Telbine çorbası tarifi, nasıl yapılır, Peygamberimizin çorbası malzemeleri, hazırlanışı?

Telbine çorbası tarifi, nasıl yapılır, Peygamberimizin çorbası malzemeleri, hazırlanışı? Telbine Çorbası nasıl yapılır, tarifi, Peygamber efendimizin hastalara ya da hastalıklardan korunmak isteyenlere önerdiği çorbanın adıdır. Telbine, peygamber efendimizin içtiği çorba olarak bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Telbine çorbası tarifi, nasıl yapılır, Peygamber?

Telbine çorbası tarifi, nasıl yapılır, Peygamberimizin çorbası malzemeleri, hazırlanışı? veya Peygamber efendimizin çorbasının tarifi; Müslümanlar için Hz. Muhammed’in alışkanlıklarına ve de tavsiyelerine kısacası hayatının her anına sadık kalarak yaşamak önemli bir ölçüdür. İslam fıkhında “sünnet” diye adlandırılan bu Peygamber emaneti hayat tarzı içinde beslenme de kendine yer bulur. İşte Telbine çorbası tarifi ve hazırlanışı:

Telbine Çorbası tarifi Peygamber efendimizin çorbası
Telbine çorbası nasıl yapılır, Peygamberimizin çorbası tarifi nasıl?

 

Allah Resûlü’nün yemek kültürü günümüzün birçok sıkıntısına çare olacak bir güce ve aynı zamanda zenginliğe sahip.

Yazar Ülkü Menşure Solak da bu konuda faydalı olabilme adına 14 asır önceki sofra alışkanlıklarını ve yemek yeme adabını “Resûlullah’ın Sofrası” başlıklı kitapta toplamış.

Sünnetlerde tavsiye edilen özellikle sağlıkla ilgili hususların bilimsel araştırmalarla yeni yeni anlaşıldığını belirten Solak, “Her konuda olduğu gibi sağlıklı beslenmede de O’nun (s.a.v.) sofrasından alınacak çok ders var” dedi.

Telbine çorbası nasıl yapılır, Peygamberimizin çorbası tarifi nasıl?
Telbine çorbası nasıl yapılır, Peygamberimizin çorbası tarifi nasıl?

 

Yazar Solak ayrıca şunları söyledi, “Araştırma sırasında çok farklı bilgilere ulaştık. Öyle ki bu tavsiyeleri Müslüman olmayanlar da kabul edecektir.”

Ülkü Menşure Solak, Hazret-i Muhammed’in sofrasına ve yemek adabına ilişkin şu noktalara dikkat çekti, “Hazret-i Peygamber yemeklerden önce mutlaka ellerini yıkardı. Döneminde tarhananın birçok çeşidi kullanılırdı. Pirinç de sofralarda kendine yer bulurdu. Koyun ve devenin eti ve sütü de yemek listesinde idi.

Efendimiz’in kurutulmuş balık yediğini de biliyoruz. Yine arpa ve çavdar ekmeği de yerdi. Mutfağının ana malzemesi ise arpa idi. Çorbası, lapası, kabak ve etle karıştırılmış hâli yenirdi.”

ÜFLEYEREK SOGUTMAYIN

Allah Resûlü’nün, süt ve balı, et ile yağı karıştırıp yemediğini belirten Solak şu bilgileri de verdi, “Et yemeğine yağ ekletmemiştir. İkram edildiğinde de reddetmiştir. Yine yemeği sıcak yememiş, suya nefes vermenin, yemeği üfleyerek soğutmanın doğru olmadığını ifade etmiştir.

Efendimiz, günlük bir veya iki öğün yemek yemiştir. Bütün hastalıkların kaynağı birbirini üstüne yemektir. Diyet yapanlara tavsiyem, en iyisi oruçtur! Çünkü bağışıklık sistemini güçlendirme durumu söz konusudur.”

NEBİ TAVSİYESİ TELBİNE ÇORBASI

Hazret-i Peygamber, Hazret-i Ali hastalandığında iyileşmesi için bu çorbayı tavsiye etmiştir. Öyle ki Hazret-i Aişe’nin, “Bu çorba üzüntü ve kederli kimsenin gönlünü kuvvetlendirir” dediği rivayet edilir. İşte o çorba:

Telbine Çorbası Malzemeleri

– 30 gram sızma zeytinyağı

– 2 yemek kaşığı arpa unu

– Su ve tuz

– İsteğe göre bal, kekik, kimyon ve nane

Telbine Çorbası Hazırlanışı

 Yağ tencereye konur. Arpa ilave edilip biraz kavrulur. Yeterli miktarda su katılıp karıştırılır. Az tuz eklenir. İstenirse baharat katılır. Yine isteğe bağlı bal da ilave edilebilir.


 

Yorumlar

pelin arpa unu
Yasemin Arpa unu
ede Malzemelerde arpa unu dendiğine göre arpa unu ilave edilir.
Asena Arpami ilave edilir arpa unumu?
Ase Arpami ilave edilir arpa unumu?