Şeker işçileri özelleştirmeye karşı toplandı

- Türk-İş Genel Başkanı Atalay: - "Bu mesele hepimizi, Türkiye'yi ilgilendiriyor. 'Sıradan bir iş yerinde özelleştirme' diye bakamazsınız. Çünkü bir slogan var Türkiye kamuoyunda; şeker vatandır, vatan satılmaz" - "Şeker fabrikalar özelleşirse, kapanırsa nişasta bazlı şeker lobisine prim vermiş olursunuz, meydanı onlara bırakmış olursunuz" - Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök: - "Şeker fabrikalarını satmayın, gerekirse biz ücretlerimizden indirim yaparız, yeter ki bu ülkede şeker pancarı üretilmeye yetiştirilmeye devam etsin. Bu coğrafyanın vazgeçilmez bitkisi olan pancar üretiminden vazgeçmeyelim"

Google Haberlere Abone ol
Şeker işçileri özelleştirmeye karşı toplandı

ANKARA (AA) - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin herkesi ilgilendirdiğini belirterek, "Buna 'sıradan bir özelleştirme' diye bakamazsınız. Çünkü bir slogan var Türkiye kamuoyunda; şeker vatandır, vatan satılmaz." dedi.

Şeker-İş Sendikası tarafından, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki amacıyla Etimesgut Şeker Fabrikası önünde basın açıklaması yapıldı.

Atalay, çok sayıda işçinin katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, şeker sektörünün 250 bin kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle bu sektör çalışanlarının yanı sıra bağlı sektörlerin de etkileneceğini ifade eden Atalay, "Bu mesele hepimizi, Türkiye'yi ilgilendiriyor. 'Sıradan bir iş yerinde özelleştirme' diye bakamazsınız. Çünkü bir slogan var Türkiye kamuoyunda; şeker vatandır, vatan satılmaz. Vatan satıldıktan sonra herkes toprağın altına girsin, bir kıymeti yok ki. Onun için bu kurum, bizim için, kitle örgütleri, siyasilerimiz için önemli. Herkes aklını başına alsın. Bu fabrikalar özelleşirse, kapanırsa nişasta bazlı şeker lobisine prim vermiş olursunuz, meydanı onlara bırakmış olursunuz." diye konuştu.

Özelleştirmeye karşı topladıkları imzaları Başbakan Binali Yıldırım'a teslim ettiklerini ve bu konudaki diğer girişimleri hatırlatan Atalay, özelleştirmenin ardından 4 fabrika dışında başka hiçbir fabrikanın çalıştırılamayacağını savundu.

Fabrika satışları bitince üretim bütünlüğünün bozulacağını da öne süren Atalay, "Üretici, çalışan, nakliyeci, besici, esnaf mağdur olacak. Nişasta bazlı şeker üreticilerine rant yolu açılacak, bayram yapacaklar. Türkiye, Avrupa Birliği pazarı haline gelecek, kamu sağlığı tehlike altına girecek, şeker pancarı artık Türkiye'nin bitkisi olmayacak. Yerli katma değer, ithalat, tatlandırıcı girişi ve nişasta bazlı şeker üretimi yurt dışına aktarılacak. Kısaca paralarımız, bu ülkenin paraları yurt dışına akmaya devam edecek." değerlendirmesini yaptı.

Halkın sağlığını ve geleceğini tehlikeye atanların karşısında olduklarını vurgulayan Atalay, "Bu fabrikalar kapanırsa iki elimiz hem siyasi iktidarın yakasında hem de özelleştirme idaresinin yakasında. Bugün de bırakmayacağız yarın da bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

Atalay, nişasta bazlı şeker satan yerlerden alışveriş yapılmaması çağrısında bulunarak, kendilerine destek verenlere teşekkür etti.


- "Gerekirse biz ücretlerimizden indirim yaparız"

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de Şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için ellerinden gelen mücadeleyi vereceklerini belirterek, "Şeker fabrikalarını satmayın, gerekirse biz ücretlerimizden indirim yaparız, yeter ki bu ülkede şeker pancarı üretilmeye yetiştirilmeye devam etsin. Bu coğrafyanın vazgeçilmez bitkisi olan pancar üretiminden vazgeçmeyelim." şeklinde konuştu.

Fabrika önünde toplanan Şeker-İş Sendikası üyesi işçiler, "Şeker vatandır, vatan satılmaz" sloganları atarak, farklı dillerde de sloganların yer aldığı pankartlar taşıdı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasının ardından işçiler dağıldı.

İşçilere, CHP'li bazı milletvekilleri, Türk-İş Başkanlar Kurulu üyeleri ve Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri de destek verdi.


Yorumlar