Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı Diyarbakır'da

- Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki "Eğil Peygamberler Tabiat Parkı", Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı oldu - Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Arkeolojik özellik gösteren peygamber türbeleri, kaleler, tarihi camiler, mezar anıtlar, kümbetler, mağaralar, kiliseler, han, hamam ve medreseler bulunan bu alanı vatandaşlarımız muhakkak gidip görmeliler"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı Diyarbakır'da

ANKARA (AA) - Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yer alan "Eğil Peygamberler Tabiat Parkı", Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık tarafından Türkiye'nin tabii, kültürel ve rekreasyonel kaynak değerlerine sahip yöreleri, 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre "milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı ve tabiat anıtı" olarak koruma altına alınıyor.

Bakanlık tarafından bu sahaların sürdürülebilirliğinin sağlanması, farklı kullanım taleplerinin kontrollü ve planlı bir şekilde karşılanabilmesi ve buraların koruma-kullanma dengesi gözetilerek gelecek kuşaklara "milli bir miras" olarak bırakılması hedefleniyor.

Bu kapsamda son olarak Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki alan, "Eğil Peygamberler Tabiat Parkı" ilan edildi.

Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı olan alan, Diyarbakır'ın merkezine 51 kilometre mesafede, bin 340 dekarlık orman alanı içerisinde bulunuyor.

- "Korunan alanlara yeni bir halka eklendi"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Tabiat parkı ilan ettiğimiz bu alan, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı inançların yaşadığı bir ilçemizde yer alıyor. Arkeolojik özellik gösteren peygamber türbeleri, kaleler, tarihi camiler, mezar anıtlar, kümbetler, mağaralar, kiliseler, han, hamam ve medreseler bulunan bu alanı vatandaşlarımız muhakkak gidip görmeliler." ifadelerini kullandı.

Korunan alanların adet ve alan bazında sürekli artırıldığını aktaran Eroğlu, Eğil Peygamberler Tabiat Parkı ile korunan alanlara yeni bir halka daha eklediklerini bildirdi.

Korunan alanların geçmişte yalnızca insan faaliyetlerinin yasaklandığı ya da sınırlandığı alanlar olarak algılandığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, artık bilimsel değeri yanında estetik değeriyle de koruma altına alınan, sahip oldukları kaynak değerleri ile rekreasyonel kullanımlara imkan tanıyan, toplumun gelişimine katkıda bulunan alanlar olarak da düşünüldüğünü ifade etti.

- "81 il için tabiat turizmi master planlarını tamamladık"

Eroğlu, tabiatı her zaman koruduklarını ve gelişmesi için desteklediklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Milli parklar ile tabiat parklarını ziyaretçilerin ilgi odağı haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her geçen yıl korunan alanlarımızı ziyaret edenlerin sayısı artıyor. İnsanlar tabiatla iç içe, çevreye saygılı tesislerde vakit geçirmek istiyor. Türkiye'de turizm denilince güneş ve deniz akla geliyor. Özellikle sahillerde milyarlarca dolarlık yatırımlar yapılıyor. Oysa dünyanın birçok ülkesinde ekoturizm gelişiyor. Biz de bu tabiat harikası alanlarımızda ekoturizmi geliştirmek istiyoruz. Bu çerçevede 81 il için tabiat turizmi master planlarını tamamladık ve turizm alanlarını belirledik. Bu alanları turizmin de gözdesi haline getireceğiz."

Yorumlar