"Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansı

- TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: - "Mevcut anayasayı manuel vitesli araç olarak, yeni anayasayı ise otomatik vitesli araç gibi tabir ediyorum. Tabii sorular da geliyor. '2. vitese nasıl geçeceğiz?' diye. Ben de diyorum ki 'gaza basacaksınız, kendi otomatik olarak vites büyütecektir zaten.' İşte yeni sistem tam olarak budur"

Google Haberlere Abone ol
"Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansı

İSTANBUL (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Mevcut anayasayı manuel vitesli araç olarak, yeni anayasayı ise otomatik vitesli araç gibi tabir ediyorum. Tabii sorular da geliyor. '2. vitese nasıl geçeceğiz?' diye. Ben de diyorum ki 'gaza basacaksınız, kendi otomatik olarak vites büyütecektir zaten.' İşte yeni sistem tam olarak budur." dedi.

Yeni Dünya Vakfı (YDV) tarafından Üsküdar Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansında konuşan Şentop, yeni anayasayla yeni bir dönemin başlayacağını, darbeci anlayışın ve vesayetin tamamen ortadan kalkacağını anlattı.

Şentop, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana önemli bir değişim süreci yaşadığını, bu toprakların değerlerine bağlı insanların ufkunun genişlediğini, artık milletin değerleriyle kavgalı olanlar değil, milletin içinden, ruhundan gücünü alan bir lider ve hükümetin Türkiye’yi yönettiğini söyledi.

Mevcut anayasanın, sürekli değişiklikler yapılmasına karşın Türkiye'nin ve vatandaşların gereksinimlerini karşılayamadığını dile getiren Şentop, "27 Mayıs sürecinden itibaren, bunun sancısını maalesef ülkemiz yaşıyor. Köhneleşmiş zihniyetlerin seçimle iktidara gelemeyecekleri netleşince, 1961’de bir formül geliştirerek temel kararları verecek ve seçime ihtiyaç duymayacak bir askeri, yargı ve bürokratik iktidar inşa ettiler. Seçimlerin sonucunda iktidara kim gelirse gelsin, aslında devleti bu zihniyet idare edecekti. 2002 yılına kadar bu böyle gerçekleşti. 15 yıl boyuncaysa milli ve yerli hareket eden bir iktidarla Türkiye hızlı bir değişimi yaşadı." diye konuştu.

Mustafa Şentop, yeni anayasayla birlikte ülkeyi, seçmenin en az yüzde 50’sinin oyunu alanların yönetebileceğini, yeni Türkiye ve yeni anayasanın, koalisyonlar ve çok başlılık değil, ülkeyi yönetmek için güçlü bir lider ve seçmenin en az yarısının oyunu almış olmak anlamına geldiğini ifade etti.

Her maddesi titizlikle hazırlanmış anayasanın tamamen milli bir devlet yönetimi oluşturacağını aktaran Şentop, şöyle devam etti:

"Tabiri caizse yeni anayasa, bürokratik, oligarşik anlayışın defterini dürecek ve darbelerin, vesayetlerin olmayacağı yeni bir dönem başlamış olacak. Yeni anayasa sürecinde merak edilen noktalar var ve bu programlar vasıtasıyla izah ediyoruz. Ben mevcut anayasayı manuel vitesli araç olarak, yeni anayasayı ise otomatik vitesli araç gibi tabir ediyorum. Tabii sorular da geliyor. '2. vitese nasıl geçeceğiz?' diye. Ben de diyorum ki 'gaza basacaksınız, kendi otomatik olarak vites büyütecektir zaten.' İşte yeni sistem tam olarak budur. Zira Türkiye’de yönetim, cumhurbaşkanı ve başbakan tarafından gerçekleştiriliyor ve bu çift başlılık neticesindeyse bazı kavgalar yaşanıyor. Atatürk’ten İnönü’ye, İnönü’den Kenan Evren’e, Kenan Evren’den Özal’a, Özal’dan Demirel’e, Ahmet Necdet Sezer’den Ecevit’e kadar cumhurbaşkanları ve başbakanlar, hep uyum sorunu ve kavgalar yaşadı."

Şentop, yeni anayasayla sistemin çift başlılığın tek başlılığa dönüşeceğini, kavganın değil hızlı karar alma ve uygulamanın olacağı bir sisteme dönüşeceğini ifade ederek, "Geçmişlerinde ve bugün de asla milletin desteğini yanlarına alamayanlar, kendi oy oranlarının iktidar olma şansı tanıdığı sistem ve düzenlemeleri arzu edenler, elbette yeni anayasaya karşı çıkacaklar. Halbuki biz ne diyoruz? 'gir milletin gönlüne, al oyu ve sen yönet' bütün mesele bundan ibarettir" diye konuştu.

- "Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor"

YDV Genel Başkanı Mahmut Göksu da Türkiye'nin geleceği için 16 Nisan’ın tarihi bir fırsat olduğunu aktararak, "Herkes ülke ve milletin menfaati için 16 Nisan’da oyunu kullanmalıdır. 15 yılda ülkemizin elde ettiği gücü ve milletimiz için oluşturduğu imkanları kaybetmemek, vesayet rejimlerine son vermek için bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor." dedi.

Konferansa, AK Parti Giresun Milletvekili ve YDV Giresun Temsil Heyeti Başkanı Sabri Öztürk, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, YDV temsilcileri, üniversite öğrencileri, vakıf üyeleri ve davetliler katıldı.

Yorumlar