Son seçimi bilen şirketin anketi açıklandı

Bir önceki seçim sonuçlarını birebir aynen doğru tahmin eden ORC Araştırma Şirketi'nin son yerel seçim anketi açıklandı. Ankete göre Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı İstanbul ve Ankara'da başbaş görünüyor. İttifakların başabaş olduğu bir diğer şehir ise Balıkesir. Anket sonuçları ne diyor? 2019 son yerel seçim anketleri hangileridir, kimler tarafından yapıldı? En son anketi hangi şirket yaptı? Anket yapan şirket tarafgir mi tarafsız mı? İşte 2019 son yerel seçim anketleri

Google Haberlere Abone ol
Son seçimi bilen şirketin anketi açıklandı

2019 son yerel seçim anketleri ne zaman yapıldı, kim tarafından yapıldı? En son hangi anketler yapıldı, kimler yaptı? Anketleri yapan şirketler tarafsız mı, hangi şirket hangi partinin yanında? İşte 2019 son yerel seçim anketleri ile ilgili bütün detayları:

28 MART ORJ TÜRKİYE GENELİ SEÇİM ANKETİ

en son yerel seçim anketleri

27 MART 2019 ORC ŞİRKETİ TARAFINDAN YAPILAN ANKET

en son yerel seçim anketleri

27 MART 2019 ÇARŞAMBA SONAR ARAŞTIRMA ANKET SONUÇLARI

Yerel seçimle ilgili en son anket SONAR'dan geldi. SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Manisa, Adana, Tekirdağ, Kayseri ve Aydın'a ilişkin yerel seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Sonuçları Twitter üzerinden paylaşan Bayrakçı, bu şehirlerde hangi ittifakların kazanacağına dair ön görülerine yer verdi. SONAR'a göre İstanbul, Bursa, Manisa, Adana, Kayseri'de AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı; Ankara, İzmir, Aydın ve Tekirdağ'da ise CHP ve İYİ Parti’nin Millet ittifakı kazanacak.

Araştırma şirketi sonuçlarında iki ittifak arasındaki farkın yüzde 2’den az olması durumunda iki siyasi bloğun da adına yer verdi. Buna göre İstanbul’da Cumhur İttifakı, Ankara ve İzmir’de Millet İttifakı seçimleri yüzde 2'den daha büyük bir farkla kazanacak. Antalya’da ise Cumhur ve Millet ittifakı seçim yarışını ‘kafa kafaya’ sürdürüyor.

(Fark % 2’den az ise, her iki taraf da kazanabileceğinden ötürü, “kafa kafaya”yarışan tarafların her ikisi de yazılmıştır.)

İSTANBUL.    CUMHUR 

ANKARA.       MİLLET 

İZMİR.            MİLLET 

ANTALYA.     CUMHUR & MİLLET

SONAR anketlerine göre Bursa’da, Manisa’da, Adana’da ve Kayseri’de Cumhur İttifakı; Tekirdağ ve Aydın’da ise Millet İttifakı yerel seçimleri kazanacak.

(Fark % 2’den az ise, her iki taraf da kazanabileceğinden ötürü, “kafa kafaya”yarışan tarafların her ikisi de yazılmıştır.)

BURSA.       CUMHUR 

MANİSA.     CUMHUR 

ADANA.      CUMHUR

TEKİRDAĞ. MİLLET

KAYSERİ.    CUMHUR 

AYDIN.        MİLLET

25 MART 2019 PAZARTESİ AREA ARAŞTIRMA ŞİRKETİ

Kamuoyunda adı sanı pek duyulmayan şirketlerden biri olan AREA isimli şirketin yaptığı son ankete göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de CHP-İyi Parti ve HDP ittifakının adayları önde görünüyor. 

Yerel seçimler sayılı günler kala araştırma şirketlerinin açıkladıkları anketlere yönelik dikkat arttı. AREA Araştırma Şirketi, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir'e ilişkin yerel seçim anketinin sonuçlarını açıkladı.

Area'nın kamuoyu yoklaması, 9-19 Mart 2019 tarihleri arasında yapıldı.

