Pasaport ve sürücü belgelerinde yeni dönem

- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Güner: "Pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili devir işlemi tamamlandığında, vatandaşlar kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri için farklı kurumlara başvuruda bulunmak zorunda kalmayacak, nüfus müdürlüklerinden tüm işlemler için başvuruda bulunabilecektir" - "Vatandaştan alınacak biyometrik veriler ve diğer belgeler, kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için kullanılabilecek, vatandaşlardan ayrı ayrı biyometrik veri ve belge istenmeyecektir" - "Geçerlilik süresi devam eden pasaportların, mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe, ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu yoktur" - Emniyet Genel Müdürü Altınok: "Bütün bu devir işlemleriyle amacımız emniyet personelimizi asli görevlerinde kullanmak ve vatandaşlarımızın hizmete daha kolay şekilde ulaşmasını sağlamaktır"

Google Haberlere Abone ol
Pasaport ve sürücü belgelerinde yeni dönem

ANKARA (AA) - Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, vatandaştan kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için ayrı ayrı biyometrik veri istenmesi uygulamasının sona ereceğini belirterek, "Geçerlilik süresi devam eden pasaportların, mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu yoktur." dedi.

"Pasaport ve Sürücü Belgelerine İlişkin İş ve İşlemlerin Devir Töreni" İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner'in katılımıyla bir otelde düzenlendi.

Güner, törende yaptığı konuşmada, Genel Müdürlükçe bir saatte toplam bin 500 pasaport basabilecek üç makine ile 1 milyon 126 bin 815 pasaport defteri satın alındığını belirtti.

Pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemlerin devri çalışmaları süresince 116 milyon 963 bin 199 liralık harcama yapıldığını, bu süreçte il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde çalışan 7 bin 538 nüfus personeline ek olarak bin 200 sözleşmeli nüfus personeli alındığını aktaran Güner, 836 emniyet personelinin de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde görevlendirildiğini söyledi.

Güner, pasaport ve sürücü belgeleri başvuru ve kişiselleştirme yazılımının TÜBİTAK tarafından MERNİS üzerinde çalışan bir yazılım olarak geliştirildiğini ifade etti. Entegre sistemler aracılığıyla diploma, kurs sertifikası, harç ve defter bedeli, GBT, adli sicil gibi 92 çeşit sorgunun hızlı bir şekilde web servisleri aracılığıyla yapıldığını söyledi. Güner, vatandaşlardan bunlara ilişkin belge istenmeyeceğini kaydetti.

- Yeni pasaportların özellikleri

Güner, 2 Nisan'dan itibaren verilmeye başlanacak ikinci nesil elektronik pasaportların, polikarbon yapıda, lazerle yazılan, çipleri polikarbon malzemenin içine entegre, Avrupa Birliği vize serbestisi kriterleri olan SAC ve EAC özelliklerini tam karşılayan pasaportlar olduğunu ifade etti.

Pasaport ve sürücü belgesi başvuru noktalarının sayısının artırıldığına dikkati çeken Güner, 2 Nisan itibarıyla hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurularının 81 il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, umuma mahsus pasaport ve sürücü belgesi başvurularının ise ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacağını anlattı.

- "Ayrı ayrı biyometrik veri ve belge istenmeyecek"

Acil haller dışında işlemlerin randevu sistemiyle yürütüleceğini bildiren Güner, konuşmasına şöyle devam etti:

"Pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili devir işlemi tamamlandığında, vatandaşlar kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri için farklı kurumlara başvuruda bulunmak zorunda kalmayacak, nüfus müdürlüklerinden tüm işlemler için başvuruda bulunabilecektir. Vatandaştan alınacak biyometrik veriler ve diğer belgeler, kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi için kullanılabilecek, vatandaşlardan ayrı ayrı biyometrik veri ve belge istenmeyecektir.

EGM'den aktarılması beklenen 25 milyon civarındaki parmak izi verisine, ilk defa alınacak olan verilerin de eklenmesiyle veri tabanı kapasitesi arttıkça, herhangi bir belge için önceden bir kez parmak izi ve fotoğraf vererek, imzasını taratan vatandaşlar, bir başka belge için geldiklerinde parmak izi okuyucunda kendilerini tanıttıklarında müracaatları doğrudan sonuçlandırılacaktır. Böylece veri tabanı genişledikçe nüfus müdürlüklerindeki başvuru süresi azalacaktır."

- Kimlikler için son başvuru tarihi yok

Nüfus cüzdanlarının kimlik kartlarıyla değiştirilmesi için yasal olarak belirlenmiş son bir tarih bulunmadığını hatırlatan Güner, sürücü belgelerinin değiştirilmesi sürecinin 2015'ten itibaren devam ettiğini, bununla ilgili son tarihin ise 2020 olarak belirlendiğini ancak Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Güner, "Geçerlilik süresi devam eden pasaportların, mevcut vize rejimi sürdüğü müddetçe ikinci nesil pasaportlarla acilen değiştirilmesi zorunluluğu yoktur." dedi.

- 2010'dan bu yana 18,5 milyon elektronik pasaport hazırlandı

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok da araç tescil işlemlerinin 1 Şubat itibarıyla Türkiye Noterler Birliğine devredilmesine ilişkin olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi.

Bu devir işlemiyle de İçişleri Bakanlığına bağlı iki kurumun daha entegre ve bilgi paylaşımına olanak sağlayan bir yapıya dönüşmesine imkan sağlanacağını kaydeden Altınok, "Bütün bu devir işlemleriyle amacımız Emniyet personelimizi asli görevlerinde kullanmak ve vatandaşlarımızın hizmete daha kolay şekilde ulaşmasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Altınok, emniyet personelinin pasaport ve sürücü belgeleri işlemleri için harcadığı mesaiyi ve konsantrasyonu, güvenlik ve asayiş ile vatandaşların can ve mal güvenliğinin artırılmasına yönlendireceklerini, bu alandaki başarılarını artıracaklarını kaydetti.

Emniyet Genel Müdürü Altınok 1 Haziran 2010'dan itibaren 18,5 milyon elektronik pasaportun tanzim edildiğini, halen 8 milyon pasaportun aktif olarak kullanıldığını belirtti.

26 Mart 2018 itibariyle toplam 28 milyon 355 bin 36 sürücü belgesi bulunduğunu, 1 Ocak 2016'dan bu yana da 1 milyon 796 bin 834 yeni tip sürücü belgesi verildiğini anlatan Altınok, 14 Şubat 2018 itibariyle 4 milyon 248 bin 103 eski tip sürücü belgesinin yeni tip sürücü belgesine dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Yorumlar