Yeşilay'dan, üniversitelerde "Yeşil Bayrak Projesi"

- Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında, külliyelerin dumansız yaşama alanı olması amacıyla, "Yeşil Bayrak Projesi" iş birliği protokolü imzalandı

Google Haberlere Abone ol
Yeşilay'dan, üniversitelerde "Yeşil Bayrak Projesi"

İSTANBUL (AA) - Marmara Üni̇versi̇tesi̇, Sağlık Bi̇li̇mleri̇ Üni̇versi̇tesi̇ ve Türki̇ye Yeşi̇lay Cemi̇yeti̇ arasında, öğrencileri çevresel tütün dumanından korumak ve külliyelerin dumansız bir yaşama alanı olması amacıyla, "Yeşi̇l Bayrak Projesi̇" i̇ş bi̇rli̇ği̇ protokolü imzalandı.

Yeşilay'ın Eminönü'ndeki Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat, Marmara Üniversitesi ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülecek olan "Yeşil Bayrak Projesi"nin imza töreni için bir araya gelindiğini söyledi. Üniversitelerin yalnızca akademik faaliyetlerin yapıldığı, bilimsel eserlerin üretildiği ve öğrencilerin yetiştirildiği yerler olmadığını ifade eden Arat, üniversitelerin her şeyden önce toplumsal değer üreten ve insanlığa katkı sağlayan kurumlar olduğunu anlattı.

Sigara ile mücadelenin, üniversitelerin önemli görevlerinden biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Arat, sigaranın sağlık açısından önemli bir sorun olduğunu ve tehlike teşkil ettiğini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Arat, şöyle devam etti:

"Ülkemizde ve dünyada en yaygın görülen kanser türünün akciğer kanseri olması, sigara tüketiminin insan sağlığı açısından ne büyük bir risk ve tehlike oluşturduğunu açıkça göstermektedir. Hal böyle iken ülkemizde kişi başı yıllık sigara tüketimi bin 581 adet, kişi başı günlük sigara tüketimi ise dört adettir. Bu tüketimle ülkemiz dünyada maalesef 8'inci sırada bulunmaktadır. Son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın bu soruna gösterdiği yüksek hassasiyet, hükümetimizin kararlı politikaları ve Yeşilay'ın yoğun faaliyetleri dolayısıyla ülkemizin kısa zamanda büyük bir başarı elde edeceği de bir gerçektir."

Sigara tüketiminin, toplumun karşı karşıya kaldığı önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arat, toplumsal her soruna eğilmek, onu anlamak, tanımlamak, analiz etmek ve uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmenin, üniversitelerin temel görevi olduğunu vurguladı.

Arat, şunları kaydetti:

"Bugün imzalayacağımız protokol ile üniversitelerimizin çalışanlarını ve öğrencilerini tütün dumanından korumak, yerleşkelerimizi dumansız bir yaşama öğrenme ve çalışma ortamına dönüştürmek, personelimizde ve öğrencilerimizde bu yönde bilinç oluşturmak amacıyla güçlerimizi birleştirdik. Uygulamaya geçireceğimiz "Yeşil Bayrak Projesi" ile yerleşkelerimizi dumansız kampüs haline getireceğiz. Bu çerçevede kapsamlı eğitim bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Projede tanımlanan araştırma faaliyetleri yürüteceğiz. Bu çerçevede kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapacağız, yerleşkelerimizde fiziksel ve mekansal düzenlemeler gerçekleştireceğiz. Personelimizin ve öğrencilerimizin girişimlerini destekleyerek, cesaretlendireceğiz. Böylesine anlamlı bir proje başlatıyor olmanın bahtiyarlığı içinde olduğumu özellikle ifade etmek isterim. Türkiye, sağlıklı nesillerin omuzlarında yükselerek, geleceğe emin adımlarla yürüyecektir."

Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk de çoktan beri uygulamak istedikleri projeyi, bugün imzalanacak protokolle hayata geçireceklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Özellikle üniversitelerimiz, gençliğimizin yoğun bulunduğu mekanlar. Bu mekanlarda özellikle başta tütün olmak üzere diğer bağımlılıklarla mücadelede, bizim Yeşilay olarak gençlik kulüplerimiz, aktif mücadele ediyor. Amaç, arınmış alanlar oluşturabilmek. Bu, bize şunu sağlayacak aslında; farkındalık oluşturmak anlamına gelecek. Bugün mücadelede çok büyük emek ve katkısı olan Cevdet Hocam'ın, yapılan tüm süreçlerde de büyük emeği var. Geldiğimiz mesafede, kazanımlarımızın geri gitmemesi için aktif olarak çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. İnşallah bu protokol, Türkiye'deki diğer üniversitelerimize de örnek teşkil edecek. Hep birlikte güzel bir başlangıç yapmış olacağız."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise "Yeşil Bayrak Projesi" protokolünün hayırlara vesile olmasını diledi. Bu protokolün diğer üniversitelere de örnek olmasını isteyen Erdöl, "Protololünü yapacağımız bu proje hayata geçtiğinde, dumansız külliyeler ve dumansız alanlar oluşacak.Gençlerimiz bağımlılıkla mücadelede, kendilerinin yalnız kalmadığını hissedecek. Çünkü tütünle olan mücadele, aslında sadece tütünle olan mücadele değildir. Tütünle mücadele, tüm bağımlılıklarla yapılan mücadeledir. Çünkü tütün tüm bağımlılıklara açılan kapının anahtarıdır. En tehlikeli bağımlılık yapan madde, en kolay ulaşılanıdır. En kolay da sigaraya ulaşılıyor. Bunun engellenmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Dumansız alanları genişletmemiz lazım." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Marmara Üni̇versi̇tesi̇ Rektörü Prof. Dr. Emin Arat, Sağlık Bi̇li̇mleri̇ Üni̇versi̇tesi̇ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk tarafından, "Yeşi̇l Bayrak Projesi̇" i̇ş bi̇rli̇ği̇ protokolü imzalandı.

- "Yeşil Bayrak Projesi"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile Marmara Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi işbirliğinde imzalanan proje ile kurumların kanunlarla belirlenmiş amaçları doğrultusunda üniversitelerde “Yeşil Bayrak” sisteminin geliştirilmesi, sağlıklı üniversiteler ve dumansız külliyelerin oluşturulması çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanırken, yapılacak çalışmaların usul ve esasları da belirleniyor.

Yorumlar