Toplam oylar üzerinden yapılan ankette, Millet İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortak adayı Mansur Yavaş yüzde 44,3, Cumhur İttifakı'nın AK Partili Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mehmet Özhaseki yüzde 39,3 görünüyor. Geçerli oylar üzerinden yapılan ankette, Yavaş yüzde 51,8, Özhaseki yüzde 46 alıyor.

Toplam oylar üzerinden yapılan ankete göre, Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortak adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu yüzde 44, Cumhur İttifakı'nın AK Partili  adayı Binali Yıldırım yüzde 42 görünüyor.

Geçerli oylar üzerinden yapılan ankete göre, İmamoğlu yüzde 50,3, Yıldırım yüzde 48 alıyor.

İzmir'de toplam oylarda CHP adayı Tunç Soyer yüzde 53,9'da, AK Parti adayı Nihat Zeybekci yüzde 32,8'de, geçerli oylarda Soyer yüzde 61,4, Zeybekci 37,4'te gözüküyor.

22 MART 2019 CUMA GEZİCİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİNİN ANKETİ

Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı'nın 31 Mart yerel seçimlerinde büyükşehirlerde göstereceği performans kritik önem taşıyor.

Anket şirketlerinin de politikacılar tarafından tartışıldığı bir ortamda seçime 9 gün kala Gezici araştırmadan 16-17 Mart tarihlerinde yapılan anketlerin sonuçları yayınlandı.

Araştırma Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Manisa, Hatay ve Balıkesir şehirlerini kapsıyor.

18 MART 2019 PAZARTESİ POLİMETRE ARAŞTIRMA ŞİRKETİNİN YAPTIĞI ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

Seçime katılan siyasi partilerin büyükşehir bazında tahmini sonuçlarını açıklayan Polimetre.com, son çalışmasında 51 il belediyeye ilişkin sonuçlarını açıkladı. Buna göre,  AK PARTİ 33, CHP 9, HDP 8, MHP 1 il belediyesini kazanıyor. Polimetre çalışmasında 3 büyükşehir belediyesi kazanan İyi Parti il belediyesi alamıyor.

Çalışmadan çıkan sonuçlar, tek başına seçime katılan HDP’nin büyükşehir ve il belediyesi bazında başarılı olacağına işaret ediyor. Tahminlere göre, HDP,  üç büyükşehir belediyesi Diyarbakır, Mardin ve Van’ın yanı sıra  aday gösterdiği 8 ilde Ağrı, Batman, Hakkari, Iğdır, Kars, Siirt, Şırnak, Tunceli’de seçimleri  kazanıyor.

Polimetre’nin  2019 yerel seçim tahminlerine göre, AK PARTİ 14 Büyükşehir ve 33 il belediye, CHP 10 büyükşehir ve 9 il belediye, HDP üç büyükşehir ve 8 il belediye, MHP 1 büyükşehir ve 1 il belediye, İyi Parti  2 büyükşehir ve sıfır il belediye kazanıyor.

Partilerin kazanacakları hesaplanan il belediyesi sayısı ile 2014 Yerel Seçimlerinde kazandıkları il belediye sayıları karşılaştırıldığında tablo şöyle:

CHP ‘nin il belediyesi sayısının 3 artıp (Artvin, Ardahan ve Bilecik). 2 eksileceği (Giresun, Yalova),

HDP’nin il belediyesi sayısının 1 artıp (Kars), 1 eksileceği (Bitlis),

AK PARTİ’nin il belediye sayısının 6 artıp (Bartın, Bitlis, Giresun, Isparta, Karabük, Yalova). 3 eksileceği (Artvin, Ardahan, Bilecik),

MHP’nin il belediye sayısının 4 eksileceği (Bartın, Isparta, Karabük, Kars) hesaplanmaktadır,

4 MART 2019 GEZİCİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ TARAFINDAN YAPILAN SON ANKET

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici Türkiye'de son 5 yılda 6 seçim yaşanıyor olmasının seçmeni yorduğunu ve işlerinden daha çok seçimlerle ilgilendiğini belirterek "Seçmeni sandığa götürecek anket sonuçları değil umut ve güven" dedi. Gezici Araştırma Merkezi Aboneleri için, Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Manisa, Aydın, Hatay, Balıkesir ve Antalya genelinde yerel ve politik konuları belirlemek üzere 23 - 24 Şubat 2019 tarihlerinde araştırma yapmıştır.

