Trump'ın F-35 kararı ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Donald Trump, ABD senatosu tarafından alınan Türkiye'ye F-35, uçaklarının teslimatının durdurulması kararını onayladı. Kararın onaylanmasının ardından en çok merak edilen konulardan biri kararın boyutu ve en anlama geldiği oldu. Peki ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı karar ne anlama geliyor?

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın F-35 kararı ne anlama geliyor?

Muhammed Öylek | Sonhaberler.Com

ABD ile Türkiye arasında yaşanan S-400 ve Rahip Brunson krizi gün geçtikçe derinleşiyor. Rusya'dan S-400 alımı ve Rahip Brunson'un Türkiye'de tutuklu bulunmasını bahane eden ABD Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesini durdurdu. ABD senatosu tarafından alınan karar ABD Başkanı Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. 

ABD'NİN F-35 KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

ABD senatosu Rusya'dan S-400 alımını ve Rahip Brunson'un tutuklu bulunmasını bahane göstererek Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslimatını durdurdu. Türkiye F-35 savaş uçağını üreten 9 ülkeden biri olmasına rağmen bu kararın alınması skandal olarak nitelendiriliyor. 

Trump tarafından imzalanan kararı değerlendiren uzmanlar F-35'lerin teslimatının resmi olarak değil geçici olarak durdurulduğunu ifade ediyor. Buna göre kararın imzalanmasının ardından 90 gün içinde ABD Savaunma Bakanlığı (Pentagon) bir rapor hazırlayarak ABD senatosuna sunacak. Pentagon hazırladığı raporda F-35'lerin Türkiye'ye teslim edilmesinin durdurulmasını talep etmesi halinde ABD senatosu rapora göre karar alacak. Ancak Pentagon'un F-35'lerin Türkiye'ye teslim edilmesinden yana olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar ayrıca karardaki ayrıntıya dikkat çekerek 90 gün içinde Türkiye'ye teslim edilmesi beklenen bir uçağın olmadığını söylüyor. Planlamalara göre Türkiye 2018 yılında sadece 2 F-35 uçağını teslim alacaktı. Geçtiğimiz günlerde teslim alınan uçaklar pilotlarıyla birlikte ABD'deki Luke hava üssünde eğitimlerine devam ediyor. 

F-35 savaş uçağının üretiminde Türkiye'den TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, TEİ, AYESAŞ gibi bir çok firma bulunuyor. Türkiye F-35 orta gövde üretiminde ABD'den sonraki tek tedarikçi konumunda bulunuyor. 

S-400 SORUNU

Türkiye, Hava Savunma Sistemleri noktasındaki açığını gidermek üzere 2015 yılında dönemin Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla ihaleye çıktı. İhale sonucunda ABD, Çin ve Rus şirketleri ile görüşpmeler başlatıldı. Hava Savunma Sistemi satışının yanında teknoloji transferini de kabul eden Çin ihaleyi kazandı. Çin ile varılan anlaşmadan son anda dönülerek tekrar farklı ülkelerle görüşmeler yapılmaya başladı. Yapılan görüşmeler sonucunda Rusya ile S-400 anlaşması imzalandı. Buna göre, Türkiye 2,5 milyar dolar karşılığında 4 batarya S-400 hava savunma sistemi satın alacaktı. Ancak ABD Türkiye'nin bir NATO ülkesi olmasından dolayı Rusya'dan S-400 alamayacağını savundu. S-400'lerin alınması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı tehditleri savurulmuştu. 

RAHİP BRUNSON SORUNU

Evanjelist Rahip Andrew Craig Brunson İzmir'de FETÖ ve PKK terör örgütlerine yardım etmekten dolayı tutuklandı. Hakkında 35 yıl hapis cezası istenen Brunson geçtiğimiz günlerde ev hapsine alınmıştı. ABD Brunson'un ev hapsine alınmasına karşı çıkarak ülkesine iade edilmesini istemiş hemen ardından Türkiye'yi yaptırımlarla tehdit etmeye başlamıştı. 

Brunson 9 Aralık 2016 tarihinde FETÖ ve PKK adına suç işlmeketen dolayı tutuklanmasının ardından İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından iddianame hazılanmıştı. İddianamede Rahip Brunson'un din adamı kisvesi altında terör örgütleriyle iş birliği yaptığı terör örgütü mensuplarının kod adlarını ve amaçlarını bilerek görüşmeler sürdürdüğü ifade ediliyor. 

Yorumlar