Metin Erksan'ın 1974 yapımı korku filmi hangisidir?

Eleq 23 Mart 2019 Cumartesi ipucu sorusu, "Türk Korku Sineması'nın ilk örneklerinden olan, 1974 yapımı Metin Erksan filmi hangisidir?" şeklinde geldi. Peki sözü edilen korku filmi hangisidir? 23 Mart Eleq ipucu sorusunun cevabı nedir? İşte cevabı

Google Haberlere Abone ol
Metin Erksan'ın 1974 yapımı korku filmi hangisidir?

Eleq 23 Mart 2019 Cumartesi akşam 20.00'de oynanacak ve 20.000 TL ödül verilecek yarışmasının ipucu sorusu ve cevabı belli oldu.

Eleq'ten yapılan açıklamada, bu akşamki ipucu sorusunun Türk sinemasının ilk korku filmlerinden biriyle ilgili olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Türk Korku Sineması'nın ilk örneklerinden olan, 1974 yapımı Metin Erksan filmi hangisidir?" denildi.

Peki Eleq ipucu sorusunda sözü edilen film hangisidir?

İşte cevabı: 

Şeytan.

PEKİ ŞEYTAN FİLMİ NE ZAMAN ÇEKİLDİ, KONUSU NEDİR?

Eleq yarışmasının konusu olan Şeytan filmi ne zaman çekildi, filmin konusu nedir?

İşte Şeytan filmiyle ilgili detaylı bilgiler:

Şeytan filmi aslında yabancı bir filmin Türk sinemasına uyarlanmış halidir.

Filmin orijinal adı The Turkish Exorcist'tir. 

Orijinal film 1973 yılında Hollywood'da yapılmıştı. 

Metin Erksan tarafından 1974 yılında Türk sinemasına uyarlandı.

Erksan daha önce Drakula İstanbul'da filmini çekmişti.

Başrolünde Can Perver'in oynadığı Şeytan filminin konusu ise şöyle: 

Gül ve annesi zengin yaşamları olan bir ailedir. Gül'ün annesi ve babası ayrılmanın eşiğine gelmiştir. Gül'ün annesi ile Ekrem evlenmek istemektedir. Ama anne Ekrem ile evlenmeyi fazla düşünmemektedir. Gül'ün doğum günü olur. Gül'ün babası bu doğum gününe gelemez. Yine anne baba arasında şiddetli tartışmalar yaşanır. Gül bu sırada psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Doktorlarla birlikte bir imam, Gül'e ne olduğunu anlamaya çalışırken sonunda Gül'ün içine şeytan girdiğini anlayacaklardır. İmam ile Tuğrul Bilge, Gül'ün içine giren şeytanı çıkarmak için bir uğraşa gireceklerdir. Şeytan, Tuğrul Bilge'yi yanıltmak için çeşitli oyunlar oynasa da imam sayesinde bu oyunları boşa çıkacaktır. Şeytan, Gül'ün bedeninden çıktığında, Tuğrul Bilge'nin bedenine girer. Şeytan, bedenini esir almadan Tuğrul Bilge kendini camdan atar ve ölür. Şeytan ise yine azamlar dünyasına döner. Gül bu yaşananları hatırlamaz ve eski neşesine tekrar döner.

METİN ERKSAN KİMDİR, ASLEN NERELİDİR?

Şeytan filmiyle ilgili bilgi vermişken filmin yönetmeni Metin Erksan'ın da kim olduğunu belirtelim. 

Metin Erksan aslen Çanakkaleli'dir. 

Erksan, 1 Ocak 1929 tarihinde Çanakkale ilimizde doğdu.

4 Ağustos 2012 tarihinde de İstanbul'da hayatını kaybetti.

İşte Metin Erksan'ın hayatından kısa bir kesit:

Pertevniyal Lisesi'nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. 1947'den başlayarak çeşitli dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazdı. Üniversite yıllarında sinemayla ilgilenen Erksan, 1950'de Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç'ın Binnaz adlı oyununu sinemaya uyarlayarak sektöre adım attı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden 1952'de mezun olan Erksan, aynı yıl Dünya gazetesinde film eleştirileri yazdı. 1952'de senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı Karanlık Dünya, Aşık Veysel'in Hayatı-Karanlık Dünya, ilk filmi oldu. Dünya Havacıları Türkiye'de (1958), Büyük Menderes Vadisi (1959) adlı iki belgesel film yaptı.

Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını işlediği filmlerle başarı kazandı. Susuz Yaz, 1964 Berlin Film Şenliği'nde Altın Ayı Büyük Ödülü'nü, Yılanların Öcü (1962), 1966 Kartaca Film Şenliğinde birincilik kazandı. Kuyu filmi (1968) 1. Adana Film Şenliği'nde birinci oldu. Halit Refiğ ile birlikte Ulusal Sinema anlayışının temsilcisi oldu.

1970 yılından sonra ticari filmler yönetti. 1974-1975'te TV için çağdaş beş Türk öyküsünü (Sabahattin Ali'nin "Hanende Melek", Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Geçmiş Zaman Elbiseleri", Samet Ağaoğlu'nun "Bir İntihar", Sait Faik Abasıyanık'ın "Müthiş Bir Tren" ve Kenan Hulusi Koray'ın "Sazlık") kısa metrajlı filmler durumuna getirdi. Metin Erksan, 4 Ağustos 2012 tarihinde 83 yaşında vefat etti.

Kaynak: wikipedia.org

Yorumlar