Türkiye-Bosna Hersek KEK Toplantısı

- Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Sarovic: - "Türkiye, dış ticaretimizde Bosna Hersek'in en önemli partnerlerinden biri" - "Ekonomik ve ticari iş birliğimize yeni bir artı katmak adına, elimizden geleni yapmaya ve önümüzdeki olası engelleri kaldırmaya hazırız"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Bosna Hersek KEK Toplantısı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic, Türkiye'nin, dış ticaretlerinde en önemli partnerlerinden biri olduğunu bildirdi.

Sarovic, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile 5'incisi düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'na başkanlık etti.

Sarovic, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki parlamento binasında düzenlenen toplantı ve sonrasında gerçekleştirilen protokol imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, toplantının son derece başarılı geçtiğini ve ekonomik iş birliği açısından iyi sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Toplantının düzenlenmesinde katkısı bulunanlara ve katılımı için Başbakan Yardımcısı Akdağ'a teşekkür eden Sarovic, tarafların, ekonomik ve ticari ilişkilerin iki ülkenin de öncelikleri arasında olduğu konusunda mutabık kaldığını ifade etti.

Sarovic, ekonomik ilişkilerde yeni bir adım atmak adına iki tarafın da hazır olduğunu vurgulayarak, "Ticaret hacmimiz geçen yıl 600 milyon dolardı. Bu yıl ise 700 milyon dolar olmasını bekliyoruz. Bu rakamın 2018 yılında 800 milyon dolara, 2019 yılında ise 1 milyar dolara çıkması için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ticaret hacminin hedeflenen rakama ulaşması için engellerin kaldırılması konusunda da hemfikir olduklarını aktaran Sarovic, "Türkiye, dış ticaretimizde Bosna Hersek'in en önemli partnerlerinden biri. Hedeflerimizi gerçekleştirince Türkiye'nin bu pozisyonu daha da güçlenecek." dedi.

Sarovic, bugünkü toplantıda 2018 yılı hedeflerini de belirlediklerini, ticari anlamda hedeflerin odağında yatırımların artmasının olduğunu bildirdi.

Türk yatırımlarının artırılmasının yanında turizm, özellikle de sağlık turizmi alanında atılacak adımları ele aldıklarını anlatan Sarovic, ulaşım altyapısının iyileştirilmesinin de ticareti geliştireceği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.


- "Ticari iş birliği potansiyelimizin yeterince kullanılmadığı noktasında hemfikiriz"


Mirko Sarovic, Bosna Hersek'ten bir heyetin gelecek yılın ilk çeyreğinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirterek, "Ekonomik ve ticari iş birliği potansiyelimizin yeterince kullanılmadığı noktasında hemfikiriz. Ekonomik ve ticari iş birliğimize yeni bir artı katmak adına, elimizden geleni yapmaya ve önümüzdeki olası engelleri kaldırmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinden son derece memnun olduğunu dile getiren Sarovic, özellikle tarım ve gıda alanlarındaki iş birliğinin Bosna Hersek gibi küçük bir ülke için çok önemli olduğunu vurguladı.

Sarovic, "2018'in, ikili ilişkilerimiz adına başarılı bir yıl olmasını diliyor ve iş birliğimizin geçmiştekinden daha iyi olması için elimden geleni yapacağımı belirtmek istiyorum." dedi.


Yorumlar