Leylek gözlemi yapılan ilk köy hangi ilimizde?

Hadi 15 Mart 2019 ipucu sorusu belli oldu. Soru, "Türkiye'de leylek gözlemi yapılan ilk ve tek köy olduğu için 2011 yılında Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından Avrupa Leylek Köyü seçilmiş. Bu köyün hangi ilimize bağlı olduğunu biliyor muyuz?" şeklinde geldi.

Google Haberlere Abone ol
Leylek gözlemi yapılan ilk köy hangi ilimizde?

Hadi yarışmasının 15 Mart 2019 Cuma 12.30 yarışmasının ipucu sorusu ve cevabı belli oldu.

Hadi'den yapılan açıklamada, "Türkiye'de leylek gözlemi yapılan ilk ve tek köy olduğu için 2011 yılında Avrupa Tabiat Mirası Vakfı tarafından Avrupa Leylek Köyü seçilmiş. Bu köyün hangi ilimize bağlı olduğunu biliyor muyuz?" denildi.

Hadi 15 Mart ipucu cevabı, "Bursa" olacak.

LEYLEK KÖYÜ

Türkiye'nin ilk leylek köyü Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunuyor. Köyün adı ise Eskikaraağaç veya Karaağaç Köyü'dür.

Uluabat Gölü‘nün (Apolyont Gölü) kenarında yer alan köyde 50-60 hane ve yaklaşık 300 kişi yaşıyor.

Köy en çok leylekleri ile ünlü. Her yıl bahar aylarında buraya leylekler göç ediyor ve havalar soğuyana kadar burada kalıyorlar.

Mayıs, Haziran ayları arasında köyde yuva yapmaya koyulurlar.

Köy halkı leylekler onusunda oldukça duyarlı. Leylekler için özel yuva bölgeleri yapılmış ve leylekleri koruma altına almışlar.

Leylek Köyü’nde sayıca çok fazla leylek yok, yılda sadece 30 veya 40 leylek geliyormuş. 

Türkiye’de de leylek gözlemi yapılan ilk ve tek köy. Köyde yaban hayatı gözlemlemek için bir gözlem kulesi yapılmış. Ayrıca bir de gözlem evi inşa edilmiş.

Bu gözlem evinde köye ve Uluabat Gölü’ne yerleştirilmiş olan kameralardan hem yaban hayatını hem de kaçak avcıları canlı olarak izleyip harekete geçiyorlar.

Eski Karaağaç Köyü’nde her yıl Mayıs ayında “Leylek Festivali” düzenleniyor.

Köye son dönemde Apolyont Gölü kenarında yürüyebilmek için bir km’lik yürüyüş parkuru yapılmış. Bu yol “Leylek Yürüyüş Yolu” olarak adlandırılmış. Burada aynı zamanda bisiklete de binebiliyorsunuz.

Yorumlar