Yurt dışı bedelli askerlik bedeli 2019 ne kadar?

Milli Savunma Bakanılığı dövizle askerlik başvurularının başladığını açıkladı. Başvurular dövizle askerlik için özel olarak açılan site üzerinden yapılıyor. Dövizle askerlik başvuru işlemleri bu site üzerinden yürütülüyor. Dövizle askerlik için gerekli bütün detayları makalemizde bulabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol
Yurt dışı bedelli askerlik bedeli 2019 ne kadar?

Yurt dışında yaşayan ya da belli bir süredir burada çalışan vatandaşlar için getirilen dövizle askerlik imkanı için başvurular başladı. Dövizle askerlik için başvurular Milli Savunma Bakanlığı tarafından açılan internet sitesi üzerinden yapılacak. Dövizle askerlik şartları arasında yer alan temel maddelerden birisini oluşturan "dövizle askerlik uzaktan eğitim"in tamamlanması gerekiyor. Dövizle askerlik için uzaktan eğitimi tamamlayan adaylar, bulundukları şehirlerdeki Türk konsolosluklarına giderek pasaport ve çalışma durumunu gösteren belgeleri ibraz ederek terhis belgelerini alabilecekler. Peki dövizle askerlik için yaş sınırı var mı, ne kadar ücret ödemek gerekiyor, uzaktan eğitim şart mı, Türkiye'ye gelmeye gerek var mı, yurt dışında çalışıp maaşı Türkiye'den yatanlar da faydalanabiliyor mu? Bütün bu soruların cevaplarını sizler için bu makalemizde derledik.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada dövizle askerlik alımlarının başladığı belirtilerek şöyle denildi:

Yabancı ülkelerde yaşayan yükümlülerin dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma şartlarından biri olan “uzaktan eğitim” alma ile ilgili site 11 Aralık 2018 tarihinden itibaren hizmete açılmıştır. Dövizle askerlik hizmetinden faydalanacak yükümlüler “https://dovizle.msb.gov.tr” adresinden “T.C MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI DÖVİZLE ASKERLİK UZAKTAN EĞİTİM PORTALI” adlı siteye giriş yapabileceklerdir. Bu siteye girerek uzaktan eğitim programını tamamlayan yükümlü vatandaşlarımız; kanununda belirtilen belgelerle birlikte bağlı bulundukları Büyükelçiliklere ve/veya konsolosluklara müracaat ederek dövizle askerlik hizmetini tamamlamış olacaklardır.

DÖVİZLE ASKERLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Dövizle askerlik başvuruları yapmak için öncelikle şu linke tıklamanız gerekiyor: https://dovizle.msb.gov.tr. 


Resim-1: Dövizle Askerlik Başvuru ya da Hesap Açma ekranı

Bu siteye ilk kez giriş yapıyorsanız öncelikle hesap oluşturmanız gerekiyor. Resim-1'de gösterilen formun en alt kısmında hesap oluştur bölümü bulunuyor.

Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza alacağınız eğitim ile ilgili sayfalar çıkacak. Burada girilen sayfadaki ders içeriklerini tamamlamanız ve bölüm sonlarındaki soruyu cevaplamanız halinde uzaktan eğitimi bitirmiş sayılacaksınız.

DÖVİZLE ASKERLİK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Dövizle askerlik yapmak için gerekli olan eğitimi aldıktan sonra sıra başvuru işlemlerine geliyor. Başvuru için pasaport ve çalıştığınıza dair belge şartı bulunuyor.

Uzaktan eğitim programını tamamlamanızı müteakip oturma ve çalışma durumunuzu ispata yarayan belgeler ve geçerli pasaportunuz ile bağlı bulunduğunuz konsolosluğa müracaat etmeniz gerekmektedir.

DÖVİZLE ASKERLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Dövizle askerlik imkanından faydalanma şartları Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı. İşte dövizle askerlik başvuru şartları:

- Askerlik çağına girmiş ve henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olmanız,

- Oturma veya çalışma iznine sahip olarak yurt dışında işçi/işveren/meslek sanat mensubu/birden fazla tabiiyetli/yabancı bandralı gemilerde gemi adamı statüsünde Türkiye’de geçen süreler hariç olmak üzere en az üç yıl fiilen çalışmış olmanız gerekmektedir.

- Bu şartları sağlamadığınız tespit edildiği takdirde, uzaktan eğitimi bitirmiş olsanız dahi aldığınız eğitim geçersiz sayılacaktır.

UZAKTAN EĞİTİM NE KADAR SÜREDE TAMAMLANMALI?

