199 neden cevap vermiyor? İşte cevabı

Alo 199 neden cevap vermiyor sorusunu son günlerde yeni kimlik numarası almak için randevu almaya çalışan vatandaşları sık sık sorduğu bir sorudur. Peki, 199 neden çalışmıyor, neden cevap vermiyor? İşte cevabı:

Google Haberlere Abone ol
199 neden cevap vermiyor? İşte cevabı

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni çipli kimlik kartlarından almak isteyen vatandaşların öncelikle randevu almaları gerekiyor. Bunun için de Alo 199 hatlı numara üzerinden arayarak önce randevu alınması gerekli. Ancak son günlerde bu numarayı arayan vatandaşlar istedikleri cevabı alamıyor, çünkü Alo 199 cevap vermiyor. Peki, Alo 199 neden cevap vermiyor? İşte cevabı: 

Bilindiği Türkiye'de koronavirüs ile ilgili tedbirler kapsamında bir dizi yeni kararlar alındı. Bu kararlardan birisi de koronavirüs için hizmet verecek hatlar belirlendi. Bu hatlardan birisi de Alo 199 oldu. Yani Alo 199 bu süreçte sadece koronavirüs ile ilgili hizmet veriyor. Dolayısıyla şimdilik bu hat üzerinden ranedevu alınamıyor. 

YENİ KİMLİK BELGESİ İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?

Yeni kimlik hayatımıza girmeye başladı. 2020 yeni yıl itibariyle Yeni kimlik çıkarma işlemleri 16 milyon kişiyi aştı. Yeni kimlik randevu, Yeni kimlik ücreti, Yeni kimlik kartı ve Yeni kimlikler arama motorlarında en çok aranan konulardan biri oldu. Peki Yeni Kimlik Kartlarını nasıl alacaksınız? Yeni Kimlik Kartları için nasıl başvuru yapılacak? Başvuruyu nereye ve nasıl yapmanız gerekli? Yeni kimlik randevusu nasıl ve nereden alınacak? T.C. Kimlik Kartlarını ne zamana kadar almanız gerekli? İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) Projesi kapsamında yeni kimlik kartlarının dağıtımı 2017 yılının ocak ayında başlamıştı. Başvurular ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden ya da “Alo 199 Kimlik hattı”nı arayarak yapılabiliyor.

YENİ KİMLİK KARTI RANDEVU SAYFASI

Yeni Kimlik Ücreti Ne Kadar?

Son günlerde sosyal medyada yeni kimlik kartı ücretinin 2018 yılında fahiş bir şekilde artacağı haberleri yayıldı. Bu konuda İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada böyle bir şeyin kesinlikle olmadığını ve 2023 yılına kadar yeni kimlik kartlarının dağıtımına devam edileceği açıklandı. 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olan yeni kimlik kartı ücreti hemen aşağıda belirtilmiştir. 

Yeni Kimlik Ücreti

Yeni Kimlik Ücreti 18,50 TL
Kayıp Kimlik Çıkarma Ücreti 37 TL 

 Yeni kimlik ücretleri hakkında nereye yatırılacağı, nasıl yatırılacağı gibi sorular hakkında ayrıntılı bilgi almak için "2018 Yeni Çipli Kimlik Ücretleri" sayfamızı inceleyiniz.   

Yılında Yeni Kimlik Başvurusunu Nereye Yapmalısınız?

2018  yılında da yeni kimliklerin başvuru süreci ile alakalı bir değişim söz konusu değildir. Yeni kimlik kartları için başvurmanız gereken tek adres Nüfus Müdürlükleridir. Ancak yurtdışında yaşayan vatandaşlar Konsolosluklara başvurmak zorundadır. 

Nüfus Cüzdanınızı Yeni Kimlik Kartı ile değiştirmek için,
Kayıp kimliğinizi yenilemek için,
Evlilik, yıpranma vs gibi nedenlerle kimlik kartınızı değiştirmek için Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. 
Not: Başvuru yapmadan evvel kesinlikle randevu almanızı öneririz. 

Yılında Yeni Kimlik Kartı Başvurusunu Nasıl Yapmalısınız?

Yeni kimlik başvurusunu herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne direk giderek yapabileceğiniz gibi, randevu almak sureti ile de gidip yapabilirsiniz. Ancak sizlere bu konuda tavsiyemiz kesinlikle randevu alarak gitmenizdir. Bunun sebebi, bu günlerde bütün Nüfus Müdürlükleri yeni kimlik dağıtımından dolayı çok büyük bir yoğunluk yaşadığı için çok büyük bir zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Ayrıca Nüfus Müdürlüklerinde görevli personelin işini daha kolay kılmak adına randevu alarak gitmenizde yarar vardır.  

Yeni Kimlik Randevu Nereden ve Nasıl Alınır?

Kimlik başvuru işlemlerini yapmak için randevu almanızı tavsiye ederiz. Randevuyu iki şekilde alabilirsiniz.

Bunlardan birincisi ALO 199 Çağrı Hattını arayarak,

Diğeri ise internet üzerinden online randevu alarak. 

