadan bu tür aktivitelerin yapılmasına müsaade etmemek lazım. Heyecan peşinde koşarken sağlığımızdan olmamamız için mutlaka kurallara birebir uymamız gerekiyor."

Havvanur Yalçın'ın dayısı İsa Gök de "Olay, Cumartesi günü saat 18.30 sıralarında oldu. İstinye go-karta gidiyorlar. Go-karta binerken güvenlik görevlisi, şalı çıkarttırmak istemiş fakat Havva, 'önüm açılıyor' diyerek, çıkartmamış. Görevliler de izin vermişler ve go-karta bindirmişler. İki tur attıktan sonra da şal rüzgar nedeniyle arka tekere dolanıyor ve kaza gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.

- Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor

Öte yandan olayla ilgili işletme sahibi 32 yaşındaki Sinan Satır'ın Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı, emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakldığı öğrenildi.

Satır'ın emniyetteki ifadesinde, şunları söylediği belirtildi:

"Havvanur isimli kişi ve beraberindeki 2 kişi pistimize geldi. Go-kart aracına binmek istedi. Biz güvenlik nedeniyle şal ile araca binemeyeceğini söyledik. Üzerinde sadece gömlek olduğunu, yanında ceketinin bulunmadığını, üşüyebileceğini bu nedenle şalını çıkartmak istemediğini söyledi. Özel durumundan dolayı kendisine izin verdik. Bir tur attı, ikinci tura devam etti. Bu esnada şalın aracın arka tekerleğine dolandığını gördüm. Araç yavaşladı. Bunun üzerine hemen 112 acil sağlık ekiplerini aradım. Kişinin boğazına dolanan şalı kendimiz çıkardık ardından gelen ekiplerle hastaneye kaldırdık."

Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın da devam ettiği bildirildi.


Yorumlar