Son dakika EYT açıklaması... Tek bir madde yeter

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu emeklilikte yaşa takılanlar hakkında Meclis'e kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, emeklilikte yaşa takılanların için tek bir maddenin yeterli olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Son dakika EYT açıklaması... Tek bir madde yeter

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 1999 yılında çıkarılan yasanın geriye doğru işletilmesi sebebiyle mağdur edilen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için Meclis'e kanun teklifi verdi. Yaklaşık 3 milyon kişinin 1999 yılında çıkarılan yasa nedeniyle emekli olamadığını hatırlatan Tanrıkulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenecek tek bir madde ile bu mağduriyetin giderilebileceğini belirtti.

Tanrıkulu, 1999 yılında çıkarılan yasanın geriye doğru işletilmesi sebebiyle yaklaşık 3 milyon kişinin haklarının gasp edildiğini ifade etti. Hukuk kurallarının ilke olarak geriye yürüyemeyeceğini belirten Tanrıkulu, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için bu yasanın geriye doğru işlemesinin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu mağduriyetin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenecek tek bir madde giderilebileceğini belirten Tanrıkulu, “Teklifimizle, prim günü ve sigortalılık veya hizmet süresini tamamlamış ve hiçbir sigorta kapsamında çalışmadan yaşının dolmasını beklemek zorunda olan EYT'lilerin maruz kaldığı hukuksuzluğun ortadan kaldırılması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

BAKAN BERAT ALBAYRAK'TAN EMEKLİLİK YAŞI (EYT) İLE İLGİLİ SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Bakan Albayrak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna "EYT konusu ile ilgili bu hükümetin cevabı ortada. Çok basit yaklaşmak doğru değil. Gündemimizde yok" yanıtını verdi.

BAKAN ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk geçtiğimiz günlerde, bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul eden EYT hakkında açıklama yaptı. Bakan Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) gündemlerinde olmadığını ifade etti.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Kavaklıdere Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bakan burada EYT konusuna da değindi

Bakan Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "Cumhurbaşkanımız da açıkladı, gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında." yanıtını verdi.

Bakan Selçuk, TBMM Genel Kurulunda, bakanlıklarının 2019 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk burada EYT konusu hakkında da açıklama yaptı. Emeklilikte yaşa takılmanın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, "Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut." dedi.

EYT NEDİR

"Emeklilikte yaşa takılanlar" için kısaltma olarak kullanılan EYT, emeklilik hakkını işe girdikleri yıl itibarıyla kazanmış ancak emekli maaşını alamayan kişiler için yapılan bir tanımdır. Mevcut yasa ile birlikte bu kişiler SGK'nın ilettiği yaşta emeklilik maaşı alabiliyorlar. Bu durum Türkiye'de yaklaşık 6.3 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Yorumlar