Alo 199 nedir? ALO 199 Ücretli mi? Alo Nüfus Müdürlüğü hizmetleri hakkında bilmeniz gereken bütün detaylar

ALO 199 ÇAĞRI HATTI
ONLİNE YENİ KİMLİK RANDEVU 
ALO 199 ÜCRETLİ Mİ? 

Yeni Kimlik Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Yeni kart başvurusu için istenen belgeler İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmuştur. 

Başvuru yapmak çok kolay. Yeni kart başvuruları için aşağıda sıraladığımız kimlik kartlarından herhangi birisi ile son bir ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır. 

Nüfus Cüzdanı
Uluslararası Aile Cüzdanı
Pasaport
Ehliyet Kartı (Sürücü Belgesi)
Memur Cüzdanı
Avukat Kimlik Kartı
Askeri Kimlik Kartı
Basın Kartı
Muhtar tarafından düzenlenmiş bulunan fotoğraflı resim belgesi
Kimlik için fotoğraf nasıl olmalı? Yeni Kimlik fotoğraf ölçüleri nedir? Kimlik fotoğrafı sakallı olur mu? Yeni Kimlik için kaç fotoğraf lazım?  

Yeni Kimlik Ücreti 2019

Nüfus cüzdanları yerine dağıtılan çipli kimlikleri almak ücrete tabi olup, 2018 kimlik ücreti 18,50 TL'dir. Ancak bu ücret nüfus cüzdanı yerine dağıtılan yeni kimliği almak için geçerlidir. 

Kayıp kimlik ücreti ne kadar?

Evlilik nedeniyle kimlik değişimi ve eskiyen kimliği değiştirme ücreti ne kadar? Yeni doğan bebekler için kimlik çıkarma ücreti ne kadar? Kimlik çıkarma ücretini nereye ve ne zaman yatırmanız gerekli?

Yeni Kimlikler İçin Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Çipli kimlikler için son başvuru tarihi ne zaman? En son hangi tarihe kadar başvuru yapmak zorundayız? Bu konuda net bir açıklama henüz yapılmamıştır. Ancak yapılan ilk açıklamada 3 yıl içinde dağıtımın tamamlanacağı belirtilmişti.

2018 yılı için yapılan son açıklamada Nüfus Cüzdanlarının Yeni Kimlik Kartları ile değiştirileceği son tarih 2023 yılı olarak açıklanmıştır. 

2023 yılına kadar Nüfus Cüzdanları geçerliliğini koruyacaktır.

YENİ KİMLİK BAŞVURUSU YAPTIĞINIZDA GEÇİCİ KİMLİK İSTEMEYİ UNUTMAYINIZ

Yeni uygulamada T.C. Kimlik Kartı başvurusu yaptıktan sonra kimliğiniz hemen düzenlenmeyecektir. Başvurunuz alındıktan sonra yaklaşık 15 gün ile 30 gün içinde basımı yapılacak adresinize gönderilecektir. Bu süre içinde kimliksiz olacağınızdan dolayı sizlere tavsiyemiz başvuru yaptığınız Nüfus Müdürlüğünden GEÇİCİ KİMLİK istemeyi unutmayınız.

Geçici kimlik belgesi nasıl alınır? Geçici kimlik belgesi ne kadar süre için geçerlidir? Geçici kimlik belgeleri hangi işlemlerde kullanılabilecektir?

YENİ KİMLİĞİNİZ İÇİN PİN ŞİFRENİZİ ALMAYI UNUTMAYINIZ !! 

T.C. Kimlik Kartları Nüfus Cüzdanlarından farklı olarak elektronik kart özelliği taşımaktadır. Bu kartlar ile elektronik bir çok işlemi yapma imkanına sahip olacaksınız. Aynı zamanda zaman içinde bu kimliklere bir çok fonksiyon yükleneceğinden dolayı muhakkak PİN kodunuzu almayı unutmayınız. 

Yeni Kimlik PİN kodu nasıl ve nereden alınır? T.C. Kimlik Kartı PİN şifresini nereden değiştirebilirim? PİN işlemlerinde dikkat etmeniz gereken hususlar nedir? Bu sorular ve daha fazlası için aşağıda ki yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz. 

YENİ KİMLİK BAŞVURUNUZU MUHAKKAK TAKİP EDİNİZ !!

Değerli okuyucular bu başlıkta ifade ettiğimiz husus çok önemlidir. Nüfus Cüzdanınızı yeni kimlik ile değiştirmek için başvuru yaptıktan sonra yaklaşık 1 ay içinde T.C. Kimlik Kartınız adresinize gönderilecektir.  Arada geçen bu süre zarfı içinde yeni kimliğinizin kaybolması yada yanlış bir ele geçmesi kesinlikle mümkün değildir. Ancak teslim edilemeyen kimlik kartınız Ankara'ya imha edilmek üzere gönderilecektir. Dolayısı ile kimliğiniz için yeniden başvuru yapmak ve yeniden daha uzun bir süre beklemek zorunda kalacaksınız. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını tanımlayan Nüfus Cüzdanları yerini, T.C. Kimlik Kartına bırakıyor. Diğer bir ifade ile eskiden kimlik kartı olarak kullanılan "Nüfus Cüzdanları bundan böyle T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade edilecektir. Bu yeni kartların isim değişikliğinden öte eski kimliklerden bir çok farklı yönü bulunmaktadır. 

