Trump'tan ASEAN ülkelerine Kuzey Kore'ye ekonomik baskıyı artırma çağrısı

- Kuzey Kore İşçi Partisinin resmi yayın organı Rodong Sinmun: - "Trump'ın iddialarını, savaş ilanı olarak kabul ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Trump'tan ASEAN ülkelerine Kuzey Kore'ye ekonomik baskıyı artırma çağrısı

ANKARA (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderlerine, Kuzey Kore'ye uygulanan ticari boykotu artırmak için ellerinden geleni yapmalarını istediği bildirildi.

Kyodo ajansının diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere dayandırdığı haberinde, Trump'ın, 10 ASEAN ülkesinin liderlerine, ekonomik baskıyı artırmanın Pyongyang yönetimini müzakere masasına oturtmaya ve nükleer silah programını durdurmaya mecbur bırakacağını dile getirerek Kuzey Kore'ye karşı daha sert bir tutum takınmalarını söylediği belirtildi.

Asya turunun son durağı Filipinler’deki temaslarını tamamlayarak başkent Manila'dan dün ayrılan Trump'ın, kentte düzenlenen ASEAN Liderler Zirvesi'nde, "Güçlü olmamız gerek, yakıtı kesmemiz, ürün almamamız, bütün ticareti kesmemiz gerek." ifadelerine yer verdiği aktarıldı.

ABD Başkanı Trump'ın, ASEAN ülkelerinden, Kuzey Kore ile diplomatik ilişkilerini de kesmelerini istediği ifade edildi.

ASEAN'ın 50 yıl boyunca bölge ve dünyanın karşı karşıya kaldığı kritik meselelerde önemli görev üstlendiğini dile getiren ABD Başkanı Trump, "Hint Pasifik'teki bir yere sahip olan tüm ulusların ortak sorunlarını dinleyip, öğrenip ve sonra stratejik diyalog ile onlar için çözümler üretebildiğimiz bir forum oluşturdunuz. ABD bölgesel bir forum olarak ASEAN merkezi rolüne tamamen uyumludur. Bu diplomatik ortaklık, Amerikan halklarının ve tüm Hint Pasifik uluslarının güvenliğini ve refah seviyesini arttırıyor." şeklinde konuşmuştu.

- "Trump'ın iddialarını, bir savaş ilanı olarak kabul ediyoruz"

Yonhap Ajansının haberine göre, Kuzey Kore İşçi Partisinin resmi yayın organı Rodong Sinmun, "Deli Başkanın işlediği suçları cezalandıracağız." başlıklı makale yayımlandı.

Makalede, Güney Kore Ulusal Meclisinde yaptığı konuşmada "Kuzey Kore halkının açlıktan öldüğünü" söyleyen Trump'ın, Kim yönetiminden "zalim diktatörlük" diye bahsetmesi sert bir dille eleştirilerek, bunun "savaş ilanı" olduğu ileri sürüldü.

"Trump, ülkemizle ilgili gerçekleri saçma bir şekilde çarpıtarak, manipüle ederek ve (Seul'deki) kukla Ulusal Mecliste yaptığı 35 dakikalık konuşmasının 22 dakikasını bize karşı her türlü küfrü sarf ederek uluslararası toplumu hayretler içinde bıraktı." ifadeleri kullanılan makalede, "Trump'ın gülünç tavırlarını sonuna kadar sabırla izliyoruz." değerlendirmesi yer aldı.

Trump'ın "işlediği suçların, Kuzey Kore liderinin itibarına saygısızlık etmek, Kuzey'in sosyalist sistemini suçlamak, halkın geçim kaynağını itibarsızlaştırmak ve Kuzey'e baskı yapmak" olduğu iddia edilen makalede, "Trump'ın iddialarını, rejimimizi devirmek için savaş ilanı olarak kabul ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Güney Koreli milletvekillerine Kuzey Kore ile ilgili karanlık tablo çizen ABD lideri, Kim Jong-un liderliğindeki ülkeye ilişkin, "O kadar kasvetli bir durumdalar ki hükümet çalışanları bile ülkeyi terk edip yurt dışında köle olarak çalışmaya razı oluyor." diye konuşmuş ve bu ülkeyi "kimsenin hak etmediği bir cehennem" olarak nitelemişti.

Yorumlar