UH-1 helikopterler için tüm seçenekler masada

Son 2,5 ayda 2 UH-1 helikopter kazası meydana gelmesinin ardından bu helikopterlerin güvenliği sorgulanmaya başladı. Öte yandan Kara Hava Komutanlığı'nın taşınıp taşınmayacağı merak konusu olmuştu. Oldukça yaşlanan UH-1'lerin, 2020'de envanterden çıkarılması planlanırken 2. kazanın ardından bu takvimin öne çekilmesi muhtemel. Öte yandan, Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbul'daki Kara Hava Komutanlığı'nın Trakya Bölgesi'ne taşınacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
UH-1 helikopterler için tüm seçenekler masada

İstanbul Çekmeköy’de UH-1 tipi helikopter düşmesi nedeniyle 4 askerimizin şehit olması, gözleri Türkiye'nin son dönemlerde nispeten daha sık duymaya başladığı helikopter kazalarına çevirmekle kalmadı, UH-1 tipi askeri helikopterlerin durumunu da gündemin en önemli maddelerinden biri yaptı.

Hatırlanacağı üzere bundan yaklaşık 3 ay önce aynı model bir helikopter yine İstanbul'da düşmüş ve o kazada da 5 asker şehit olmuştu.

Pilotların çabası olması facia çok daha büyük olacaktı

Her iki kazada da pilotların insan üstü çabası sayesinde helikopterlerin yerleşim yerlerine düşmediğine dikkati çeken uzmanlar, helikopterlerin yerleşim yerlerine düşmesi durumunda facianın boyutunun çok daha yüksek ve yıkıcı olacağına vurgu yaptı.

Kazanın en ince ayrıntısına kadar oldukça kapsamlı bir şekilde araştırılacağına değinen güvenlik uzmanları, "Helikopterlerin çok eskimesi, yedek parça/bakım hataları, pilot ve teknisyen hataları, kazanın gerçekleştiği bölgenin doğal yapısı ve doğa şartları gibi çok farklı bileşenler bu raporda detaylıca ele alınacak" bilgisini paylaştı.

Metal yorgunluk had safhada

UH1 helikopterleri 50 yaşın üzerinde olduğu, çok iyi bakım yapılmasına rağmen metal yorgunluğun had safhaya geldiğini kaydeden kaynaklar, şunları söyledi:

"Tabi ki işin provokasyon kısmı da ilgili mercilerce araştırılacak. Provokasyon ihtimali FETÖ artıkları nedeniyle her zaman olabilir. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in çok iyi korunan uçağına bile sabotaj yapılmış olduğunu dikkatten kaçırmamak gerekir."Takvim öne alınırsa sorun olmaz

TSK'nın takvimine göre bu helikopterlerin 2020'de envanterden çıkarılacağını hatırlatan güvenlik kaynakları, bu tarihin öne alınmasının herhangi bir aksamaya neden olmayacağa görüşünde. Bu yaklaşımın temelinde "UH-1'lerin terörle mücadelede kullanılmaması, uçuş menzilinin az olması ve ancak 5-6 kişi taşıyabilmesi" gibi etkenlerin olduğu öğrenildi.

İstanbul'daki 4. Kara Havacılık Okulu taşınabilir

Son iki kazanın meydana geldiği yer olan Sancaktepe'de bulunan 4. Kara Havacılık Okulu'nun taşınması da ihtimaller içinde.

Uzmanlara göre günümüzde 'yerleşim alanlarının içinde kalan' havacılık okulunun farklı bir yere taşınarak muhtemel kazalarda en azından helikopterlerin, yaşam alanlarının üzerine düşmesinin önüne geçilmesi üzerinde duruluyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan taşınma açıklaması

Öte yandan, Milli Savunma Bakanlığı akşam saatlerinde yaptığı açıklamada yenisafak.com'un duyurduğu taşınma haberini doğruladı.

Bakanlık, 4. Kara Havacılık Alayı'nın Trakya bölgesine taşınacağını duyurdu. Askeri kaynaklar ayrıca düşen helikopterin motor testi sırasında kaza kırıma uğradığını belirtti.

Yorumlar