Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: - "Ülkemiz ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu başarı aynı zamanda küresel iklim değişikliği çalışmalarına da önemli katkılar sağlamaktadır"

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, Türkiye'nin ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olduğu ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza attığı bildirildi.

Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda, yaşanabilir çevre vizyonundan hareketle, çevreyi korumak ve çevre kirliliğini kaynağında önlemek üzere gerekli iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı olarak çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Küresel boyutta yaşanan çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmanın, tabiatı korumanın ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın hedeflendiğinin altı çizilen açıklamada, ozon tabakasının incelmesi ve iklim değişikliğinin, insanlığın karşı karşıya kaldığı küresel ölçekli çevre sorunu olarak uluslararası gündemde yer aldığı vurgulandı.

Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü'nün bugüne kadar ulaşılan başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul edildiğine dikkati çekilen açıklamada, Türkiye'nin 1991'de taraf olduğu Montreal Protokolü ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların Bakanlık koordinasyonunda gerçekleştirildiği aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemiz Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer almaktadır. Bakanlığımız tarafından ozon tabakasının korunması çerçevesinde yürütülen çalışmalar kapsamında yıllar içerisinde ülke genelinde başta öğrencilerimiz olmak üzere gümrük memurlarına ve iklimlendirme ve soğutma teknik servis çalışanlarına bilgilendirme eğitimleri verilmiştir. Konunun önemi ve Bakanlığımız uygulamaları hakkında bilgilendirmeler yapılarak farkındalığın artırılması sağlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Ülkemiz ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olmuş ve ilgili tüm sektörlerin katkıları ile başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu başarı aynı zamanda küresel iklim değişikliği çalışmalarına da önemli katkılar sağlamaktadır."

Açıklamada, Türkiye'nin Montreal Protokolü'nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası'na 2012, 2014 ve 2016 yıllarında layık görüldüğü hatırlatıldı.

Montreal Protokolü'nün yıl dönümü olan 16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü'nün 2018 yılı kutlama temasının "Serin kalın ve çalışmaya devam edin" olduğu kaydedilen açıklamada, "Ülke olarak Montreal Protokolü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ediyoruz. Her zaman ülke menfaatlerimizi göz önünde bulundurarak güncel kararlar ve gelişmeler doğrultusunda çevreyi kirletmeden kalkınmasını gerçekleştiren bir ülke olarak çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirilmesinde bulunuldu.



Yorumlar