İstanbul

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,1’i AK Parti + MHP İttifakının AK Parti Adayı Binali Yıldırım’a oy vermek istediğini % 46,6’sı ise CHP + İyi Parti İttifakının HDP destekli CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. Özellikle İstanbul’da seçimlerin neticelenmesine yakın sağ refleksin tekrar devreye gireceği görülmektedir. Özellikle Refah Partisi ve akabinde AK Parti ile birlikte gelen yerel yönetim anlamındaki başarı kararsız seçmen hafızasında yerini koruyor. Kararsız seçmenlerin oranı % 13,2; bu seçmenlerin % 88,7’si bir şekilde geçmişte MHP ve AK Parti’ye oy veren seçmenler olduğu görülüyor. Karasız seçmenler aday konusundan ziyade adayın hangi partiden aday olmasından etkilenmektedir. Yani CHP adından dolayı çekimser kaldığı sola oy vermede çekinen bir seçmen olduğu görülüyor. Bilimsel olarak kararsızları ağırlığına göre dağıttığımızda % 52 ye % 46,6 oluyor. Kararsız seçmenin sağ seçmen olduğunu unutmamak gerek önümüzde 25 günlük süreçte seçmeni adayın neyi iyi yapacağından ziyade bu hizmeti CHP veya AK Parti hangisinin daha iyi yapacağı önem kazanacak şuana kadar adaylar yarıştı bundan sonra partiler yarışacak İstanbul’da.

Ankara

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 51,8’i AK Parti + MHP Cumhur İttifakının AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 46,3’ü CHP + İyi Parti Millet İttifakının CHP adayı Mansur Yavaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Ankara’da özellikle Melih Gökçek gibi önemli bir siyasi figürden sonra Mehmet Özhaseki gibi belediyecilikte örnek gösteren bir kişinin aday gösterilmesi oy oranında yükselmeye sebep olmuştur. Ankara seçmenin % 62’si kendisini sağcı olarak tanımlıyor. CHP adayı ilk defa bu kadar fazla oranla sağdan oy almıştır. Ankara’da HDP’nin aday çıkarmaması ve CHP’yi destekliyor olması kararsız seçmenin en fazla kararsızda kalmasının ana sebebi olduğu görülüyor. Kararsız seçmenlerin % 95’i AK Partiye ve MHP’ye son 17 yıl içinde 4 seçimden fazla oy verdiği görülüyor asla oy vermem dediği partinin adayına oy verme konusunda kararsızlık yaşıyor.

Adana

HDP’nin Sayın Zeydan Karalar’ı destekleme kararı alması Adanalıların özellikle Yörük ve Türkmenlerde tepki topladığı görülüyor. 1-2 ay önce seçim olsaydı Sayın Zeydan Karalar seçimi alabilirdi HDP ile iş birliği görüntüsü adaya ve partiye zarar verdiği görülüyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 56,1’i AK Parti + MHP’nin ortak MHP Adayı Hüseyin Sözlü’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 43,2’si CHP + HDP + İyi Parti destekli CHP adayı Zeydan Karalar’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. İyi Parti seçmeninin çoğunluğu ve CHP seçmenlerinden Atatürkçü, Türk Milliyetçisi ve seküler yapıya sahip kesimin Adana özelinde HDP ile işbirliğine olumsuz baktığı görülmektedir.

Balıkesir

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 55,8’i AK Parti + MHP İttifakının AK Parti Adayı Yücel Yılmaz’a oy vermek istediğini % 42,4’ü ise CHP + İyi Parti İttifakının İyi Parti Adayı İsmail Ok’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. MHP ve İYİ Parti tabanın Sayın Yücel Yılmaz ismine odaklandığı ve desteklediği görülüyor. Yücel Eryılmaz’ın merkezde başarılı belediye başkanı olarak görenlerin en önemli etkisi olduğu görülüyor.

