Sabah namazı ne zaman, nasıl kılınır? Sabah namazı kaç rekâttır?

“Dinin direği namazdır” Hadis-i Şerifi biz Müslümanlar için namazın ne kadar ehemmiyetli ve faziletli olduğunu anlatır. Peki, Sabah Namazı ne zaman, nasıl kılınır ve kaç rekâttır?

Google Haberlere Abone ol
Sabah namazı ne zaman, nasıl kılınır? Sabah namazı kaç rekâttır?

Sabah Namazı ilk iki rekât sünnet son iki rekât farz olmak üzere toplamda dört rekât olarak kılınmaktadır. Sabah namazı imsak vakti girdikten sonra kılınabilir. Güneş doğuncaya kadar kılınabilen Sabah Namazı, güneş doğduktan sonra kılınmaz.

Sabah namazı nasıl kılınır?

Peygamber efendimizin “O, dünyanın tamamından hayırlıdır” dediği Sabah Namazı biz Müslümanlar için günlük yaşamın ilk adımıdır. Çünkü uyandığımızda yapmamız gereken ilk şey Sabah Namazını eda etmektir. Peki, sabah namazı nasıl kılınır?

Sabah namazını kılmak üzere ilk önce abdest alınması gerekmektedir. Abdestini alan kişi sabah namazının farzından önce iki rekât sünnet namazını kılması daha faziletlidir. Peygamber efendimiz “Sizi atlılar kovalayacak bile olsa sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin” buyurmuşlardır. (Kütüb-i Sitte, c.8, s.424)

Sabah namazının kılınışı: Seccadesi ile birlikte kıble yönüne dönen kişi ilk önce niyet etmelidir. İki rekat sünnet namazı için: “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü sabah namazının iki rekât sünnetini kılmaya” şeklinde niyet edilmelidir.

Sabah namazının iki rekat farzı için ise: “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü sabah namazının iki rekât farzını kılmaya” dedikten sonra iki elin başparmakları kulak yumuşağına değecek biçimde “Allah-u Ekber” denilerek tekbir getirilir. Ve eller bağlanır. Namazların kılınışında Şafii ve Hanefi mezheplerine göre farklılıklar gösterebilir. Şafiiler Fatiha suresi okumadan önce Veccehtu duası okurlar.

Veccehtu duası: "Veccehtü vechiye lillezi fetare's-semavati ve'l arde hanifen müslimen vema ene minel müşrikin. İnne salati ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi rabbil alemin. La şerike leh ve bizalike ümirtü ve ene minel müslimin."

Hanefi mezhebine bağlı olan kişi veya kişiler ise Sübhaneke duası okurlar.

Sübhaneke duası: Subhânekellâhumme ve bi hamdik ve tebârekesmuk ve teâlâ cedduk (ve celle senâuk *) ve lâ ilâhe ğayruk.

Dualar okunduktan sonra Besmele getirilerek Fatiha suresi okunur. Fatiha bitirildikten sonra Zamm-ı Sure okunur.

Allah-u Ekber denilerek Rükü’a eğilir. Bu sırada en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir.

"Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" Rükü’dan doğrulur. Sonra tekrar Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denildikten sonra "Allah'u Ekber" denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. "Allah'u Ekber" denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Ve ikinci rekatın kılınışı için tekrar Allah-u Ekber denilerek ayağa kalkılır.

2. rekât nasıl kılınır?

Yine tekrar Fatiha suresi ve Zamm-ı Sure okunduktan sonra Rükü’a eğildikten sonra en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" Rükü’dan doğrulur. Sonra tekrar Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denildikten sonra "Allah'u Ekber" denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. "Allah'u Ekber" denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.

Tekrar “Allah-u Ekber” denilerek oturulur ve Tahiyyat duası okunmaya başlar. Salli ve Barik duaları okunduktan sonra Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra önce sağa sonra sola "Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah" denilerek selam verilir.

Yorumlar