YTÜ öğrencilerinin "yerli ve milli otomobil" rüyası

- TÜBİTAK tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Verimli Meydan Okuyan Elektrikli Araçlar Yarışması'nda "elektromobil", "hidromobil" ve "otonom" kategorilerinde tasarladıkları araçlarla 3 kupa kazanan YTÜ Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü (AESK) öğrencileri, yerli ve milli otomobil üretimine katkı sağlamayı hedefliyor - AESK Başkanı Özkan Köroğlu: - "Elektrikli ve alternatif enerjili 2 aracımızın da bütün gerekli elektriksel ve mekaniksel komparentlerin tasarımı, üretimi, analizleri, donanımı ve yazılımı tamamen YTÜ öğrencileri tarafından burada yerli ve milli olarak üretilmiştir" - YTÜ AESK Akademik Danışmanı Doç. Dr. Alptekin Ergenç: - "Araçların elektronik sistemlerinin çok büyük bir kısmını çocuklar yaptılar. Komparentleri alıp kullandılar ve kendi öz ürünlerini yarattılar. Araçların üzerinde yerli ve milli çok fazla ürün var. Hedefimiz yüzde yüzünü yerli ve milli yapmak" - YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin: - "Bir üniversite kendi başarılarını üniversiteyle sınırlandırmamalı. Bir üniversite ülkenin koyduğu milli hedeflere ne kadar katkı sağlayabiliyorsa o ölçüde başarılıdır"

Google Haberlere Abone ol
YTÜ öğrencilerinin "yerli ve milli otomobil" rüyası

İSTANBUL (AA) - ZEYNEP RAKİPOĞLU - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Verimli Meydan Okuyan Elektrikli Araçlar Yarışması'nda "elektromobil", "hidromobil" ve "otonom" kategorilerinde tasarladıkları araçlarla 3 kupa kazanan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü (AESK) öğrencileri, yerli ve milli otomobil üretimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Yarışmaya 1 yıl önce hazırlanmaya başlayan 20 kişilik takım, hidrojen gazıyla çalışan "hidromobil" ve elektrikle çalışan, aynı zamanda otonom yani sürücüsüz olma özelliği de taşıyan "elektromobil" araç tasarladı. Araçların tasarımı, yazılımı, donanımı ve üretimi YTÜ öğrencileri tarafından tamamen yerli ve milli olarak üretildi.

Körfez Yarış Pisti'nde 10-12 Ağustos'ta gerçekleştirilen yarışmada, elektromobil kategorisinde 39, hidromobil kategorisinde 8 ve otonom kategorisinde 5 üniversite takımı mücadele etti. YTÜ AESK takımı, hidromobil ve bu yıl ilk defa düzenlenen otonom yarışlarında birincilik, elektromobil kategorisinde ise üçüncülük kazandı.

Yurt dışındaki yarışmalarda da Türkiye'yi tasarladıkları yerli araçlarla temsil etmek isteyen öğrencilerin en büyük hedefi ise Türkiye'nin yerli ve milli otomobil üretme hedefine katkı sağlamak.

- "Araçlarımızın tasarımı, donanımı, yazılımı yerli ve milli"

AESK Başkanı ve Elektrik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Özkan Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hidromobil ve elektromobil olup otonom özelliğe sahip iki aracın 20 kişilik bir ekip tarafından 1 yıllık çalışmanın ürünü olarak ortaya konulduğunu söyledi.

Araçların üretimini atölyelerinde kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Köroğlu, "Elektrikli ve alternatif enerjili 2 aracımızın da bütün gerekli elektriksel ve mekaniksel komparentlerin tasarımı, üretimi, analizleri, donanımı ve yazılımı tamamen YTÜ öğrencileri tarafından burada yerli ve milli olarak üretilmiştir." diye konuştu.

Köroğlu, hidromobil ve elektromobil olmak üzere 2 araç tasarladıklarını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Elektromobil olan aracımız aynı zamanda otonom özelliğe sahip. Hidromobil olan aracımız hibrit enerjili. İki yakıt kaynağımız var, birisi batarya, birisi 'fuel cell' dediğimiz yakıt hücresi. Fuel cell, hidrojenden elektrik enerjisine çeviren bir cihaz. Elektromobil aracımızda da sadece bir batarya paketimiz var. Bizim tespitlerimize göre hidromobil aracımız 150 kilometre, elektromobil aracımız ise 100 kilometre yol alabiliyor. 100 kilometrede yakıt masrafı elektromobil aracımızda 1 lira, hidromobil aracımızda ise 1 lira 20 kuruş."

