Süper güçler arasında nükleer restleşme

ABD Başkanı Donald Trump'ın 1987 yılında Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararının ardından Rusya'da anlaşmayı askıya aldığını bildirmişti.

Google Haberlere Abone ol
Süper güçler arasında nükleer restleşme

ABD’nin ardından Rusya da Soğuk Savaş’tan beri nükleer silahların denetiminin temelini oluşturan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) askıya aldığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin INF anlaşmasından çekildiğini duyurmasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla bir araya geldi.

SİMETRİK YANIT

Görüşmede, ABD’nin INF anlaşmasından çekildiğini anımsatan Putin, “Bizim de yanıtımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz. Çeşitli AR-GE ve dizayn çalışmaları yürüttüklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız” diye konuştu. Rus lider, Washington’ın çeşitli bahanelerle Rusya’nın silahsızlanma konusundaki önerilerini reddettiğini savunarak, “ABD, Avrupa’ya konuşlandırdığı füzelerle anlaşmayı doğrudan ihlal etti. Bu konuya ilişkin ABD ile daha fazla müzakere girişimi yapılmasına gerek yok” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE DÜZENLEMESİ

Rusya’nın aynı zamanda pahalı bir silahlanma yarışına girmemesi gerektiğine işaret eden Putin, “Savunma Bakanlığı ile orta menzilli süpersonik füze üretimine başlanması gerektiği konusunda anlaştık. Ayrıca uzaydaki silahlanma tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan hazırlanacak” şeklinde konuştu. Savunma bakanı Şoygu, önümüzdeki günlerde, bu çalışmaların bu yıl için öngörülen bütçe miktarında yürütülmesine imkan verecek bir bütçe düzenlemesi önereceklerini söyledi.

SİLAHLANMA YARIŞI HIZLANACAK

INF’nin bozulması halinde, küresel silahlanma yarışının hızlanacağı, ABD’nin NATO müttefiklerini zorlayacağı ve şubat ayından sonra füzelerini yeniden Avrupa topraklarına konuşlandıracağı ihtimali üzerinde duruluyor. Bu bağlamda, yeni füze yapımı zaman alacağından ABD cephaneliğindeki mevcut ve karadan fırlatmaya daha hızlı uyarlanabilecek orta menzilli silahların kullanılacağı belirtiliyor.

4 yılda 2700 füze imha edilmişti

1987 yılında dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu. Anlaşmanın ana amacı, Doğu ve Batı Almanya’daki kamplaşma döneminde Avrupa’da nükleer savaş riskini azaltmaya yönelikti. Anlaşma kapsamında, 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edilmişti.

Maas’tan küresel inisiyatif açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yeni bir küresel silahsızlanma inisiyatifi oluşturulması çağrısında bulundu. Cumartesi günü Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelere açıklamalarda bulunan Maas, “Silahsızlanma konusunun yeniden uluslararası gündeme alınması gerekiyor. Bunu yaparken de yalnızca ABD ve Rusya değil, Çin gibi ülkelerin de sürece dahil edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Polonya’dan provokatif çağrı

Der Spiegel dergisine röportaj veren Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz ise, ABD’nin ordularını ve nükleer başlıklı füzelerini Avrupa’da konuşlandırması gerektiğini söyledi. Nükleer silahın barışı garanti edeceğini, bunun Rusya’nın anlayacağı tek ‘sinyal’ olduğunu belirten Czaputowicz, bunun Avrupa’nın çıkarına olacağını savundu. Czaputowicz, füzelerin Polonya’ya konuşlandırılması olasılığını dışarıda bırakmadıklarını da ifade etti.

Yorumlar