Aydın

HDP + CHP + İYİ Parti’nin ve HDP yakınlaşmasına Aydın ilinde ciddi tepki olduğu görülüyor, Aydın ilindeki İyi Parti ve MHP tabanın % 85 ortalama oranla Sayın Mustafa Savaş’a oy verdiği görülüyor. Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,3’ü AK Parti + MHP İttifakının AK Parti Adayı Mustafa Savaş’a oy vermek istediğini % 46,8’i ise CHP + HDP + İyi Parti İttifakının CHP Adayı Özlem Çerçioğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. HDP’nin Sayın Özlem Çercioğlu’yu desteklemesinden Aydın halkının rahatsız olduğu görülüyor. Aydın halkının demokrat parti geleneğinden geldiğini unutmamak gerek. CHP aydın ilinde ciddi bir hata yaptığı bu iş birliğine gerek yoktu. CHP’nin Aydın’da düşen oyları sebebiyle HDP desteği istenmesi sebep gösteriliyor.

Hatay

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 55,8’i AK Parti + MHP İttifakının AK Parti Adayı İbrahim Güler’e oy vermek istediğini % 43,3’ü ise CHP + İyi Parti İttifakının CHP Adayı Lütfü Savaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Sayın Lütfü Savaş’ın milliyetçilerden yeteri kadar destek görmediği MHP tabanı ve ülkücülerin onun yerine Sayın İbrahim Güler’i desteklediği görülüyor. Hatay’da ciddi bir yarış olmayacağı, İbrahim Güler’in seçimi rahat kazanacağı görülüyor. HDP’nin Sayın Lütfü Savaş’ı ciddi oranda desteklemesine rağmen Millet ittifakının adayı Lütfü Savaş % 43.3’ü geçemediği görülüyor.

Antalya

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti + MHP Cumhur İttifakının AK Parti Adayı Menderes Tevfik Türel’e oy vermek istediğini ifade ederken % 47,1’i ise HDP + CHP + İyi Parti desteklediği CHP Adayı Muhittin Böcek’e oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Bursa

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 46,8’i AK Parti + MHP Destekli AK Parti Adayı Alinur Aktaş’a oy vermek istediğini % 52,7’si ise CHP + HDP + İyi Parti Destekli CHP Adayı Mustafa Bozbey’e oy vermek istediğini ifade etmektedir. Bursa’da Mustafa Bozbey ismi ön planda olduğu görülüyor.

Manisa

Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 64,2’si AK Parti+MHP Cumhur İttifakının ortak MHP Adayı Cengiz Ergün’e oy vermek istediğini ifade ederken % 33,1’i CHP+ İyi Parti Millet İttifakının ortak İyi Parti Adayı Orkun Şıktaşlı‘ya oy vermek istediğini ifade etmektedir.

27 ŞUBAT 2019 ÇARŞAMBA: KONDA ANKETİ HDP SEÇMENİ KİME OY VERECEK?

31 Mart Yerel seçimleri ile ilgili en son anket KONDA'dang eldi. Daha çok HDP seçmenine yönelik yapılan ankette, HDP seçmeninin kime oy vereeceği sorgulandı. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, "HDP seçmeni kime oy verecek" sorusuna "HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP'liden 8'i muhalefete oy verecek." diye cevap verdi. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, yerel seçimde HDP seçmeninin tavrına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bekir Ağrıdır, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” sorusuna “HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir” diye cevap verdi.

KONDA’nın verilerine göre, Türkiye’de yaşayan 100 Kürt’ün 60-65’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, 30-35’i bölge dışında yaşıyor. Bölge dışındakilerin oy dağılımı ise, AK Parti ile HDP arasında değişiyor. Bölgedekilerin ise üçte ikisi HDP, üçte biri AK Parti’ye oy veriyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” yönündeki soruya “Bölge dışındakilerin ancak onda 8’i sandığa gider ve iktidar karşıtı blokun adayı için oy kullanır. HDP’nin bölge dışındaki illerde yüzde 10-12 oyu var. Bu oyların yüzde 7 ya da 8’i muhalefet adaylarına gidebilir. HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir” diye cevap verdi.

