UDEF 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (1) - "Ülkemizde Türkiye Bursları adıyla kurumsallaştırdığımız program vasıtasıyla ülkemize gelen ve kendi hesabına okuyan 115 bin misafir öğrencimiz bulunuyor. Dünyanın neredeyse her ülkesinden öğrenciye sahibiz. Hedefimiz ülkemizdeki misafir öğrenci sayısını 350 bine çıkarmaktır. Böylece dünyada en çok misafir öğrenci barındıran ilk 5 ülke arasına gireceğiz, hedefimiz budur" - "Arnavutluk da maalesef işte o FETÖ'nün adeta istilası altında. Tabii görüşmelerimiz oluyor. Er veya geç orada da onların o müstevli hareketini çökerteceğiz. Her geçen gün orada mesafe alıyoruz ve Maarif Vakfımız Arnavutluk'ta okulları teslim alma sürecini devam ettiriyor" - "Maarif Vakfı'mız özellikle Afrika'da, bunun yanında biraz da yavaş da olsa Balkanlar'da yürüttüğü faaliyetlerle mahallinde eğitim öğretim konusunda önemli mesafe katetti. Vakfımızın kısa sürede hayata geçirdiği projelerle sadece Afrika'da 10 bin öğrenciye eğitim öğretim veriyor olmasını önemli görüyorum. Yunus Emre Enstitü'müz dünya çapında sayıları 55'e ulaşan Türk Kültür Merkezi ile çok güzel faaliyetler yürütüyor. Esasen hepsi de birbiriyle ilişkili olan faaliyetleri inşallah yeni dönemde çok daha koordineli, çok daha yakın iş birliği içinde ve sürekli çıtayı yükselterek sürdüreceğiz"

Google Haberlere Abone ol
UDEF 11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Bursları adıyla kurumsallaştırılan program vasıtasıyla Türkiye'ye gelen ve kendi hesabına okuyan 115 bin misafir öğrenci bulunduğunu belirterek, "Dünyanın neredeyse her ülkesinden öğrenciye sahibiz. Hedefimiz ülkemizdeki misafir öğrenci sayısını 350 bine çıkarmaktır. Böylece dünyada en çok misafir öğrenci barındıran ilk 5 ülke arasına gireceğiz, hedefimiz budur." dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından düzenlenen "11. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı"na katıldı.

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bünyesinde 62 derneği ve 25 temsilciliği barındıran UDEF'in misafir öğrencilerle Türkiye'nin bağını güçlü şekilde devam ettirmeye yönelik faaliyetlerini takdirle takip ettiğini söyledi.

Türkiye'nin iş yapma konusunda değil, yapılan işin icmalini tutma ve sonrasında takibini yapma konusunda ciddi eksiği olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Eskiden beri ülkemizde 100 binlerce misafir öğrenci, eğitim öğretim görmüş ve bunlar ülkelerine dönmüşlerdir. Bizim ilk dönemimizde dahil, bu öğrencilerle eğitim öğretimleri sonrasında ilişkileri devam ettirecek bir mekanizma kurulmamıştır. Misafir öğrenci sayımız, bireysel irtibatlarla takip edilemeyecek kadar çoktur. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'mızın kurulmasıyla bu konuda da önemli bir adım atılmıştır. Daha önce farklı gönüllü kuruluşlar çatısı altında yürütülmüş olan misafir öğrencilerimizi dernekleşme yoluyla bir araya getirme çalışmaları, UDEF'in kuruluşuyla daha güçlü bir çatıya kavuşmuştur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de eğitim öğretimleri döneminde, barınmadan kaynaştırmaya kadar her konuda yardımcı olunan misafir öğrencilerle ülkelerine döndükten sonra da mezun dernekleri aracılığıyla irtibatın devam ettirildiğine değinirken, salondakilere şöyle seslendi:

"Biz, ülkemize gelen öğrenci kardeşlerimize, sadece okullarımızı değil, gönül dünyamızı da açıyoruz. Hangi coğrafyadan gelirse gelsin, burada eğitim öğretim görüp ülkesine dönen veya bir başka yere giden tüm kardeşlerimizle hayatın her alanında birlikte yol yürümek istiyoruz. Bu kardeşlerimizin gerek ülkemizle gerek kendi aralarındaki ilişkiyi güçlü tutmaları hepimizin faydasınadır. Türkiye, tarihi boyunca hiçbir topluma ve hiçbir bireye tahakküm etme anlayışıyla hareket etmemiştir. Biz, ülke ve millet olarak sadece kendimize yol arkadaşları, kader arkadaşları arıyoruz. Sizler gibi yol arkadaşlarına sahip olmaktan dolayı da bahtiyarız."

