Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş Mardin'de

- Bakan Kurtulmuş, Mardin Müzesi'nin çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilenen bölümünün açılışını gerçekleştirdi - "(Trump'tan Suriye'ye operasyon mesajı) 2 gündür birisi bir kuyuya taş attı. Bütün dünya çıkarmaya çalışıyor. Görüyorsunuz, 'Füzemi ateşlerim.' diyor, öteki de 'Ateşlersen öyle olur.' diyor. Vekalet savaşları kesmiyor, bunun artık sonu geldi. Ardından ticaret savaşlarını başlattılar. Dünya bir büyük türbülansa, bir büyük çatışmaya doğru sürükleniyor" - Törende çevre güvenliği alan bir özel harekat polisi, açılışın ardından bulunduğu binanın çatısından düşerek yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş Mardin'de

MARDİN (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik operasyon mesajına ilişkin "2 gündür birisi bir kuyuya taş attı. Bütün dünya çıkarmaya çalışıyor. Görüyorsunuz, 'Füzemi ateşlerim.' diyor, öteki de 'Ateşlersen öyle olur.' diyor. Vekalet savaşları kesmiyor, bunun artık sonu geldi. Ardından ticaret savaşlarını başlattılar. Dünya bir büyük türbülansa, bir büyük çatışmaya doğru sürükleniyor." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e gelen Bakan Kurtulmuş, Mardin Müzesi'nin çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilenen bölümünün açılışı nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Kurtulmuş, çok kültürlü ve çok dinli toplumların bir arada, birlikte barış içinde yaşadığı Mardin'in ve Anadolu'nun bütün coğrafyaya örnek olması gerektiğini belirtti.

"Kimse kimseye maalesef yakın zamanlara kadar, "Sen hangi millettensin?' demek gibi bir densizlik içerisinde olmazdı çünkü komşusunun yöresinde yaşayanın, soyuyla, sopuyla, ırkıyla menşei ile uğraşmak bizim bu toprakların medeniyet geleneğinin zıttı bir şeydir." diyen Kurtulmuş, geçmişte hiç kimsenin komşusunun hangi dinden hangi mezhepten hangi meşrepten olduğu ile ilgilenmediğini aktardı.

Kurtulmuş, "Onun için eline, diline, beline sahip olan namuslu insanların hepsi, ya yoldaşı ya şehirdaşı ya komşusu ya da en geniş anlamda insanlıkta kardeşiydi." diye konuştu.

Berlin'de cuma namazının ardından Süryani Kadim Kilisesini ziyaret ettiğini, orada Midyatlı başmetropolitin kendilerini çok güzel karşıladığını ve uğurladığını anlatan Kurtulmuş, başmetropolitin Türkiye'ye, vatanına, akrabalarına özlemi ve sevgisinin herkesi duygulandırdığını dile getirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Biz bu topraklarda hiç kimseyi herhangi bir kökeninden dolayı ayırt etmeden birlikte barış içinde yaşadık yakın zamanlara kadar. Mardin'in her sokağı buna şahittir. Ama ne yazık ki bir asır evvel aramıza sokulmaya çalışılan fitne, zaman zaman fitnenin ateşine birilerinin odun atmasıyla birlikte alevlendi. Bir asır öncesine kadar kimse bu topraklarda bu geniş coğrafyada birbirinin etnik ve dini kimliğine bakmazken kısa bir süre içerisinde insanları bütün bu aidiyetleri üzerinden zenginliğin bir parçası olarak bütünleştirmek yerine emperyalist güçler bölerek, dağıtarak daha kolay yönetmenin yolunu tuttular. Senaryo aynı senaryo. Bir asır sonra aynı senaryoyu yeniden ürettiler. Bu fitne ateşinin odununu yine çoğalttılar. Hemen yakın coğrafyamızda akrabalarımızın, kardeşlerimizin yaşadığı ortadadır. Suriye paramparça edildi, Irak paramparça edildi."

- "Bu oyunu bozacağız"

Suriye'de asırladır bir arada yaşan Kürt, Türk, Arap, Yezidi, Müslüman, Sünni ve Şiilerin birbirine farklı gözle bakmaya başladığına işaret eden Kurtulmuş, "Bu oyunu, kardeşlik ateşini daha fazla yakarak, birlik ve beraberlik meşalesini daha fazla yakarak, herkese karşı saygı ve hürmetimizi daha fazla artırarak, büyüklerimizin, cetlerimizin yaptığı gibi bu oyunu bozacağız." dedi.

