Pasaport ve Sürücü Belgelerine İlişkin İş ve İşlemlerin Devir Töreni

- İçişleri Bakanı Soylu: (2) - "İnşallah 2 Nisan tarihinden itibaren pasaport ve sürücü belgesi verilme işlemleri tamamen nüfus müdürlüklerimiz eliyle gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımız daha yüksek standartlarda ve hızlı hizmete kavuşmuş olacak" - "Türkiye'de üzerinde tartışılacak seçimler, 1946 seçimleri ve 1982 anayasasıdır. Onun dışında Türkiye'de üzerinde tartışılabilecek herhangi bir seçim bugüne kadar hiç yaşanmamıştır. Seçim bitmiş, pazartesi günü her şey başlamıştır. Bu iki seçimin dışında, Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir seçim konusunda bütün dünya örneklerine göre hiçbir eksiklik ve aksaklık olmamıştır. Bizim seçim sistemimiz sağlamdır" - "Bugün gerçekleştirdiğimiz devir işlemleri sonrasında nüfus müdürlüklerimizin vereceği pasaportlar, ikinci nesil polikarbon pasaportlar olacaktır. En son geçen hafta bu pasaportun uluslararası akreditasyonu Kanada'daki organizasyon tarafından onaylandı. Yine buradan, millileştirme açısından altını çizerek söylemek isterim ki TÜBİTAK artık bizim yazılımımızı oluşturdu. Milli bir yazılımla bundan sonra pasaportlarımızı oluşturacağız"

Google Haberlere Abone ol
Pasaport ve Sürücü Belgelerine İlişkin İş ve İşlemlerin Devir Töreni

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pasaport ve sürücü belgesi verilme işlemlerinin 2 Nisan'dan itibaren nüfus müdürlüklerince gerçekleştirileceğini, vatandaşların daha yüksek standartlarda ve hızlı hizmete kavuşacağını bildirdi.

Bir otelde düzenlenen Pasaport ve Sürücü Belgelerine İlişkin İş ve İşlemlerin Devir Töreni'nde yaptığı konuşmada, anamuhalefet partisi tarafından özellikle TBMM'de "Nüfus kütüklerinde aslında ölü olanların oy kullandırma saikiyle canlı olarak gösterildiği" yönünde iddiada bulunduğu anımsattı.

Soylu, bu söylemler karşısında üzüldüğünü dile getirdi. Türkiye'nin anayasa, kanun ve onun altındaki düzenlemelerle yönetilen bir ülke olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

"Bundan çok yakın bir zaman içerisinde nüfus kanununda bir değişiklik yaptık. Aslında Türkiye'de nüfus kanununa göre ölen insanların netleştirilmesi, kayıt altına alınması lazım. Bizim getirdiğimiz öneri 150, 120 veya 50 yıl önce ölmüş ama bir vesileyle kayıt altına alınmamış ama bizim öldüğüne kanaat getirdiğimiz kişileri resen nüfus kütüğünde ölü olarak göstermekti. Getirdiğimiz kanun teklifi buydu. Muhalefet, komisyonda ayağa kalktı. 'Siz var olan seçmeleri ölü olarak gösterip, yeni seçim döneminde muhalefetin gücünü azaltmak için büyük bir oyun hazırlıyorsunuz.' dediler. Tartıştık ve en sonunda şu karara vardık. Kendimiz resen bunu yapmayalım. O zaman mülki amirlere yetki verelim. Mülki amirler zaman içerisinde bu kişilerin ölümünü aileleriyle bir tutanakla tanzim etsinler ve işlesinler. Kanunu da böyle düzeltelim isterseniz dedik. 'Evet, böyle olması daha iyi.' dediler. Bunu öneren de bunun ortaya çıkmasını sağlayan da oradaki muhalefetin ortaya koymuş olduğu değerlendirmedir. Aynı muhalefet bugün tam tersini söylemektedir. Şimdi böyle bir siyaset anlayışı ahlaktan uzak bir anlayıştır."

- "Seçim işini en iyi beceren ülke Türkiye'dir"

Dünyadaki seçimlerin izlendiğini, Amerika'daki seçimlerin takip edildiğini belirten Soylu, günlerce seçim sonuçlarının belli olmadığını ve seçim sonucuna güvensizliğin oluşturduğu dönemleri Amerika dahil her yerde gördüklerini ifade etti.

