Memurlar siyaset yapabilir mi, siyasi partilere üyelik yasak mı?

Memurlar siyasi partilere üye olabilir mi olamaz mı? Milyonlarca memur ve işçinin cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi bu oluyor. Sorunun cevabı yasalarda mevcut. Bu konuda net bir yasa var. Memurların siyaset yapıp yapamayacakları konusunda karışık bir durum söz konusudur.

Google Haberlere Abone ol
Memurlar siyaset yapabilir mi, siyasi partiye

Memurlar siyasi partilere üye olabilir mi? Kamuda çalışan memur ve işçilerin cevabını çok merak ettiği bu sorunun cevabını sizler için derledik. Öncelikle memurların bu konudaki yasal durumlarını irdeleyelim. 

Devlet memurluğuna giriş şartları arasında şu ana kadar "Siyasi partilere üye olamazlar" şeklinde bir madde bulunmuyor. Ancak bu memurların partilere üye olabilecekleri anlamına gelmiyor. Çünkü devlet memurlarının yasal durumlarını belirleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konuya dair bir uyarı var. 

Devlet Memurları siyasi partilere üye olabilir mi sorusunun cevabı da işte bu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alıyor. Bu kanunun 48. Maddesinde Devlet Memurlarının siyasi partilere üyeliği ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: 

"Devlet Memurları siyasi artiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşance, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar. Hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar"

MEMURLAR SİYASİ PARTİYE ÜYE OLURSA CEZASI NEDİR?

Yine aynı kanunun 125/E madedesinde de memurların siyasi partilere üye olmaları halinde alacakları cezalarla ilgili ifadelere verilmiş. Bu maddede, herhangi bir siyasi partiye giren ya da üye olan kişi devlet memurluğundan çıkarılma cezasıyla cezalandırılır.

Aynı kanunun 98. Maddesi'nde de devlet memurlarının bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması halinde memurluğun sona ereceği hükmü yer alıyor. 

SİYASİ PARTİLER KANUNU NE DİYOR?

Devlet memurlarının siyasi partilere üyelikleri konusunda yine Siyasi Partiler Kanunu'nda da bazı maddeler yer alıyor. Buradaki maddeler de yine devlet memurlarının siyasi partilere üye olamaycakları şöyle vurgulanıyor: 

Hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, Silahlı Kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar.

Yorumlar