Nejat Muallimoğlu vefatının 15. yılında yad edildi

- Yazar ve hatip Nejat Muallimoğlu, Babıali Enderun Sohbetlerinde anıldı - Araştırmacı Yazar Mehmet Nuri Yardım: - "Nejat Muallimoğlu, Türkçe'ye aşık, Türkçe'ye sevdalı, kültürümüzü gençlere tanıtmak için çaba gösteren önemli bir aydındı. Bugünün gençlerinin örnek alması gereken bir dava, fikir, ideal ve ülkü adamıydı. Rahmetle yad ediyoruz" - İttifak gazetesi imtiyaz sahibi Recep İncecik: - "Karşısındakinin görüşüne, sohbetine önem veren, beyefendi birisiydi, çok kültürlüydü"

Google Haberlere Abone ol
Nejat Muallimoğlu vefatının 15. yılında yad edildi

İSTANBUL (AA) - Araştırmacı Yazar Mehmet Nuri Yardım, "Nejat Muallimoğlu, Türkçe'ye aşık, Türkçe'ye sevdalı, kültürümüzü gençlere tanıtmak için çaba gösteren önemli bir aydındı. Bugünün gençlerinin örnek alması gereken bir dava, fikir, ideal ve ülkü adamıydı. Rahmetle yad ediyoruz." dedi.

Yeni Dünya Vakfı'nda düzenlenen Babıali Enderun Sohbetlerinde, 2003 yılında vefat eden yazar ve hatip Nejat Muallimoğlu, arkadaşları, dostları ve tanıyanları tarafından yad edildi.

Mehmet Nuri Yardım, Türkçe'nin zenginliği, zarafeti ve ahengi hakkında pek çok eser kaleme alan Muallimoğlu'nun "Türkçe Bilen Aranıyor" kitabının bin 432 sayfa, "Düşünen İnsana Hazine"nin bin 470 sayfa, "Bütün Yönleriyle Hitabet"in bin 160 sayfa, "Bir Türk Vatana Döndü" kitabının ise 736 sayfa olduğunu kaydetti.

Muallimoğlu'nun 20'den fazla kitabının yanı sıra, çok sayıda tercümesi de bulunduğunu anlatan Yardım, "1940'ta seyahate çıkıyor, 14 sene geziyor, 1954'te Türkiye'ye dönüyor. Ama gezmediği ülke yok, Avrupa, İslam ülkeleri, Asya her tarafı dolaşıyor. Dönüşte de "Bir Türk Vatana Döndü" kitabını yazıyor." diye konuştu.

Muallimoğlu'nun hayatı, kişiliği ve Türkçe'ye olan bağlılığına dikkati çeken Yardım, seyahati esnasında parası bitince 2 fotoğraf makinesinden birini ve altın saatini satarak yolculuğuna devam ettiğini aktardı.

Yardım, "Nejat Muallimoğlu, Türkçe'ye aşık, Türkçe'ye sevdalı, kültürümüzü gençlere tanıtmak için çaba gösteren önemli bir aydındı. Bugünün gençlerinin örnek alması gereken bir dava, fikir, ideal ve ülkü adamıydı. Rahmetle yad ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Karşısındakinin görüşüne önem veren biriydi"

İttifak gazetesi imtiyaz sahibi Recep İncecik ise 20'li yaşlarında tanıdığı Nejat Muallimoğlu'nun, özellikle Türkçe ile ilgilenen herkesin tanıması gereken biri olduğunu vurgulayarak, "Karşısındakinin görüşüne, sohbetine önem veren, beyefendi birisiydi, çok kültürlüydü." ifadelerini aktardı.

Muallimoğlu'nun aynı zamanda Kore gazisi olduğunu hatırlatan İncecik, Kore savaşı hatıralarını anlatırken "Korelilerle bizim aramızdaki fark şu, Koreliler aralarda kitap okurlardı, bizimkiler de lak lak yaparlardı." dediğini aktardı.

İncecik, Muallimoğlu'nun Türkçe'ye son derece vakıf olduğunu, Türkçe'nin bugünkü durumuna çok üzüldüğünü, normalde çok beyefendi olmasına rağmen Türkçe'nin yanlış bir kullanımını veya yanlış bir tercümeyi gördüğü zaman sinirlerine hakim olamadığını ifade etti.

- "Japonya'daki filmlerde Türk rollerini oynadı"

Eski TRT spikeri Harun Yöndem, Muallimoğlu'nun yurt dışında konferanslar vererek para kazandığını ayrıca Japonya'dayken filmlerde Türk rollerini oynadığını ve seyahatine bu şekilde devam ettiğini söyledi.

Yayıncı Selahattin Uslucan, Muallimoğlu'nun Amerika'da yaşadığı için İngilizce'yi çok iyi bildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İngilizce'yi de Türkçe'yi de çok iyi bilirdi. Çeviri yapanların bir kısmı Türkçe'yi bilse de İngilizce'yi o derinlikte bilmez ve yanlış tercüme edebilir. Nejat abinin avantajı ikisini de çok iyi bilmesiydi."

-Nejat Muallimoğlu

İstanbul'da 1926 yılında dünyaya gelen Nejat Muallimoğlu, asıl mesleği kimya mühendisliği olduğu halde Türkçe üzerine araştırma ve çalışmalarda bulundu.

Japonya'nın en büyük gazetelerinden birinde yazıları yayınlanan Muallimoğlu, 2000 yılında "Hasan Ferit Cansever Türk Ocakları Hizmet Ödülü" aldı.

Gazete ve dergilerde çok sayıda makalesi yayınlanan, aynı zamanda iyi bir hatip ve araştırmacı olan Nejat Muallimoğlu, 28 Temmuz 2003'te vefat etti.

Yorumlar