Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol - Pers Kral Yolu

Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol konusunda ilk tarihi bilgiler Heredot'un tarih eserinde yer alıyor. Ortadoğu'dan Anadolu'ya doğru inşa edilen yolun ismi kral yoluydu.

Google Haberlere Abone ol
Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol - Pers Kral Yolu

Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol ya da diğer adıyla Kral Yolu'un nerede olduğu merak ediliyor. 

İran devletinin kökenlerini oluşturan Persler tarafından geliştirilen Kral Yolu'nu ilk olarak Lidyalılar inşa etmişti. Bu yolla ilgili tarihi eserlerde ilk olarak Heredot'un "Tarih" isimli eserinde rastlamak mümkün.

Heredot'un eserinde geçen Kral Yolu'yla ilgili bölümlere göre, Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol Pers Kral Yolu Pers İmparatorluğu kralı I. Darius zamanında MÖ 5. yüzyılda onarılmış ve yeniden düzenlenmiş bir antik yoldur.

Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol neden yapılmıştır?

Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol büyük imparatorluk boyunca Efes'ten Persepolis'e kadar hızlı ulaşımı kolaylaştırmak için yapmıştır. Bu kuryeler yedi günde 2.699 kilometre seyahat edebiliyorlardı.

Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol ile ilgili bölümlerin yer aldığı Tarih kitabında, "Dünya'da Pers kuryelerinden daha hızlı seyahat eden başka bir şey yoktur." ifadeleri dikkat çekiyor.

Yolun güzergahı, Herodot'un yazılarından, arkeolojik araştırmalardan ve tarihi kayıtlardan yararlanılarak yeniden yapılmıştır.

Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol Batıda Sardis ve Efes'ten başlayarak (Türkiye'de İzmir'in 95 km kadar doğusunda), doğuya doğru şu anki Türkiye'nin orta kuzey kısmından Asur'un başkenti Ninova'ya (şu anki Musul, Irak) varmaktadır, daha sonra Babil'in (şu anki Bağdat, Irak) güneyine geçmektedir.

Babil'in yakınından, yolun iki ayrı yola ayrıldığı düşünülmektedir, bir tanesi kuzeybatıya daha sonra batıdan Ecbatana ve oradan da İpek Yolu ile beraber gitmektedir, diğer yol ise doğuya devam ederek Pers başkenti Susa'ya (şu anki İran) ulaşmaktadır ve daha sonra güneydoğudan Persepolis geçmektedir.

Yorumlar

gggggggggg işime yaradı