Eğitim içeriklerini tamamlamak için herhangi bir süre öngörülmemiştir. Tüm bölümleri tamamlamanız gerekmektedir. Bölümleri tamamladığınızda ilgili bölüm rengi kırmızıdan yeşile dönmektedir. Tüm bölümleri tamamlayıp tamamlamadığınızı eğitim içerikleri sayfasındaki “İlerleme Durumu” bölümündeki ilerleme bloğundan takip edebilirsiniz.

DÖVİZLE ASKERLİK BEDELİ NE KADARDIR TAKSİT İMKANI VAR MI?

Dövizle askerlik ödeme miktarı; 03 Ağustos 2018 tarihinden itibaren 2000 Avro olarak düzenlenmiştir. 2000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasının başvuru esnasında peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Taksitle ödeme imkânı bulunmamaktadır.

DÖVİZLE ASKERLİKTE YAŞ SINIRI VAR MI

Yapılan Kanun değişikliği ile dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için 38 yaş sınırı kaldırılmıştır. Vatandaşlarımızın ikâmet ettikleri bölgelerdeki Türk konsolosluklarına başvurmaları halinde yararlanma şartlarına haiz olup olmadıkları konsolosluklarımızca değerlendirilecektir.

DÖVİZLE ASKERLİK KONUSUNDA MERAK EDİLEN DİĞER DETAYLAR

03 Ağustos 2018 (hariç) öncesinde başvuru ve ödemelerini tamamlayan adaylar uzaktan eğitim almalarına gerek bulunmamaktadır.

Yurt dışında çalışmalarına rağmen maaş veya ücretleri yurt içinden transfer edilenlerin dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmelerine yasal imkân bulunmamaktadır.

Adayların yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren ya da meslek-sanat mensubu statüsünde çalıştıkları tüm süreler, konsolosluklara müracaatlarında belgelendirmeleri kaydıyla, dövizle askerlik hizmeti için gerekli çalışma süresinden sayılır.

Yurt dışı işçi ertelemesi yapılmamış olsa dahi yabancı ülke makamlarınca verilen oturma-çalışma izinlerinin yasada öngörülen işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statülerini sağlamış olması kaydıyla belgelendirilmiş tüm çalışma süreleri dövizle askerlik başvurularında aranan çalışma süresinden sayılır.

Yurt dışında yaşayan adayların dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilmeleri için; oturma veya çalışma iznine veya vatandaşlık hakkına sahip olarak işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statüsünde yabancı ülkelerde ya da bir iş sözleşmesi ile yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde, Türkiye’de geçen süreler hariç toplam en az 3 yıl (1095 gün) süre ile çalışmış olmaları gerekmektedir. Resmi burslu öğrenci olmanızın dövizle askerlik başvurunuza herhangi bir etkisi yoktur. Önemli olan, yabancı ülke makamlarınca verilen oturma-çalışma izninin size yasada öngörülen işçi-işveren-meslek/sanat mensubu statülerinden birini sağlamasıdır.

Yurt dışı işçi ertelemelerinin iptal edilmesi, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına engel değildir. Ertelemelerinin iptal edildiği tarihten önceki çalışılan süreler dövizle askerlik için aranacak çalışma süresine dahil edilir.

DÖVİZLE ASKERLİKTEN FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen bütün adaylar, 1095 günlük çalışma süresini doldurmaları gerekmektedir.

DÖVİZLE ASKERLİKTE UZAKTAN EĞİTİM ŞART MI?

Evet. Yapılan Kanun değişikliği ile dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen adaylar için uzaktan eğitim alma şartı getirilmiştir. Uzaktan eğitimi tamamlamayanlar dövizle askerlik hizmetinden faydalanamazlar.

DÖVİZLE ASKERLİK İÇİN TÜRKİYE'YE GELMEK ZORUNLU MUDUR?

Hayır. Dövizle askerlik kapsamında başvuruda bulunan adayların Türkiye’ye gelerek askerlik hizmetini yapma zorunlulukları yoktur. Ancak başvuru esnasında, Millî Savunma Bakanlığı tarafından verilen uzaktan eğitim programını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

TERHİS BELGESİ NASIL ALINACAK?

Adaylar, uzaktan eğitim programını tamamladıktan sonra dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına esas teşkil eden diğer evrakı ile konsolosluklarına müracaat etmeleri, konsolosluklarınca başvurularının uygun görülmesi, 2000 Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını peşin ödemeleri ve başvuru bilgilerinin askerlik şubelerine ulaşmasını müteakip askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Yorumlar

cemil algan Merhaba, Bugün (26.05.2019) itibariyle yurt dışı oturumu olan kişilerin döviz ödeyerek askerlik yapma durumu ne olmuştur. Bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar.