Türkiye'nin su kalitesi tehdit altında

- İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Albay. - "Türkiye’nin su kalitesi haritasını çıkarıyoruz. Su kaynağında hangi tehdidin ne boyutta olduğunu ölçüyoruz. Ülkemizde iklimsel nedenlere ve tarımsal kirleticilere de bağlı olarak ne yazık ki sularda siyanobakteri artışları ve siyanotoksin üretimi her geçen yıl artıyor."

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin su kalitesi tehdit altında

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Türkiye'nin su kalitesi haritasını çıkardıklarını belirterek, "Ülkemizde iklimsel nedenlere ve tarımsal kirleticilere de bağlı olarak ne yazık ki sularda siyanobakteri artışları ve siyanotoksin üretimi her geçen yıl artıyor." dedi.

Albay, yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun artan su ihtiyacının yeterli ve güvenli bir şekilde karşılanamamasının 21. yüzyılın en büyük problemlerinden biri olduğunu anımsattı.

İçme suyu ve diğer su kaynaklarının korunmasının tüm dünya için hayati bir konu haline geldiğini vurgulayan Albay, "Suyun doğru bir şekilde yönetilmesi ve kullanımı su kaynaklarının korunması açısından çok önemli. Su kaynakları her geçen yıl artan şekilde kalite kaybına uğruyor. Uzun yıllardan beri uygulanan su kaynaklarının 'bütçe temelli yönetim' anlayışının son yıllarda terk edilerek 'ekosistem temelli yönetim' anlayışına geçilmeye başlandı." değerlendirmelerinde bulundu.

Albay, Türkiye'de içme suları ve gölleri ile kıyı sularında ortaya çıkan siyanobakteri toksinlerini ölçen tek laboratuvar olduklarına vurgu yaparak, yüzme havuzlarında ortaya çıkan algler üzerinde biyosidal ürünlerle ilgili etkinlik testi yapan Türkiye'deki yetkili laboratuvarlardan biri olduklarını kaydetti.

- "Suyu kullanırken ülkemizi düşünmeliyiz"

Suyu doğru yönetmenin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Albay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suyu hangi amaçla kullanırsanız kullanın sucul ekosistemi de düşünmek durumundasınız. Ülkemiz iki kıta arasında bir köprü görevi görüyor ve coğrafi anlamda biyolojik çeşitlilik açıdan oldukça zengin bir ülke. Tabii bu mirası geleceğe taşıyabilmek çok önemli. Biz mezunlarımız olan Su Ürünleri Mühendislerimizi de bu bilinç ve birikimle mezun ediyoruz. Sadece proje bazlı değil, insan kaynağının doğru kullanılması anlamında da donanımlı insanlar yetiştiriyoruz."

İstanbul etrafındaki nüfus baskısının içme suyu barajlarında ciddi sıkıntılar yaratmaya başladığını belirten Albay, "Yakın çevremizde olan İznik, Sapanca ve Manyas gölleri ciddi şekilde insan baskısı altında. Dünya mirası olan bu alanları kaybetmek üzereyiz. Diğer bir tehdit ise su kaynakları üzerinde etkili olan iklimsel nedenler. Ülkemiz artık yeterli derecede kar yağışı alamıyor. Her geçen yıl iç sularımızdaki tehdit artıyor. Bu durum, sucul ekosistemlerde yaşayan birçok balık, kuş ve bitki türleri için tehdit oluşturuyor." bilgilerini verdi.

Albay, Orman Su İşleri Bakanlığı'nın desteklediği çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatarak, dünyada içme ve yüzme sularında görülen siyanotoksin sorununun ciddi bir tehdit olduğunu kaydetti.

- "Türkiye’nin su kalitesi haritasını çıkarıyoruz"

Türkiye'nin su kalitesi haritasını çıkardıklarını ifade eden Albay, şöyle devam etti:

"Dünyada içme ve yüzme sularında görülen siyanotoksin sorunu ciddi bir tehdit. Bunlar insanlara, su canlılarına ve tarımda kullanılması durumunda tarımsal ürünlere zarar verebilecek metabolitler. Bununla ilgili olarak şu anda Türkiye’nin su kalitesi haritasını çıkarıyoruz. Su kaynağında hangi tehdidin ne boyutta olduğunu ölçüyoruz. Ülkemizde iklimsel nedenlere ve tarımsal kirleticilere de bağlı olarak ne yazık ki sularda siyanobakteri artışları ve siyanotoksin üretimi her geçen yıl artıyor. Tüm gölleri inceleyerek ve tehditleri gözden geçirerek sorunun büyüklüğünü ölçüyoruz. Orman Su İşleri Bakanlığı, böyle bir projeyi üniversitemiz ile paylaştı. Böyle bir projeyi yürüttüğümüz için çok mutluyuz."

Yorumlar