"Dünyada seçim işini en iyi ve dürüst beceren ülke Türkiye'dir." diyen Soylu, şunları söyledi:

"Bunu siyasetçi şapkamla sizlere söylüyorum. Türkiye'de üzerinde tartışılacak seçimler, 1946 seçimleri ve 1982 Anayasası'dır. Onun dışında Türkiye'de üzerinde tartışılabilecek herhangi bir seçim bugüne kadar hiç yaşanmamıştır. Seçim bitmiş, pazartesi günü her şey başlamıştır. Bu iki seçimin dışında, Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir seçim konusunda bütün dünya örneklerine göre hiçbir eksiklik ve aksaklık olmamıştır. Bizim seçim sistemimiz sağlamdır. Bunu bugünden, özellikle kendi önerdikleri nüfus kanunundaki bir maddenin değişikliğine dayandırılarak sulandırmak son derece ahlaki ve etik olmayan bir davranıştır."

- "Yeni pasaportlar AB'nin dijital kontrol mekanizmalarına uyumlu"

Bakan Soylu, yeni nesil pasaportlarla ilgili değerlendirme yaparken, pasaportların Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun, güvenlik standartları yüksek ve daha dayanıklı bir malzemeden üretilebildiğini aktardı.

Yeni nesil pasaportun, AB'nin vize serbestisi gerçekleştiğinde yenilenmesine gerek kalmayacak şekilde ve AB sisteminin dijital kontrol mekanizmalarına uyumlu olduğuna işaret eden Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bizim AB'ye vize serbestisi konusundaki taahhüdümüzde, bu pasaportun Türkiye'de işlevselliğe alınmasıdır. O adımı da bugün atmış oluyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz devir işlemleri sonrasında nüfus müdürlüklerimizin vereceği pasaportlar, ikinci nesil polikarbon pasaportlar olacaktır. En son geçen hafta bu pasaportun uluslararası akreditasyonu Kanada'daki organizasyon tarafından onaylandı. Yine buradan millileştirme açısından altını çizerek söylemek isterim ki TÜBİTAK artık bizim yazılımımızı oluşturdu. Milli bir yazılımla bundan sonra pasaportlarımızı oluşturacağız."

- "Ehliyet dosyalarımızı dijitalleştireceğiz"

Soylu, sürücü belgelerinin, yeni nesil sürücü belgeleriyle değiştirilme işleminin bir süredir Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını anımsattı.

Türkiye'de 28 milyon 355 bin 36 sürücü belgesi bulunduğunu, bunun 4 milyon 248 bin 103'ünün yeni tip sürücü belgesiyle değiştirildiğini ifade eden Soylu, devir gerçekleştikten sonra bu işlemlerin aynı şekilde nüfus müdürlüklerinde devam edeceğini belirtti. Soylu, şu bilgileri paylaştı:

"Bu geçişle beraber bütün ehliyet dosyalarımızı dijitalleştireceğiz. Yani artık eski depolarda senin ehliyetin şurada mıydı, burada mıydı, şuradan gideyim arayayım gibi bir anlayışın da sahibi olmayacağız. Aynı zamanda bir başka dijitalleştirme işi daha yapıyoruz. Nüfus kütüklerine ait belgelerin tamamını da dijitalleştiriyoruz. Şu anda emniyette bulunan ehliyet için verilen biyometrik veriler ve pasaport için verilen biyometrik veriler de aynı şekilde nüfus vatandaşlık idaresine aktarılacaktır."

- "Devir işleminin kamu tarafında da önemli avantajları olacak"

Bakan Soylu, uzun zamandır personelin bu devir işlemleri için çalıştığını, bu işin yasal mevzuat sürecinin esasen 29 Ekim 2016 tarihli 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile atıldığını ve bundan sonra Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, PTT ve Emniyet Genel Müdürlüğüm ile entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını anlattı.

Yasal mevzuat adımları tamamlandıktan sonra bugün devir işleminin gerçekleşmesi aşamasına geldiklerini aktaran Soylu, "İnşallah 2 Nisan tarihinden itibaren pasaport ve sürücü belgesi verilme işlemleri tamamen nüfus müdürlüklerimiz eliyle gerçekleştirilecek ve vatandaşlarımız daha yüksek standartlarda ve hızlı bir hizmete kavuşmuş olacaktır. Bu devir işleminin kamu tarafında da önemli avantajları olacaktır." dedi.

Soylu, Emniyet Teşkilatı üzerindeki bürokrasi ve evrak işleri yükümlülüğünü azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kısa bir süre önce araç tescil işlemlerinin de noterlere devredildiğini anımsatan Soylu, "Aynı sürecin bir halkası olarak bugün de pasaport ve sürücü belgesi işlemlerini devrediyoruz. Burada açığa çıkacak önemli miktardaki emniyet personelimizi de asli görevlerinde, özellikle trafik denetlemelerinde kullanmak üzere bir planlama içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Soylu, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner tarafından protokol imzalandı.

Törene, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, genel müdür yardımcıları, bazı daire başkanları ile il ve ilçe nüfus müdürleri katıldı.

(Bitti)

Yorumlar