Oruç kimlere farz? Kimler oruç tutmayabilir?

Ramazan ayına girmemiz ile birlikte vatandaşlar bazı soruların yanıtını aramaya başladı. Vatandaşlar özellikle internet üzerinden oruç kimler için farzdır? Kimler oruç tutmayabilir? sorularının yanıtını aramaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Oruç kimlere farz? Kimler oruç tutmayabilir?

On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayına girdik. Vatandaşlar internet üzerinden Ramazan ayına ve oruca dair bazı soruların yanıtını araştırmaya başladı bile. Her yıl Ramazan ayında olduğu gibi bu yılda merak edilen sorulardan biri orucun kimlere farz olduğu ve kimlerin oruç tutmayabileceği konuları oldu. Öte yandan, kimler oruç tutamaz, kimler oruç tutmamalı, kimler oruç tutmayabilir, kimler oruç tutar, gibi sorular sıkça araştırılıyor.

Gece yarısı sahura kalkarak sabah ezanının okunması ile başlanan oruç akşam vakti ezanının okunması ile biten oruç ibadeti her yıl genelde 30 gün olarak ifa edilir. Bu günlerde oruçlu olan bir Müslüman hiç bir şey yemez ve hiç bir şey içmez. kötülüklerden ve günahlardan uzak durur, iyilik ve ihsanlarda bulunur. Bu ibadetlerin tümü oruç tutmanın bir parçası olarak kabul edilir.

Senede sadece 1 ay tutulan orucun vakti her yıl hicri takvime göre değişmektedir. Sadece Ramazan ayı içerisinde farz olan oruç ibadeti bu ay dışında peygamber efendimizin tuttuğu diğer aylar ve günlerde ise sünnet olarak ifa edilir. 

Aklı ve sağlığı yerinde her Müslüman oruç ibadetini ve Ramazan ayındaki diğer ibadetleri eksiksiz yerine getirmekle mükelleftir. Öte yandan dinimiz kolaylık dini olduğu için bazı durumlarda istisnai sayılmıştır. Kur'an ve Hadislerin cevaz verdiği bazı noktalarda Müslümanlar belirli durumlardan ötürü oruçtan muaf sayılmışlardır. 2019 Ramazan ayında oruç tutmaya güç yettiremeyen vatandaşlarımız; Oruç kimlere farz değildir? Kimler oruç tutmayabilir? gibi sorulara yanıt araştırmaya başladı.

KİMLERE ORUÇ FARZDIR?

Oruç Ramazan ayına yetişen bütün Müslümanlara farz olarak kılınmıştır. Buna göre, İslam'ın koyduğu şartları barındıran her Müslüman yılın 1 ayında 30 gün boyunca oruç tutmakla mükelleftir. Oruç İmsak vaktinde sabah ezanının okunması ile başlar, akşam vakti ezanın okunması yani İftar vakti ile biter. Fakat bazı istisnai konularda oruç tutmaya engel durumlar yaşayanlar da bulunmaktadır. Bunlar içinde bazılar orucu kaza edebilir. Bazı ise  Kur'an'ın cevaz verdiği noktalarda orucu tutamadığı için oruç fidyesi ödeyebilir.

Ayet ve hadis ışığında oruçtan muaf sayılan kişiler şu şekildedir;

- Blu (ergenlik) çağına erişmemiş olanlar

- Akıl sağlığı yerinde olmayanlar
- Müslüman olmayanlar (Gayrimüslim)
- Oruç tutmasına engel kritik bir hastalığa sahip olanlar ( iyileştikten sonra kaza edebilir. Kaza edemeyecek durumda ise fidye ödeyebilir)
- Oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar ( Fidye vereye hakkı bulunmaktadır)
- Hamile veya emzirme dönemi yaşayan kadınlar (Oruç fidyesi verebilirler veya orucu kaza edebilirler)
- Regl dönemi yaşayan kadınlar (kaza edebilirler)
- Oruç tutamayacak kadar zorlu işlerde çalışanlar (kaza edebilirler)

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar