TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

- ''Türkiye büyüdü, bunları aştı ve artık elbise dar geliyor. 1960 darbesi ile Türkiye'nin üzerine dikilmiş bir elbise bugünün Türkiyesini taşımıyor.'' - ''50 yıldır Türkiye'de yeni bir sistem arayışı var. Yeni anayasayı yaparken, bu 50 senelik tartışmayı da sona erdirmek istiyoruz. Bu bakımdan, başkanlık sistemi Türkiye için zarurettir.''

Google Haberlere Abone ol
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

EDİRNE (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, ''Türkiye büyüdü, bunları aştı ve artık elbise dar geliyor. 1960 darbesi ile Türkiye'nin üzerine dikilmiş bir elbise bugünün Türkiyesini taşımıyor.'' dedi.

Şentop, AK Parti Edirne İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye için yeni anayasayı konuşmanın tam zamanı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yaşadığı sorunların çok eski yıllara dayandığını anlatan Şentop, ''Dünya, bölge ve Türkiye yeniden kuruluyor. Biz de bu yeniden kurulma aşamasında, yeni anayasayı tartışıyoruz. Biz Türkiye’de siyasetin, hukukun yeniden yapılanması olarak yeni anayasayı konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

Şentop, Türkiye'nin kendisini yenilemek zorunda olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Yani Türkiye, bir taraftan bölge için bir taraftan dünya barışı için uğraşırken, bir yandan da yeniden kendisini kurmak zorunda. Yeni anayasa mecburiyeti, tam da burada çıkıyor. Türkiye'de darbelerle beraber şekillenen anayasalar, devleti ve bu milleti, belli bir anlayış ve zihniyet içerisinde kurmuş ve bu, günümüz Türkiyesini taşımıyor. Bu zihniyet Türkiye'nin bütün potansiyelini kullanmasına fırsat vermiyor. Türkiye büyüdü, bunları aştı ve artık elbise dar geliyor. Türkiye'de şu ana kadar yapılan anayasaları, devlet adına bürokratlar yaptı. Devlet-millet ilişkilerini de onlar belirledi. İlk defa millet adına anayasa yapma fırsatı bulduk."

- "Bu sistemin işlemediğini, birçok siyasetçi 50 yıldır söylüyor"

Türkiye'de başkanlık sistemi fikrinin çok eski yıllara dayandığını ifade eden Şentop, darbecilerin getirdiği parlamenter sistemde bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Türkiye'yi parlamenter sistemle yönetebilmenin artık mümkün olmadığını anlatan Şentop, "Şu anki parlamenter sistem, darbecilerin getirdiği bir sistem. Bugün bizim itiraz ettiğimiz sistem, 1961 Anayasası ile darbeden sonra getirilmiş olan bir sistem. Bu sistemin işlemediğini, birçok siyasetçi 50 yıldır söylüyor. Bugün biz başkanlık sistemi önerisiyle Türkiye'de 50 yıldır tartışılan bir hükümet sistemi meselesini de çözmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, başkanlık sisteminin bir taraftan siyasi istikrarı sağlayacağını, diğer taraftan darbeleri Türk siyasetinden kaldıracağını belirterek, bu bakımdan başkanlık sisteminin önemli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin menfaati için bu sistemi istediğini kaydetti.

AK Partinin anayasa değişikliği için teklif verdiğini dile getiren Şentop, "317 milletvekilimiz var. Meclis Başkanımız bu tür tekliflere imza koyamıyor. 316 milletvekilimizin imzasıyla anayasa değişikliği teklifimizi verdik. Arkadaşlarımız komisyonda büyük gayret gösterdi. CHP ve MHP destek vereceğini söyledi. HDP zaten destek vermek istemiyor." ifadelerini kullandı.

- "Parlamenter sistem, siyasi istikrarı garanti etmiyor"

Türkiye'nin koalisyon hükümetleriyle yol alabilmesinin artık mümkün olmadığını dile getiren Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, 90'lı yıllarda koalisyon hükümeti yönetimini yaşadı. 7 Haziran tablosu bize gösterdi ki parlamenter sistem, siyasi istikrarı garanti etmiyor. Halbuki başkanlık sisteminde siyasi istikrar garanti. Seçimde iki sandık kuruluyor. Birinde parlamento, meclis seçiliyor. Diğerinde de hükümet seçilecek. Seçim akşamı parlamento da belli, hükümet de belli, süresi de belli. 5 sene parlamento görev yapacak, 5 sene hükümet görev yapacak. 1983'te rahmetli Turgut Özal'ın kurduğu hükümet, 45. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti. Şu anki hükümetimiz 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti. 1983'ten 2016'ya 33 sene içerisinde Türkiye'de 20 tane hükümet kurulmuş. Başkanlık sistemi olsaydı 5 sene görev yapacağını düşündüğümüzde şu anda 7. hükümette olacaktık. 20 hükümet nerede, 7 hükümet nerede. Bunun Türkiye'ye getireceği siyasi istikrar, bunun ekonomiye, sosyal hayata yansımasını değerlendirmek, hesap etmek lazım."

Şentop, başkanlık sisteminin Türkiye'de 80 ve 90'lı yıllarda da tartışıldığını anımsatarak, "Tayyip Erdoğan ortaokuldayken Türkiye'de başkanlık sistemi tartışılıyormuş. Bunu, 'Erdoğan istiyor' diye meseleyi çarpıtmak istiyorlar. Öyle değil. 50 yıldır Türkiye'de yeni bir sistem arayışı var. Yeni anayasayı yaparken, bu 50 senelik tartışmayı da sona erdirmek istiyoruz. Bu bakımdan başkanlık sistemi Türkiye için zarurettir." dedi.

- "Bütün partiler açısından bir samimiyet testiydi"

Dokunulmazlıklarla ilgili görüşlerini açıklayan Şentop, "CHP, 'dokunulmazlıklar kalkacaksa, hepsi kalksın' diyordu. Biz de onları dinledik ve 'hepsini kaldıralım' dedik. Bizim kararlı olduğumuzu görünce CHP çeşitli mazeretler üretti. HDP ise komisyonda Meclis'e, parlamentoya yakışmayan tutum ve tavırlarla, kavga çıkarmak suretiyle bir netice alabileceğini düşündü. Tabii bütün partiler açısından bir samimiyet testiydi bu" şeklinde konuştu.

Yorumlar