Germiyan Beyliği veya Germiyanoğulları Beyliği ne zaman nerede kuruldu?

Germiyanoğulları Beyliği ne zaman nerede ve kuruldu, hangi tarihler arasında faaliyet gösterdi?

Google Haberlere Abone ol
Germiyan Beyliği veya Germiyanoğulları Beyliği ne zaman nerede kuruldu?

Germiyanoğulları Beyliği tarihte ne zaman nerede kuruldu, hangi tarihler arasında hayatını sürdürdü? Germiyanoğulları Beyliği'nin beyi kimdir? 

Kuruluş Osman dizisinde de yer verilen Germiyanoğulları Beyliği, Osmanlı Beyliği ile aynı dönemlerde kurulduğu için çağdaş iki beylik sayılırlar.

Osmanlı Beyliği'nin en yakın ilişki içinde olduğu beylik olarak bilinir. Germiyanoğulları kurulduktan 90 yıl sonra Osmanlı Devleti'ne katılmıştır. Katılımı sağlayan ise Yıldırım Bayezid'dir.

Germiyan ailesi veya aşireti, Orta Asya'dan gelerek Malatya'ya kurulan Germiyan Aşiretine mensuptur. Germinyan Aşireti, Selçuklular zamanında Malatya'dan Kütahya boylarına göç etmişlerdi. Aşiretin başında ise Alişir veya Alişar Bey ve oğulları bulunuyordu. 

Germiyanoğulları, 1300 yılında Kütahya'da kurulmalarına rağmen Kula, Simav ve Denizli çevresini kapsayacak şekilde genişlemiştir.

Germiyan Beyliği veya Germiyanoğulları Beyliği ne zaman nerede kuruldu?

Germiyanoğulları Birinci Yakup Bey zamanında Ege Bölgesi'ndeki nüfuzunu arttırmıştır. Hatta Bizans'ı vergiye bağlayan ilk Türk Beyliği olarak da bilinir. 

Germiyan Beyliği'nin başında bulunan Yakup Bey'in ölümüyle birlikte beylik dağıldı. 

Beyliğin dağılmasıyla birlikte Aydınoğulları, Karesioğulları ve Saruhanoğulları gibi yeni beylikler ortaya çıktı. 

Germiyanoğulları ile Osmanlı Beyliği arasında evlilik yoluyla akrabalık bağı kurulmuştur. Osmanlı Devleti Padişahlarından Yıldırım Bayezid, Germiyan Beyi Süleyman Şah'ın kızı Devletşah Hatun ile evlenmişti. Çeyiz olarak da Simav, Emet ve Tavşanlı ile çevresi Osmanlı Devleti'ne bırakılmıştı. Kosova Savaşı esnasında Birinci Murad'ın şehit düşmesi üzerine Germiyanoğulları Beyliği'nin başında bulunan İkini Yakup, anlaşmalara aykırı hareketler içerisine girdi. Bunun üzerine Yıldırım Bayezid, Germiyanoğulları Beyliği'ne son verdi, topraklarını Osmanlı'ya bağladı. Tarihler ise 1390 yılını gösteriyordu.

Ancak ne varki Yıldırım Bayezid'in Ankara Savaşı'nda Timur'a yenik düşmesi üzerine Anadolu'da birlik tekrar bozuldu. Böylece Germiyanoğulları da yeniden canlandı. Tarihler ise 1402 yılını gösteriyordu. İkinci Yakup, yeniden beyliğin başına geçerek beyliğini devam ettirmek istedi. Ancak yaşlanması ve ölümünün yakın olduğunu hissetmesi üzerine vasiyet yoluyla beyliği tekrar Osmanlı Devleti'ne bıraktığını belirtmiştir. Germiyanoğulları'nın ikinci kez Osmanlı Devleti'ne bağlanmaları ise 1429 yılında olmuştur.

Yorumlar