Kolombiya'nın en büyük doğal parkı Dünya Miras Listesi'nde

- Chiribiquete Doğal Parkı'nda yerlilerden kalma 70 binden fazla kaya resmi ile bazıları Eyfel Kulesi'nin 3 katı büyüklüğünde dev kayalıklar yer alıyor

Google Haberlere Abone ol
Kolombiya'nın en büyük doğal parkı Dünya Miras Listesi'nde

ANKARA (AA) - Kolombiya'nın en büyük doğal parkı Chiribiquete, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Yerel basındaki haberlere göre, Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsünün uzun yıllar sürdürdüğü çalışmalar sonucunda Chiribiquete, 24 Haziran'da Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Miras Listesi'ne alındı.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, bugün Twitter hesabından kararı duyurarak, "Kolombiya için harika bir haber! UNESCO, Chiribiquete'yi Dünya Miras Listesi'ne aldı. Biyo çeşitliliğimizi korumak ve geliştirmek için bugün orada olacağız." açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 4 milyon hektarlık yüz ölçümüyle ülkenin en büyük doğal parkı Chiribiquete'de yerlilerden kalma 70 bin kaya resmi ile bazıları Eyfel Kulesi'nin 3 katı büyüklüğünde 38 dev kayalık yer alıyor.

Kayalıklardan bazılarının yüksekliği 900 metreyi aşıyor.

Ülkenin güneyinde, Caqueta ile Guavire yerel yönetim bölgeleri arasında yer alan Chiribiquete, "Amazonların Sistine Şapeli" olarak tanınıyor.

İçinde uzun yıllar yasa dışı tarım yapılan Chiribiquete'nin ulusal park alanı, 2013'te yerli kabilelerle yapılan müzakereler sonucu 2,7 milyon hektardan 4,2 milyon hektara genişletildi.

Parkın Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle 700'den fazla endemik bitki çeşidi de koruma altına alınacak.


Yorumlar