- "Burs başvuru yollarını çeşitlendirdik, kolaylaştırdık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki yabancı öğrencilerin sayısına değinerek, "Ülkemizde Türkiye Bursları adıyla kurumsallaştırdığımız program vasıtasıyla ülkemize gelen ve kendi hesabına okuyan 115 bin misafir öğrencimiz bulunuyor. Dünyanın neredeyse her ülkesinden öğrenciye sahibiz. Hedefimiz ülkemizdeki misafir öğrenci sayısını 350 bine çıkarmaktır. Böylece dünyada en çok misafir öğrenci barındıran ilk 5 ülke arasına gireceğiz, hedefimiz budur." dedi.

Gayretleri ve destekleri sayesinde Türkiye Bursları'nın kendi alanında günbegün bir marka haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, 2011'den itibaren ortaya konulan yoğun mesainin ve emeğin meyvelerinin toplanmaya başladığını söyledi.

Daha önce her yıl açılan 4 bin burs kontenjanı için 8 bin civarında başvuru olduğunu, şimdi 5 bin kontenjan için 120 bin başvuru yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Çünkü biz başvuru yollarını çeşitlendirdik, kolaylaştırdık, objektif hale getirdik. Elbette bu süreçte nitelikli, alanının uzmanlarından oluşan insan kaynağı ile teknolojinin imkanlarından da istifade ettik. Böylece burs programları konusunda ülkemizin dış politika önceliklerine uygun bir çerçeve geliştirirken, aynı zamanda da çok ciddi tecrübe kazandık. Sadece Türkiye Bursları'na müracaat eden öğrencilerin sayısında değil, öğrencilerimizin başarı oranlarında da ciddi sıçramalar yaşadık." diye konuştu.

- "FETÖ'nün üzerinde durduğu konulardan biri de yurt dışından gelen öğrencilerdi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son yıllarda FETÖ'nün darbe girişimi dahil pek çok saldırıya maruz kaldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"FETÖ'nün en çok üzerinde durduğu konulardan biri de yurt dışından gelen öğrenciler, yani sizlerdiniz. Misafir öğrencilerimizi kabulden eğitime ve mezuniyet sonrasına kadar her aşamada, İslam'ın ve Türkiye'nin düşmanı bu terör örgütünün istismarından kurtaracak tedbirleri aldık, alıyoruz. Arnavutluk da maalesef işte o FETÖ'nün adeta istilası altında. Tabii görüşmelerimiz oluyor. Er veya geç orada da onların o müstevli hareketini çökerteceğiz. Her geçen gün orada mesafe alıyoruz ve Maarif Vakfı'mız Arnavutluk'ta okulları teslim alma sürecini devam ettiriyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'mız, öğrenci seçimine çok objektif ve adil kriterler getirdi. Maarif Vakfı'mız özellikle Afrika'da, bunun yanında biraz da yavaş da olsa Balkanlar'da yürüttüğü faaliyetlerle mahallinde eğitim öğretim konusunda önemli mesafe katetti. Vakfımızın kısa sürede hayata geçirdiği projelerle sadece Afrika'da 10 bin öğrenciye eğitim öğretim veriyor olmasını önemli görüyorum. Yunus Emre Enstitü'müz dünya çapında sayıları 55'e ulaşan Türk Kültür Merkezi ile çok güzel faaliyetler yürütüyor. Esasen hepsi de birbiriyle ilişkili olan faaliyetleri inşallah yeni dönemde çok daha koordineli, çok daha yakın iş birliği içinde ve sürekli çıtayı yükselterek sürdüreceğiz. Bu kurumlarımızla gerek ülkemizde gerekse kendi ülkelerinde, eğitimden kültüre tüm çalışmalar için kardeşlerimizin hizmetindeyiz."

(Sürecek)

Yorumlar