Ağrıdır’a göre, Batı’daki her 10 HDP seçmenin 7 veya 8’i AKP karşıtı partilere oy verecek ama 2-3’ü sandığa gitmeyecek. Muhalefetin bu haliyle ya da İYİ Parti’nin HDP bakışı karşısında, HDP seçmeni Kürtlerin hepsinin silme olarak gidip, muhalefete oy vermeyeceğini söyleyen Ağrıdır, “HDP’nin kurumsal desteğine rağmen hep beraber muhalefetten yana oy vermezler. Her on HDP’linin 2 veya 3’ü sandığa gitmeyecek. İYİ Parti’nin söylemlerine tepkisiz kalmaları, bir kısmı için mümkün değil. Ancak o bölgelerde HDP’nin adayı varsa, kazanıp, kazanmayacağına bakmaksızın, sandığa gidip, HDP adayına oy verirler” dedi.

19 ŞUBAT 2019 SALI GÜNÜ AÇIKLANAN SON ANKET: POLLMARK ARAŞTIRMA ŞİRKETİ

PollMark, 9-15 Şubat tarihlerinde İstanbul’da 5 bin 24 kişiyle görüşerek yerel seçim hakkındaki fikirlerini sordu.

Katılımcıların yüzde 37,8’i İstanbul’da CHP’nin adayı İmamoğlu’nu, yüzde 36’sı da AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ı destekleyeceklerini kaydetti.

Ankette “Sadece Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu aday olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 50,6’ı İmamoğlu, yüzde 49,4’ü de Yıldırım cevabını verdi.

Yıldırım’a dair soruya katılımcıların yüzde 46,5’i, “Olumlu kanaate sahibim” derken İmamoğlu’nda bu oran yüzde 51,6 çıktı.

İlçe belediyelerinde ise AK Parti yüzde 34,5’le birinci olurken onu yüzde 34,2’yle CHP takip etti.

Katılımcılar yüzde 49,1’le adayın, yüzde 41’le de partinin oy tercihlerinde etkili olacağını kaydetti.

MECLİS ÜYELİĞİNDE AK PARTİ ÖNDE

“Bugün Meclis seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna da katılımcıların yüzde 33,1’i AK Parti, yüzde 25,4’ü CHP, yüzde 6,9’u MHP, yüzde 9,7’si HDP, yüzde 5,4’ü de İYİ Parti dedi.

Kararsızlar ve ‘hiçbiri’ diyenler dağıtıldığında ise AK Parti yüzde 40,2’yi bulurken CHP yüzde 30,8 çıktı. HDP yüzde 11,7, MHP yüzde 8,6, İYİ Parti ise yüzde 6,6 olarak kayda geçti.

18 ŞUBAT 2019 PAZARTESİ AÇIKLANAN SON ANKET: GEZİCİ ARAŞTIRMA

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi sandık başına gidecek olan seçmenler anket sonuçlarını merak ediyor. Star Gazetesi yazarı Kemal Gümüş'ün haberine göre, CHP, İP ve Saadet Partisi’nin, HDP ile yaptığı ittifak anlaşmasının seçmenleri uzaklaştırdığı görüldü. Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Aydın, Hatay’da vatandaşlar, yerel seçimlerinde tercihlerini AK Parti ve MHP’nin ortak hareket ettiği Cumhur İttifakı’ndan yana tavır koyacağını söyledi.31 Mart Yerel Seçimler öncesinde anket çalışmaları devam ediyor. Son seçim anketine göre İstanbul'da Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım yüzde 54,2 oy oranı alırken, Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 45.8 oy alıyor. Ankara'da ise Cumhur İttifakı'nın adayı Mehmet Özhaseki yüzde 52.2 oy alırken Mansur Yavaş ise 47.8 oy alıyor.İşte son anket sonuçlarından çıkan tablolar:

