Taipei'de Tayvan Amerikan Enstitüsü binası hizmete açıldı

- Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'yi protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Taipei'de Tayvan Amerikan Enstitüsü binası hizmete açıldı

PEKİN (AA) - ABD, Tayvan'da "de facto elçiliği" gibi çalışan Tayvan Amerikan Enstitüsü (AIT) binasını hizmete açtı.

Focus Taiwan'ın haberine göre, Tayvan adasında yaklaşık 250 milyon dolara mal olan ve “de facto elçilik” gibi çalışan temsilcilik binasının açılışına ABD Dışişleri Bakanlığından Eğitim ve Kültürel İşlerden sorumlu Bakan Yardımcısı Marie Royce katıldı.

Royce, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 14 bin 964 metrekare alana kurulu 5 katlı binanın çelik ve camdan çok daha fazlasını ifade ettiğini belirterek, “Yeni ofis kompleksi, 21. yüzyılda ABD-Tayvan dostluğunun sahip olduğu canlılığın ve güçlüğün sembolü.” ifadelerini kullandı.

Başkent Taipei’in Neihu bölgesinde bulunan enstitüde Amerikan hükümetine bağlı 450’den fazla personel çalışıyor. Enstitünün Tayvan’ın güneyindeki Kaoşiong bölgesinde de bir şubesi bulunuyor.

- Çin’den ABD’ye "de facto elçilik" protestosu

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin'de yaptığı basın toplantısında, bu binanın açılmasından ciddi endişe duyduklarını belirterek, ABD'yi bu konuda protesto ettiklerini kaydetti.

"ABD'nin herhangi bir bahaneyle Tayvan'ı ziyarete 'yetkili personel'ini göndermesi, Tek Çin ilkesini ihlal ediyor." ifadelerini kullanan Gıng, Washington yönetiminin Çin'in iç işlerine müdahale etmesinin Çin-ABD ilişkilerine olumsuz etkisi olacağını söyledi.

Gıng, ABD'ye Çin-ABD ilişkileri ile Tayvan boğazında barış ve istikrarın altını oymaması, Pekin yönetimine verdiği taahhütlere bağlı kalması çağrısı yaptı.

Washington yönetimi, 1979’da ”Tek Çin" politikası ile Pekin hükümetini Çin’in meşru hükümeti olarak tanıması sonrası Tayvan ile ilişkilerini devam ettirebilmek için adada de facto elçilik açmıştı.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve "milliyetçi Çin" olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmeyen Çin, bu adanın kendi eyaleti olduğunu savunuyor.


Yorumlar