Bu coğrafyada sınırların cetvellerle çizildiğine, akrabaların birbirinden kopardıklarına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Yetmedi, şimdi sınırlara ayırdıkları insanların gönüllerini ve zihinlerini ayırmaya çalışıyorlar. Bu oyunu bozacağız. Oyunu nasıl bozacağımız da bellidir. Bizim için insanların hiçbirisinin etnik kökeninden dolayı bir üstünlüğü yoktur. Bizim için insanların en hayırlısı, Allah korkusu içerisinde en fazla olan, Allah'tan korktuğu için onun yarattıklarına en fazla hürmet ve saygı gösterendir. Dolayısıyla biz bu birlik ve beraberlik ateşini yeniden yakacağız. Tarihte olduğu gibi."

- "Savaşın da bir ahlakı vardı

"Emperyalizmin eski savaşları belli. Savaşın da bir ahlakı vardı. Şimdi yeni emperyalistler karşımıza 'vekalet savaşı' diye ahlaksız, adi bir savaş çıkardı. Adı üstünde bu, 'Ben kendi elimi ateşin içine sokmayacağım, maşalarımı kullanarak bu kor ateşin içine bu maşaları sokacağım, bu coğrafyada kendi menfaatimi sağlayacağım.' demek." değerlendirmesini yapan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bilmem kaç bin kilometreden gelenler, kiraladıkları maşalarıyla bu bölge halkını hizaya sokma ve bu bölge halkını bölme ve parçalama yolunu tuttular. Bu DEAŞ terör örgütü nasıl oldu da birbirini hiç tanımayan adamlar, dünyanın dört bir tarafından geldiler, bir örgüt kurdular, Irak ve Suriye halkını sindirdiler. Nasıl oldu da yemeye, içmeye parası olmayan adamlar, elinde 50 bin dolarlık, 100 bin dolarlık silahlar ki bildiğim kadarıyla bu silahlar çarşamba pazarında, AVM'lerde satılmıyor. Bu silahları bunların eline kim verdi? Bu örgütleri kim maşası olarak kabul ettiyse onlar verdi. Bu örgütlerin bir başkası bizim ülkemizde, uzun yıllar bu ülkenin insanlarına, başta bölge halkı olan Kürt, Arap ve Türk kardeşlerimize hayatı zindan ederek maalesef bu ülkede birilerinin maşalığını yaptılar. Ateşe maşa olarak uzandılar ve halk hizaya getirilmeye çalışıldı. Şimdi bunların hiçbirisinin tutmadığını görüyoruz."

- "Vekalet savaşları kesmiyor, bunun artık sonu geldi"

Bakan Kurtulmuş, 2016 yılında, "vekalet savaşlarının bir sonu olduğunu, Suriye'de Suriye halkının istediği bir barış düzeninin kurulmaması durumunda çok yakın zamanda ABD ve Rusya'nın filen savaşma noktasına geleceğine" yönelik bir konuşma yaptığını anımsatarak bu sözlerinin Avrupa'da ve özellikle İngiltere'de bazı gazetelerin manşetinde de yer aldığını aktardı.

Kurtulmuş, şu görüşlerini dile getirdi:

"Akıl, mantık ortadadır. Halkları savaştırarak, halkları birbirine düşman ederek vekalet savaşları üzerinden sürdürülecek bir savaşın, bu vekalet savaşlarını yürüten, o perde arkasındaki piyonlara da hiçbir faydası olmaz. Olmadığını da görüyoruz. 2 gündür birisi bir kuyuya taş attı. Bütün dünya çıkarmaya çalışıyor. Görüyorsunuz, 'Füzemi ateşlerim.' diyor, öteki de 'Ateşlersen öyle olur.' diyor. Vekalet savaşları kesmiyor, bunun artık sonu geldi. Ardından ticaret savaşlarını başlattılar. Dünya bir büyük türbülansa, bir büyük çatışmaya doğru sürükleniyor. Be akıllı adamlar, dünyayı parselleyip, insanların canı pahasına kendinize birtakım mevziler kazanmaya çalışacağınıza gelin şu Mardin'e bir bakın, bir inceleyin. Bu Mardin toprak parçasında Müslüman, Süryani, Keldani, Arap, Acem, Kürt ve Türkler bütün bu farklı ırklar nasıl bir arada yaşadı, bunu sırrını anlayın. İnsanlığın gücünden istifade ederek insanlık aleminin daha ileriye gitmesin vesile olun. Yapamazsanız çok açık söylüyorum, emperyalist hırslarınız içerisinde boğulacaksınız."

Bunun ağır bir laf olduğunu, bilerek söylediğini vurgulayan Kurtulmuş, tarihin bunun binlerce örneğiyle dolu olduğunu kaydetti.

Törende Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı da birer konuşma yaptı.

Daha sonra müzenin yenilenen bölümünün açılışını gerçekleştiren Bakan Kurtulmuş ve beraberindekiler müzeyi gezdi.

- Yüksekten düşen özel harekat polisi yaralandı

Bu arada törende çevre güvenliği alan bir özel harekat polisi, açılışın ardından bulunduğu binanın çatısından dengesini kaybetmesi sonucu düştü. Yaralanan polis memuru, sağlık görevlilerince olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.


Yorumlar