Star Gazetesi yazarlarından Kemal Gümüş bir haberinde anket sonuçlarına değindi. CHP ile İP’in 31 Mart yerel seçimleri öncesi PKK’nın siyasi uzantısı HDP ile iş tutması, terör örgütü sözcülerinin Millet İttifakı'na destek veren açıklamaları, vatandaşların tepkisine neden oldu. Millet İttifakı çatısı altında toplanan CHP, İP ve Saadet Partisi’nin HDP ile yaptığı anlaşmaya tepki gösteren seçmenler, hızla kendi partilerinden uzaklaşıyor.Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Aydın, Hatay’da her ilde ortalama 4 bin 300 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmede vatandaşlar, yerel seçimlerinde tercihlerini AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’ndan yana tavır koyacağını söyledi. 2014 Yerel Seçim sonuçları ve 24 Haziran 2018 Genel Seçim sonuçları dikkate alınarak yapılan araştırmaya katılan vatandaşların, Mart 2019 seçimlerinde sandığa gitme gerekçeleri olarak, yaşadığı ilin değişime olan ihtiyacı, daha iyi hizmetler, yenilikler, yaşam standartlarının yükseltilmesi gibi nedenler ön plana çıktı.

SEÇMENLER BÖLÜCÜLÜKTEN RAHATSIZ

Sonuçları değerlendiren Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici, HDP’nin Millet İttifakı’na destek vermek amacıyla iş birliği yapması, aday çıkarmaması veya profili düşük adaylar çıkarmasının sonuçları etkileyeceğini söyledi. CHP’nin kurucu parti olma özelliğinin aksine bir görüntü çizmesine dikkat çeken Gezici “Bölücü bir hareketin siyasal uzantısı şeklindeki hareketle beraber anılması, ülkenin birlik ve bütünlüğüne yönelik duyarlılık sahibi, merkeze yakın seçmeni CHP’den uzaklaştırdı. İP ve CHP seçmeni tercih yapmak zorunda bırakıldığında HDP’li ittifaktansa MHP ve AK Parti ittifakına söz konusu illerde destek verdiği ortaya çıktı. Bu algıdan dolayı seçmen kızgın davranıyor. Millet İttifakı’nın bir birine zıt partileri bir araya getiremediği ve tam anlamıyla tabanda ittifakın olmadığı görülüyor” dedi.

ADANA'DA İSE OYLARI HASSASİYET KESİNLEŞTİRECEK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy verecekleri sorulan Adanalıların yüzde 57,7’si AK Parti ve MHP’nin ortak adayı MHP’li Hüseyin Sözlü’ye oy vermek istediğini ifade etti. Seçmenlerin yüzde 42,3’ü de Millet İttifakı’nın CHP adayı Zeydan Karalar’a oy vermek istediğini vurguladı.HDP’nin Zeydan Karalar’ı destekleme kararı alması ve Karalar’ın yakın zamanda PKK terör örgütü mensubunun cenaze törenine araç tahsis etmesi seçmenlerin oy tercihini etkiledi. Bu bağlamda terör örgütüne verilen destek sonucu ortaya çıkan tepki Cumhur İttifakı adayının oy oranını yüzde 58’lere kadar yükseltti.

HATAY'DA SAVAŞ KAYBEDİLDİ

Hataylılar Cumhur İttifakı’ndan yana tercihte bulunacaklarını açıkladı. Hatayın yüzde 53,8’i AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın AK Partili adayı İbrahim Güler’i tercih ederken, yüzde 43,5’i de Millet İttifakı’nın adayı Lütfü Savaş’ı tercih edeceğini belirtti. Savaş’a destek verecek HDP’lilerin oy oranı ise yüzde 2,7’de kaldı.

BURSA'DA CUMHUR İTTİFAKI ZORLAYACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için hangi partiye oy verecekleri sorulan Bursalıların  yüzde 48,8’i AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın AK Partili adayı Alinur Aktaş’a oy vermek istediğini yüzde 51,2’i de Millet İttifakı’nın CHP adayı Mustafa Bozbey’e oy vermek istediğini belirtti.

22 OCAK 019: KONSENSÜS ANKETİ (KISMEN TARAFSIZ BİR ŞİRKET)

Konsensus Araştırma Şirketi, 31 Mart 2019 yerel seçimine ilişkin İstanbul'da yaptığı son anket sonucunu paylaştı.

Anket sonucuna göre, araştırmaya katılanların yüzde 40,7'si AK Parti'ye, yüzde 33,6'sı CHP'ye, yüzde 6,4'ü MHP'ye, yüzde 4,7'si HDP'ye ve yüzde 4,1'i İYİ Parti'ye "adaydan bağımsız" olarak oy vereceklerini belirtti.