Başarılarını yurt dışındaki yarışmalara taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Köroğlu, kulüp olarak hafif ticari bir aracı elektrikli araca dönüştürmek için proje ürettiklerini belirterek, hem yarışmalarda hem de pratik hayatta hedeflerini daha ileri taşımak için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

- "Yerli arabamız olduğu zaman öğrenciler her şeye hazır"

YTÜ AESK Akademik Danışmanı ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alptekin Ergenç de Türkiye'de bu yarışmaları yöneten bir üniversite olduklarını ve 5 yılda katıldıkları yarışmalarda 12 kupa kazandıklarını söyledi.

Öğrencilerin araçları tasarlarken bütün komparentleri nasıl tasarlayacaklarını ve yöneteceklerini öğrendiklerinin altını çizen Ergenç, şöyle devam etti:

"Bu araçları araç yapabilmeyi öğrenmek için yapıyoruz. Gerçekten bir gün yerli arabamız olduğu zaman yerli araba elektrikli de olsa başka bir ürünle de çalışsa öğrenciler her şeye hazırlar. Çünkü bütün komparentleri nasıl tasarlayacaklarını biliyorlar. Bu araçları zaten bu bağlamda yapıyoruz. Yarışma en az yakan araç yapma yarışıydı. Bunu yapabilmeniz için de en hafif, verimi en yüksek aracı yapmanız gerekiyor, biz bunu başardık."

Ergenç, geleceğin teknolojisinin karbonfiber olduğunu belirterek, aracımızın içinin ve dışının komple karbonfiber olduğunu, koruma aksamları haricinden çok az metal ve taşıyıcı aksama sahip olduğunu vurguladı.

- "Hedefimiz yüzde yüzünü yerli ve milli yapmak"

Aracın üzerinde kulübün adının yazdığını aktaran Ergenç, "Araçların elektronik sistemlerinin çok büyük bir kısmını çocuklar yaptılar. Komparentleri alıp kullandılar ve kendi öz ürünlerini yarattılar. Araçların üzerinde yerli ve milli çok fazla ürün var. Daha da fazla artıracağız. Hedefimiz yüzde yüzünü yerli ve milli yapmak. Bu şekilde ülkemizde teknolojinin gelişeceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Öğrencilerin geleceğin teknolojisi otonom araçlara YTÜ'nün hazır olduğunu gösterdiğini belirten Ergenç, "Bu sene aslında bizim yol aldığımız önemli bir nokta otonom konusuydu. Gerçekten çocuklar hatasıza yakın bir sürüş yaptı. Bizim için en önemli birincilik otonom kategorisinde yüzde 99,5'lik bir hatasızlıkla yarışı bitirmiş olmak oldu." dedi.

- "Üniversite milli hedeflere katkı sağladığı ölçüde başarılıdır"

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise üniversitenin, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden başlayarak bugüne kadar Türkiye'nin milli hedeflerine katkı sağladığını anlattı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerlileşme ve millileşme hedeflerine katkı sağlamak amacıyla kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için araştırmacılar ve öğrencilerle sahaya indiklerini belirten Şahin, şöyle konuştu:

"YTÜ'nün başarısı sadece araçlarla sınırlı değil, yine bu sene çeşitli ülkelerde yapılan otonom yarışlarda Türkiye'yi tek temsil eden üniversiteydi. Yüzde yüz yerli milli bir araçla dünyada ülkemizi tanıttılar. Son yıllarda milli hedeflere üniversitemizin verdiği katkıyı göstermesi açısından çok anlamlı buluyoruz. Bir üniversite kendi başarılarını üniversiteyle sınırlandırmamalı. Bir üniversite ülkenin koyduğu milli hedeflere ne kadar katkı sağlayabiliyorsa o ölçüde başarılıdır. Bu ekonomik saldırıyla bu düşüncemizin daha bir anlam kazandığı inancındayız. Türkiye'nin geleceği bu gençlere öğrencilik yıllarında yatırım yaparsak, milli hedeflerimize çok daha kısa bir sürede ulaşmamız mümkün olacaktır."


Yorumlar