Sahte altın nasıl anlaşılır, gerçek altını anlamanın yolları nelerdir?

Sahte altın nasıl anlaşılır? Bu soru aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu birçok şehirde aynı anda büyük çaplı bir sahte altın operasyonu düzenlenmesinden sonra önem taşımaya başladı. Çünkü yapılan operasyonun büyüklüğü, kandırılan vatandaşın da çokluğunu gösteriyor. Birçok vatandaş şimdi, gerçek altın ile sahte altını nasıl ayırt edeceğiz, elimizdeki altınlar sahte mi gerçek mi, diye kara kara düşünmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Sahte altın nasıl anlaşılır, gerçek altını anlamanın yolları nelerdir?

Türkiye genelinde 11 ilde 5 Mart 2019 Salı sabahı itibariyle Türkiye tarihinin en büyük "sahte altın" operasyonlarından biri düzenlendi. Ülke geneline yayılan bu "sahtecilik" operasyonuyla birlikte ülke genelinde altın satın alan vatandaşlarda bir endişeye neden oldu. Yastık altı altını bulunan vatandaşlar şimdi, "acaba benim altınlar sahte mi" endişesine kapıldı. Peki sahte altın nasıl anlaşılır? Altının gerçek mi sahte mi olduğu nasıl anlaşılır?

İşte sahte altını anlamanın yolları:

  1. MIKNATIS TESTİ: Altın ve altın alloy’ları genelde magnetik değildir. Yani, bir mıknatısa tuttuğunuzda genellikle çekim oluşmaz. Eğer mıknatıs tarafından çekiliyorsa, takınız sahte olabilir.
  2. AĞIRLIK TESTİ: Altın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir. Bu nedenle de altın takılar, sahtelere oranla çok daha ağırdır.  
  3. DAMGA TESTİ: Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir.
  4. FİRMA DAMGASI: Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.
  5. RENK TESTİ: Yeşil altın, kendine özgü bir renk karakterine sahiptir. Bakır ve pirinç renginde değildir.
  6. FİYAT TESTİ: Gerçek altın hiçbir zaman çok ucuza satılmaz.

Öte yandan sahte altını anlamak için bu testler dışında daha profesyonel bir destek de alınabilir.

İSTANBUL MERKEZLİ 11 İLDE OPERASYON

İstanbul merkezli 5 Mart 2019 Salı günü 11 ilde operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 125 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltı kararı verilen çetenin, altına bakır karıştırarak düşük ayarlı altın haline getirdikleri ve daha sonra bu altınları yükse ayarlı altınmış gibi Türkiye’nin değişik illerinde sattıkları tespit edildi. Çete üyelerinin düşük ayarlı altınlarla milyonlarca liralık vurgun yaparak haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

OPERASYON YAPILAN İLLER

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Nevşehir, Sivas, Yalova, Tokat, Bolu, Niğde ve Çorum'da haklarında gözaltı kararı bulunan 125 kişiye yönelik operasyon başlatıldı. Sabah saat 06.00’da başlatılan operasyonda 89 kişi gözaltına alındı.

Yorumlar