Yerel seçime kısa bir süre kala, vatandaşlar internette son seçim anketleri sonuçlarına bakıyor. Anket şirketleri Mart 2019 seçimine yaklaştıkça yaptıkları anket sonucunu art arda paylaşıyor.

İşte Konsensus'un son seçim anketi sonuçları.

Son 2019 seçim anketi açıklandı

Aralık ayında yapılan ankette; “Bu Pazar İstanbul’da İBB seçimi gerçekleştirilse kim kazanır?” kapsamında yapılan ankette; “Adaylardan bağımsız olarak hangi partiye oy veririrsiniz?” sorusu yöneltildi.

Son 2019 seçim anketi açıklandı

28 – 31 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, İstanbul'da 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip toplam 1.000 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle, İstanbul’un 39 ilçesinde, 20 anketör tarafından gerçekleştirildi.

22 OCAK 2019 PİAR ARAŞTIRMA ŞİRKETİ: CHP YANDAŞI ŞİRKET

24 Haziran 2018 seçimleri öncesi yaptıkları tahminleri ellerinde patlayan şirketlerden biri olan PİAR, 31 Mart 2019 seçimleri öncesi güldüren bir anket yayınladı. Halk TV'de bir programa katılan PİAR müdürü Kadir Atalay, MHP’lilerin yarısının AK Parti adayına oy vermeyeceğini iddia etti.

24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını ve Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanamayacağını iddia eden PİAR Araştırma Şirketi, Cumhur İttifakı'nın ilk turda ezici bir çoğunlukla galip gelmesinin ardından ölüm sessizliğine gömülmüştü. Anket sonuçlarının güvenilir olmadığı bilinen ve algı yapan şirket, yerel seçimler öncesi yeni bir anket yayınladı.

PİAR'ın müdürü Kadir Atalay 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için ellerindeki son verileri kamuoyu ile paylaştı. CHP'nin kanalı Halk TV'de yayınlanan programda 13-19 Ocak tarihleri arasında 26 ilde 9 bin kişi ile anket yaptıklarını iddia eden Atalay; CHP, HDP ve İYİ Parti arasındaki iş birliğinin tabandan destek aldığını ileri sürdü. Cumhur İttifakı ile ilgili ise "MHP'nin yarısının ise AK Parti'ye oy vermeyeceğini gördük." dedi. Atalay'ın açıkladığı rakamlara göre AK Parti'nin oy oranının yüzde 35 olduğu iddia edildi.

24 HAZİRAN'DA REZİL OLMUŞLARDI

PİAR Kamuoyu Araştırma Merkezi, 50 milyondan fazla seçmenin sandık başına gittiği 24 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için yayınladığı anket sonuçlarıyla rezil olmuştu.

Şirket, seçimden önce yayınladığı anket sonuçlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 39.7, AK Parti'in yüzde 34.8, MHP ise yüzde 7.3oranında oy alacağını ileri sürmüştü.

Ancak sandık başına giden 50 milyondan fazla seçmen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda bitirerek Recep Tayyip Erdoğan'ı Başkan yapmış, Cumhur İttifakı'na ise mecliste çoğunluğu vermişti.

24 Haziran 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Erdoğan yüzde 52.6, MHP yüzde 11.1, AK Parti yüzde 42.6 oranında oy alırken Cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı ise yüzde 53.7 oldu.

ORC ANKETİ - 27 OCAK 2019

ORC Araştırma, Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Denizli'de yerel seçim anketi yaptı. Buna göre Bursa ve Eskişehir el değiştiriyor.

31 Mart yerel seçimleri için geri sayım devam ederken ORC Araştırma 4 büyükşehirde seçim anketi yaptı.

17-21 Ocak tarihlerinde yapılan ankette vatandaşlara 31 Mart'taki seçim tercihleri soruldu.

Anketten çıkan sonuçlara göre Bursa ve Eskişehir el değiştiriyor.

Bursa'da CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı, Eskişehir'de ise AK Parti ile MHP tarafından kurulan Cumhur İttifakı öne çıkıyor.

Denizli ve Balıkesir'de ise seçimin kaderini kararsız seçmenler belirleyecek gibi.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar