Şırdan nedir şırdan nasıl yapılır tarifi

Şırdan son yıllarda televizyonlardaki yarışma programları vesilesiyle iyice tanınır oldu. Peki, şırdan nedir nasıl yapılır, tarifi var mı?

Google Haberlere Abone ol
Şırdan nedir şırdan nasıl yapılır tarifi

Şırdan, Adana yöresine ait bir yiyecektir. Şırdan kuzunun midelerinden bir tanesidir. Şekli itibari ile diğer yörelerde pek beğenilip yenmesede, aslında lezzetli bir yemektir. Şırdan nedir, hayvanın neresidir, nasıl yapılır, tarifi :

Kuzunun 4 midesinden biridir. Şekli sebebi ile Adana hariç diğer bölgelerde pek tercih edilen bir yiyecek değildir. Ancak lezzeti tartışmasız bir gerçektir. Bir tür sakatat sayılan şırdan dolması yapılarak tüketilir. Tıpkı işkembe gibi temizlenirken çok titiz davranmak gerekir. Şırdan dolmasının en önemli maddesi temizlenmesidir. Koyunun 4 midesinden birinin doldurulup dikilerek hazırlanmış haline şırdan dolması denir.

Şırdan Dolması Nasıl Yapılır?

Şırdan Dolması için Malzemeler

5 adet kuzu şırdanı
1 çorba kasesi pirinç
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
Küçük bir kase ince çekilmiş iç yağ
1 kahve fincanı sıvıyağ
Bir miktar maydanoz
Bir miktar nane
1 çorba kaşığı salça
Bolca karabiber, pulbiber, kimyon ve tuz

Şırdan dolması tarifi

Kuzu midesini (Şırdanı) temizce bol su ile yıkayıp tuzla ovalım. İçine limon suyu ve yuz katılmış suda 2 saat bekletin.

İç Malzeme için;

Princi yıkayıp süzülmeye bırakın. Soyulmuş domatesleri ince bir şekilde doğrayın. Soğanı ince ince kıyın. Prinç ve diğer tüm malzemeleri baharatları da ekleyerek karıştırıp dolma içi hazırlar gibi hazırlayın. Limonlu tuzlu suda bekletip temizlediğiniz şırdanların içine hazırladığını dolma içini doldurup şırdanların ağızlarını dikin ve yayvan bir tencereye dizin. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip ocağa alın kontrollü bir şekilde pişirin. 

Şırdan Dolması Servis önerisi

Şırdanları servis ederken üzerine pul biber ve kimyon ekerek servis yapabilirsiniz.

Yorumlar