T.C. Kimlik Kartları zamanımızın ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanmış, vatandaşın nüfus bilgileri, fotoğrafı ve biyometrik bilgilerinin kimlik kartında bulunan çiplerde (yani yongalarda) emniyetli olarak kaydedilerek saklanmasına imkan tanımıştır. Bu kartlar yetkisi bulunmayanlar tarafından yeniden çıkarılmasını engelleyen ve kart içinde bulunan bilgilerin değiştirilmesini engelleyen güvenlik önlemleri ile üretilmiştir.  Kimlik kartındaki bilgiler elektronik olarak tutulmakta olduğundan, elektronik ortamda yapılan bir çok hizmetlere erişim hem hızlı hem de daha güvenli olacaktır. 

T.C. Kimlik Kartı’nın Özellikleri Nelerdir?

TCKK olarak kısaca tanımlayabileceğimiz Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları kimliği tanımlayan basit bir kimlik kartı olmaktan öte, içinde bir çok fonksiyonel özellik bulundurmaktadır. 

Yeni Kimlik kartlarında kişiye ait bilgiler çipler üzerinde güvenli bir biçimde saklı tutulabiliyor. Bu güvenlik sayesinde yetkisiz hiç kimse kartta bulunan bilgilere erişemez. Veriler üzerinde hiçbir oynama da bulunamaz. T.C. Kimlik Kartlarının kopya edilmesi mümkün değildir. Dolayısı ile Nüfus Cüzdanlarının kolay taklit edilmesinden meydana gelen mağduriyetlerin önüne geçilecektir.  

Bu kartların kullanım ömrü 10 senedir. 
Nüfus Cüzdanlarının boyutlarından farklı olarak yeni kartlar banka kartı boyutlarında üretilmiştir. 
Mavi rengin erkeği, pembe rengin kadını simgelediği renk ayrımı ortadan kalmış, tüm kartlarda turkuaz rengi kullanılmıştır. 
Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı tanımaktadır.  
Uluslararası bir standarda uygun üretilen bu kartlar ICAO 9303, ISO/IEC 7810, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443-A standartlarını desteklemektedir.
Milli yonga ve milli iletişim sistemlerine sahip olduğundan artık daha da güvenlidir. 
Çeşitli nüfus bilgileri nüfus cüzdanlarında olduğu gibi kartın ön ve arka yüzünde yer almaktadır. Ancak çipler içinde gizli tutulan bir çok biyometrik bilgi mevcuttur.
 
Akıllı kart şeklinde tasarlanmıştır. PIN ve Kriptografik anahtarlar, kartta bulunan elektronik verilerin emniyetini sağlar. 

T.C. Kimlik Kartları için başvurular nereye yapılacaktır?

Kimlik başvuruları İlçe Nüfus Müdürlüklerine yapılacaktır. Ancak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız konsolosluklara müracaat edecektir. Ayrıca dağıtımın tüm illere yayıldığı tarihte ilk başvuru işlemini internet üzerinden yada Alo 199 hattı üzerinden randevu almak sureti ile yapılması daha doğru olacağı kanaatindeyiz. 

Yeni Kimlik Kartı Başvurusunu Kimler Yapacaktır? 

Yeni kimlik kartını çıkarmak isteyenlerin müracaat etmesi için en az on beş yaşına gelmiş olması gerekir. On beş yaşından küçük olanların ise vasileri tarafından gerekli müracaat yapılır.  

Biyometrik Veriler Nelerdir? Hangi Biyometrik Veriler Alınacaktır?

Biyometrik veriler alınırken öncelikle kişinin en az on beş yaşında olması gerekir. Bu yaşa gelen kişilerden biyometrik veri olarak parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınacaktır. 

Fotoğraf Nasıl Olmalıdır? Nüfus Cüzdanından Farklı Durumu Var mıdır? 

Nüfus cüzdanlarında olduğu gibi T.C. Kimlik Kartlarında da kişinin son halini gösteren fotoğraf kullanılmalıdır. Bunun için son altı ay içinde çekilmiş olması gerektiği mevzuatta ifade edilir. Ancak bu durumu analiz edecek bir sistem mevcut değil ya, 7 ay önce olsa olmaz mı şimdi? Bence tabi ki olur.. Zira bu durumu ölçümleyen bir araç yok ki..

Fotoğraf aslı olmak zorunda. Fotokopi ya da bilgisayar çıktısı kesinlikle kabul edilmiyor. Boş yere bu konuyu araştırmayın. Zaman kaybı yaşamış olursunuz..

Yeni kimlikler ne kadar süre geçerli olacak?

Eski kimlik kartları için herhangi bir süre kısıtlaması yoktu ancak yeni kimlik kartlarının ömrü sadece 10 yıl.

Yorumlar

Aaydin 199 telefon çalmadan kapanıyor caresisiz
Mehmet Emin Sakallı olmuyormuş hani özgürlük hani müslüman Türkiye devleti