Özbekistan'da Ramazan Bayramı kutlanıyor

- Bayramı bir gün geç kutlamaya başlayan Özbek Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan'da Ramazan Bayramı kutlanıyor

TAŞKENT (AA) – Ramazan Bayramı'nı Türkiye'den farklı olarak bir gün sonra kutlayan Özbekistan'da bayram namazı kılındı.

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresinin Ramazan Bayramı'nın ilk gününün 26 Haziran'a denk geleceğine ilişkin aldığı kararı dikkate alarak, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından yayımlanan kararnameyle Ramazan Bayramı nedeniyle 26 Haziran Pazartesi günü ülkede resmi tatil ilan edilirken, halkın bayramı rahat kutlayabilmesi için gereken önlemlerin alınması istendi.

Başkent Taşkent'te binlerce insan bayram namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Müslümanlar, camilerde yer kalmayınca yol ve park yerlerini de mesken tuttu.

"Osman Mushafı" olarak bilinen ve üzerine Hazret Osman'ın kanının aktığı ceylan derisine yazılan Kur'an-ı Kerim'in muhafaza edildiği Taşkent'teki Hazret İmam Külliyesi'ndeki bayram namazını, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Osmanhan Alimov kıldırdı.

Alimov vaazında, bayram günlerinde yaşlı ve hastaların ziyaret edildiğini, küs olanların barıştığını dile getirerek, Ramazan Bayramı'nın önemini vurguladı. Alimov, ülkedeki birlik ve beraberliğin, barış ve huzurun önemine işaret etti.

Namazın ardından ülkenin kalkınması, refah, huzur, tüm dünyada barış ve istikrarın yerleşmesi için dua edildi. Namazdan sonra vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı.

Bayram namazı sırasında camiye giden yollar trafiğe kapatılırken, cami etrafında ve girişlerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu arada, cami çevresinde tezgah açan seyyar satıcılar alanı adeta pazar yerine dönüştürdü, vatandaşlar bayram namazı dönüşünde çocuklarına hediyelik eşya ve bayram şekeri aldı.

Bayram namazının ardından, aynı külliyede bulunan Özbekistan Müslümanları Dini İdaresini ziyaret eden ülkedeki diğer din temsilcilerinin liderleri, Alimov ve müftülüğün diğer çalışanlarının bayramını kutladı.

Yorumlar