Myanmar hakkında 'soykırım' davası açıldı

Batı Afrika ülkesi Gambiya, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım suçu işleyen Myanmar'ın soruşturulması için dava açtı.

Google Haberlere Abone ol
Myanmar hakkında 'soykırım' davası açıldı

Gambiya, Uluslararası Adalet Divanı'na Myanmar hakkında "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" davası açtı.

Açılan davanın ilk duruşması dün Lahey'de görülmeye başlandı. Davanın bugün ve yarında duruşmaları olacak.

Duruşmalarda Gambiya tarafından alınması önerilen tedbir kararları ve Myanmar'ın savunmaları dinlenecek.

Öte yandan duruşmada 74 yaşındaki Myanmar Dışişleri Bakanı ve Hükümet Danışmanı Ang San Su Çi'nin savunması alınacak.

İslam İşbirliği Teşkilatı adına Uluslararası Adalet Divanı'na dava açan Gambiya, tedbir kararları hakkında önerilerini sunacak. 

Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım ve vahşetin durdurulmasını isteyen Gambiya, Myanmar'ın delilleri karartmaması için tedbir alınması ve bunun sürekli olarak raporlanmasını istedi.

Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Çi ve heyetinin Uluslararası Adalet Divanı'na gelerek savunma yapması ve davaya itiraz etmesi bekleniyor.

ÖNCE SOYKIRIM DEDİ, ŞİMDİ İSE MYANMAR'I SAVUNUYOR

Davanın en ilginç aşamalarından biri ise daha önce Myanmar'ın soykırım işlediğine dair delillerin bulunduğunu söyleyen Kanadalı hukukçu Prof. William B. Schabas'ın davada Myanmar'ı savunması olacak. Schabas, İrlanda Üniversitesine bağlı insan hakları merkezi tarafından soykırımı araştırmak için kurulan ekibe liderlik yapıyordu.

Gambiya geçtiğimiz 11 Kasım tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı adına Uluslararası Adalet Divanı'na başvurarak Myanmar'ın işlediği insanlık suçlarının tespit edilmesi ve delillerin karartılmaması için tedbir alınmasını istemişti.

ROHİNGYALI MÜSLÜMANLAR'DAN "GAMBİYA" SLOGANI

Bangladeş'teki Rohingya Müslümanları Gambiya'nın başvurusunun ardından toplanarak "Gambiya, Gambiya" sloganları attı.

Yorumlar