Sudan, Türkiye ile "ekonomik entegrasyon" arayışında

- Sudanlı ekonomist Fethi: "İki ülke arasındaki ilişkiler, Sudan'ın doğal kaynakları ile Türkiye'nin tecrübesi ve teknolojisinin bütünleşeceği ortak bir ekonomik blokun oluşmasına zemin hazırlıyor"

Google Haberlere Abone ol
Sudan, Türkiye ile "ekonomik entegrasyon" arayışında

HARTUM (AA) - NAZİK ŞEMAM - Sudan'ın, Türkiye ile arasında "Ankara'nın tecrübe ve teknolojisiyle Hartum'un doğal kaynaklarını bir araya getirecek bir ekonomik entegrasyon" arayışında olduğu ifade ediliyor.

Tarım ve madencilik başta olmak üzere farklı yatırım alanlarında yüksek potansiyele sahip Sudan ile Türkiye arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hartum ziyaretinin ardından ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için karşılıklı birçok adım atılıyor.

Bu çerçevede Sudanlı bazı bakan ve yetkililer, kısa süre önce Türkiye'ye gelerek imzalanan anlaşmalarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdi.

Hartum kamuoyu için söz konusu ziyaretler iki ülke arasındaki ilişkileri daha ileriye taşıyacak ekonomik açılımlar olarak nitelendirilirken, geçen aralık ayında imzalanan anlaşmalar ise ülkede son dönemde yaşanan en önemli siyasi ve ekonomik gelişme olarak yorumlanıyor.

- Ekonomik entegrasyon arayışı

Bu kapsamda Sudan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve 500 milyon dolar olan ticaret hacminin 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Sudanlı ekonomistler, Türkiye'nin, bütçe açığı 28,4 milyar cüneyhi (yaklaşık 4,11 milyar dolar) bulan Sudan'ı mevcut ekonomik krizden çıkarabilecek önemli ülkelerden biri olduğunu ifade ediyor.

AA muhabirine konuşan ekonomist Heysem Muhammed Fethi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sudan ziyaretinin ardından ikili ekonomik ilişkilerin ivme kazandığını söyledi.

"İki ülke arasındaki ilişkiler, Sudan'ın doğal kaynakları ile Türkiye'nin tecrübesi ve teknolojisinin bütünleşeceği ortak bir ekonomik blokun oluşmasına zemin hazırlıyor." diyen Fethi ayrıca, Sudan'ın Ankara'nın Afrika pazarından istifade edebileceği bir geçiş noktası olması açısından Türkiye için önemli bir ortak olabileceğine işaret etti.

- Sudan'da ön plana çıkan sektör tarım

Ekonomi alanında uzman gazeteci Sümeyye Seyyid de Sudan hükümetinden bazı projeleri belirleyerek Türk tarafına sunmasını istedi. Sudan'ın ekonomik krizden çıkışı için tek yolun tarımdan geçtiğini söyleyen Seyyid, Türkiye'nin de bu alandaki tecrübelerinden istifade etmek için projelerin tarım sektöründe olmasının önemine dikkati çekti.

Tarıma elverişli yaklaşık 175 milyon dönüm arazi ile 52 milyon dönüm ormanlık alana sahip Sudan, Arap dünyasında tarım alanında en ön sıralarda yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık 2017'de Sudan'a üç günlük ziyaret gerçekleştirmiş ve iki ülke arasında 22 anlaşma imzalanmıştı.



Yorumlar