"Şehitlerimiz Bosna Hersek'in ayakta kalması için canlarını feda etti"

- Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic: - "Şehit olan askerlerimiz Bosna Hersek'in ayakta kalması için canlarını feda etti. Bosna Hersek bugün, savaşta düşmana karşı duran ve bu uğurda hayatını kaybeden askerler sayesinde ilerliyor" - "Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu asker sayısı az olmasına rağmen savaş tarihinin en büyük ordularından biridir. Ordumuz mağlup edilememiştir. Ahlaki açıdan da savaşı kazanan taraf kesinlikle o olmuştur"

Google Haberlere Abone ol
"Şehitlerimiz Bosna Hersek'in ayakta kalması için canlarını feda etti"

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, "Şehit olan askerlerimiz Bosna Hersek'in ayakta kalması için canlarını feda etti. Bosna Hersek bugün, savaşta düşmana karşı duran ve bu uğurda hayatını kaybeden askerler sayesinde ilerliyor." dedi.

Boşnak lider, 1992-1995 yılları arasındaki savaşta ülke savunmasında önemli başarılar elde eden Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun (ARBiH) kuruluşunun 26. yılı kapsamında başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde düzenlenen törende konuştu.

İzetbegovic, ARBiH'in karşısındaki Yugoslav Halk Ordusuna (JNA) kıyasla daha zayıf olduğuna işaret ederek, "Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu asker sayısı az olmasına rağmen savaş tarihinin en büyük ordularından biridir. Ordumuz mağlup edilememiştir. Ahlaki açıdan da savaşı kazanan taraf kesinlikle o olmuştur." ifadelerini kullandı.

Savaşın ahlaki açıdan da kazanılmasının önemine dikkati çeken İzetbegovic, "Bu, büyük önem arz ediyor. Zira Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun bilhassa sivil halka karşı tutumu, Bosna Hersek'in tekrar birlik olmasını sağlamıştır." şeklinde konuştu.

İzetbegovic, Bosna savaşında şehit olan askerlerin Bosna Hersek'in ayakta kalması için canlarını feda ettiğini vurgulayarak, Bosna Hersek'in bugün savaşta düşmana karşı duran ve bu uğurda hayatını kaybeden askerler sayesinde ilerlediğini kaydetti.

Bosna Hersek'in beklentilerden daha yavaş ilerlediği gerçeğine de değinen Boşnak lider, "20 yıl önce bu topraklarda nasıl bir yaşam sürüldüğünü göz önünde bulundurursak, aslında ne kadar ilerlediğimizi görebiliriz. Biz Avrupa Birliği üyeliğinin eşiğindeyiz. 5 ila 10 yıl içerisinde NATO üyeliğinin de eşiğinde olacağız." dedi.

İzetbegovic, ülke genelinde belli aralıklarla süren eski askerlerin protestolarına ilişkin de "Dünyanın hiçbir yerinde devlet eski askerlerine, Bosna Hersek kadar yüksek bütçe ayırmamıştır. Bizler, ülkemizi savunurken sağlığını, hatta hayatını kaybeden askerlerin hakkını asla ödeyemeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kovaçi Şehitliği'ndeki törende, siyasilerden ve askerlerden oluşan heyetler şehitler için dua ederek, anıta çiçek bıraktı.

Yorumlar