Mozambikli partiler kalıcı barış için anayasa değişikliğine gidiyor

- Ülkede yerinden yönetimlerin güçlendirilmesini sağlayacak anayasa değişikliği için partiler anlaştı

Google Haberlere Abone ol
Mozambikli partiler kalıcı barış için anayasa değişikliğine gidiyor

MAPUTO (AA) - Mozambik’in üç büyük partisi, ülkede kalıcı barışın sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan ve yerinden yönetimlerin güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliği için uzlaşıya vardı.

Ülkedeki iktidar partisi Mozambik Kurtuluş Cephesi (Frelimo), muhalif Mozambik Ulusal Direnişi (Renamo) ve Mozambik Demokratik Hareketinin (MDM) parlamento grubu başkanları, yerinden yönetimlerin güçlendirilmesini öngören anayasa değişikliği teklifi için mutabakat zaptı imzaladı.

İmza sonrası Renamo Parlamento Grubu Başkanı Ivone Soares, üç parti arasında bazı konularda henüz anlaşılamasa da önerilen değişiklik paketinde genel olarak uzlaşı sağlandığını ifade etti.

Soares, her vilayetin merkezden atanma yerine kendi başkanını seçmesini öngören değişiklikte açık olmayan meselenin merkezden atanacak ve devlet başkanına bağlı olacak sekreter ile eyalet başkanı arasındaki görev ve yetki dağılımı olduğunu söyledi.

Frelimo Parlamento Grubu Başkanı Margarida Talapa da "Önemli ilerleme kaydettik ama daha fazlasını da yapabilirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede kalıcı barışın sağlanması yolunda önemli görülen zaptın şimdi parlamento ve devlet başkanına sunulması bekleniyor.

Yapılacak anayasa değişikliğiyle ülkede vilayet başkanları seçmenlerin oyuyla belirlenecekken, her vilayette ayrıca devleti güvenlik ve ekonomi alanında temsil edecek, merkezden atanacak bir vilayet sekreteri olacak.

Mozambik, bağımsızlığını kazandıktan 2 yıl sonra Frelimo ve Renamo arasında 16 yıl süren iç savaşa sahne olmuştu.

Ülkede, 1992'de yapılan barış anlaşmasına rağmen 2013'te iki parti arasında çatışmalar yeniden patlak vermişti. Ülkede kalıcı barışın sağlanabilmesi için iktidar partisi Frelimo, hala silahlı olan Renamo ile barış görüşmeleri başlatmıştı.

İdari olarak 10 vilayete ayrılan Mozambik, yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor.

Yorumlar