TCG Anadolu özellikleri nelerdir? TCG Anadolu maliyeti ne kadar? TCG Anadolu son durum

Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip olan TCG Anadolu Türk Deniz Kuvvetleri için bir güç çarpanıdır. TCG Anadolu’nun son durumu ve özellikleri internet üzerinden çokça araştırılmaya başladı. Peki, TCG Anadolu gemisinde son durum nedir? TCG Anadolu özellikleri nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
TCG Anadolu özellikleri nelerdir?

Bittiğinde Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olma ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olmaya aday TCG Anadolu gemisinde çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda denize indirilmesi beklenen TCG Anadolu için vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapmaya başladı. İnternet üzerinden özellikle TCG Anadolu son durum nedir? ve TCG Anadolu özellikleri nelerdir gibi sorular sıkça soruluyor. Bizde bu haberimizde vatandaşlar tarafından en çok aranan soruların yanıtını bulmaya çalışacağız.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilk uçak taşıyan gemisi olma özelliğine haiz TCG Anadolu’nun özellikleri saymakla bitmiyor. Türk Donanmasına güç katacak olan Anadolu gemisi bu yılın ilk yarısında suya indirilmesi bekleniyor. Öte yandan geminin test ve montajlarının bitmesinin ardından 2021 yılında Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi hedefleniyor. 2014 yılında fizibilite çalışmalarına başlanan geminin inşası 2017 yılında başladı. Yüzde 65 oranında yerli katkıyla üretilecek olan Anadolu Sedef tersanesi tarafından üretilmektedir.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Tam yükle deplasman ağırlığı yaklaşık olarak 28 bin tondur. Uzunluğu 232 metre olan geminin genişliği 38, yüksekliği ise 58 metredir. Geminin güverte alanı ise 5 bin 440 metrekaredir.

Denizde yaklaşık 20 knot hıza ulaşması beklenen geminin pist alanında dikey iniş kalkış özelliğine sahip 6 adet alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda kısa kalkışlar için bir uçuş rampası bulunmaktadır. Uçakların kalkışını kolaylaştırmak için % 12 oranında eğimli olarak inşa edilmiştir. Aynı anda 1400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip gemide 350 civarında mürettebat bulunmaktadır. Gemide aynı zamanda bir tam teşekküllü hastane bulunmaktadır.

TCG ANADOLU TAŞIMA KAPASİTESİ

TCG Anadolu gemisi aynı anda 6 adet F-35B savaş uçağı, 4 adet deniz versiyonu ATAK helikopteri, 8 adet genel maksat helikopteri (Muhtemelen T-625) 2 adet Seahawk, 2 adet İHA, 8 adet çıkarma aracı, 13 tank, 27 ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 hafif araç taşıyabilmektedir.

TCG ANADOLU MALİYETİ NE KADAR

Büyük ölçüde yerli olarak üretilecek olan TCG Anadolu’nun maliyeti üzerine net bilgiler bulunmamakla birlikte toplamda 1 milyar 250 milyon Euro’ya ulaşması bekleniyor.

TCG ANADOLU UÇAK GEMİSİ Mİ?

Operasyonel hale geldiğinde Türkiye’nin uçak taşıyan ilk yüzer platformu olacak olan TCG Anadolu’nun uçak gemisi olup olmadığı da vatandaşlar tarafından sıkça sorgulanıyor. Peki, TCG Anadolu bir uçak gemisi midir?

Bu sorunun yanıtı hem evet hem hayırdır. Çünkü uluslararası arenada uçak gemileri belli özelliklere sahip olmalıdır. TCG Anadolu uçak taşıyabilen bir gemidir. Ancak barındırdığı özellikleri bakımından uçak gemisi sınıfında değil havuzlu çıkarma gemisi sınıfındadır. Havuzlu çıkarma gemilerinin önemi bugün birçok ülke tarafından anlaşılmıştır. Özellikle hem uçak, hem helikopter, hem yüzer botlar, hem de tank, zırhlı araç ve asker taşıması sebebiyle uçak gemilerinden bazı noktalarda daha avantajlı durumdadır. Bu durum özellikle ülkemiz için böyledir.

Yorumlar