Kocaeli'nde toplu açılış töreni

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5) - "Türkiye böyle tehlikelerle, tehditlerle, krizlerle, darbelerle, muhtıralarla, vesayet hevesleriyle muhatap olmasın diye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getiriyoruz" - "Türkiye bu sistemle yönetilirken de sorun çıkmaz mı? Çıkabilir ama kurduğumuz mekanizmalar sayesinde, Türkiye'nin bu sorunları aşması hem daha kolay hem de daha az maliyetli olacak. Buna inanmasak, böyle bir adım atmazdık. Yeni sistemle, ülkemizin daha istikrarlı, milletimizin daha güvenli, huzurlu olacağını çok açık ve net söylüyorum" - "Daha önce 30 yaşından itibaren, 25 yaşından itibaren kimler, nasıl milletvekili oluyorsa, 18 yaşından sonra da aynı şekilde milletvekili olacaklar. Şunun veya bunun çocuğu değil, milletin evlatları milletvekili olacak, gerekirse bakan olacak"

Google Haberlere Abone ol
Kocaeli'nde toplu açılış töreni

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye böyle tehlikelerle, tehditlerle, krizlerle, darbelerle, muhtıralarla, vesayet hevesleriyle muhatap olmasın diye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getiriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'nde Perşembe Pazar Yeri'nde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi 23,5 milyar dolar IMF'ye borçla devraldıklarını, 2013 yılına kadar IMF'nin borcunu ödediklerini hatırlattı.

Merkez Bankası'nın kasasında 27,5 milyar doların bulunduğunu anımsatan Erdoğan, bu rakamın şimdi 127 milyar dolar olduğunu söyledi. Bunların durup dururken değil, azimle, çalışarak, üreterek olduğunu aktaran Erdoğan, "Şu anda Başbakanım, bakanlar dünyanın dört bir yanına saldırıyoruz. 16 Nisan'dan sonra daha çok yerlere gideceğiz. Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacağız. İlk 10 ülkenin içine Türkiye'yi sokacağız. Eğer Türkiye'nin kaderinde bunlar gibi zihniyetler olsaydı, halimiz haraptı." ifadelerini kullandı.

Türkiye böyle tehlikelerle, tehditlerle, krizlerle, darbelerle, muhtıralarla, vesayet hevesleriyle muhatap olmasın diye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getirdiklerini anlatan Erdoğan, "Türkiye bu sistemle yönetilirken de sorun çıkmaz mı? Çıkabilir. Ama kurduğumuz mekanizmalar sayesinde, Türkiye'nin bu sorunları aşması hem daha kolay hem de daha az maliyetli olacak. Buna inanmasak, böyle bir adım atmazdık. Yeni sistemle, ülkemizin daha istikrarlı, milletimizin daha güvenli, huzurlu olacağını çok açık ve net söylüyorum. Yoksa niye kendimizi yoralım." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, sosyal yardımlarda bu adımları kararlılıkla attıklarını aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gençler; 16 Nisan sizin gününüz. Anayasa değişikliğiyle, ilk seçimden itibaren 18-25 yaş arasındaki milyonlarca gencimiz de seçilme hakkına kavuşuyor. Seçme hakkınız vardı. Biz 30'dan 25'e indirdik. Şimdi de 25'ten 18'e indiriyoruz. Zor olan seçmektir, seçilmek değil. Şimdi seçilme hakkı da olacak. Seçme yetkinliğine ulaştığına inandığımız gençlerimizden, seçilme hakkını esirgeyemeyiz.

Çıkıyor ne diyor beyefendi, ana muhalefetin başındaki zat; 'Hükümeti çoluk çocukla mı dolduracaksınız?' 18-25 yaş arasındaki gençlerimiz, evlenip, yuva kurabiliyorlar mı?' diyor. Lafa bak. Erkekse, gidip vatanı için silah altına giriyor mu? Giriyor. Kızımızsa, çocuk sahibi olup, geleceğimizin teminatı nesilleri yetiştiriyor mu? Yetiştiriyor. Erkek de olsa, kız da olsa çalışma hayatına atılıp, birikimiyle, alın teriyle üretime katkı sağlıyor mu? Sağlıyor. Öyleyse bu gençlerimize seçilme hakkını niye çok görüyoruz?"

- "Gençlere güveniyoruz"

Gençlere güvendiklerini dile getiren Erdoğan, "Ana muhalefetin başındaki zat, bu meseleyi de istismar ediyor. 18 yaşındaki çocuklarımızı mecliste milletvekili yapacakmışız. Şu anda yaptığı hakarete bak. Böylece askerlikten kaçıracakmışız. İki yıl sonra da 10 milyar maaşla emekli edecekmişiz. El insaf. Bunun adı düpedüz gençlerimize ve milletimize hakaret değildir de nedir? Daha önce 30 yaşından itibaren, 25 yaşından itibaren kimler, nasıl milletvekili oluyorsa, 18 yaşından sonra da aynı şekilde milletvekili olacaklar. Şunun veya bunun çocuğu değil, milletin evlatları milletvekili olacak, gerekirse bakan olacak. Askerlik yaşından önce milletvekili olacak. 3-5 gencimizin yapacağı hizmeti bu kadar hakir görmek ayıp değil midir?" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emeklilik diyor. 'İki yıl çalışacaklar emekli olacaklar.' Emeklilik konusunda da herhangi bir vatandaşımız ne zaman ve nasıl emekli oluyorsa, milletvekili de o şekilde emekli olacak. Yani primini ödeyecek ya sınırını bekleyecek, sonra da emekli olacak. Bu yalanlar, bu iftiralar milletimizin siyaset kurumuna, meclise, milletvekillerine olan güvenini yıpratmayı amaçlıyor. Bunun adı gençlerimizi istismar ederek, milli irade düşmanlığı yapmaktır." dedi.

Erdoğan, 16 Nisan'a kadar tüm bu konuları milletle paylaşacağını, yarın akşam 19.30'da ATV-A Haber ortak yayınında milletle beraber olacağını belirtti.

İdam konusundaki düşüncesinin belli olduğunu ifade eden Erdoğan, "Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki 'O zaman çıkarın idamı.'. Sayın Bahçeli düşüncesini açıkladı. Ne diyor? 'Biz idama varız.'. Ben Sayın Başbakan Binali Yıldırım Beyin de aynı kanaatte olduğu inancındayım. Şimdi ben de diyorum ki anayasa değişikliği gerektirdiği için Sayın Kılıçdaroğlu, hadi bakalım 16 Nisan'dan sonra parlamentoya geldiği zaman seni de göreceğiz. Bakalım sen de buna destek verecek misin? Çünkü onlar da destek verirse bu anayasa değişikliği yapılır. Meclisten geçtikten sonra bana sadece onaylamak kalır. Gelir ben de onaylarım. Çünkü idam konusunda devletin af yetkisi yoktur. Devlete karşı işlenmiş bir suç değildir. Onun hesabını ne ben ne diğerleri veremezler. Onun için de gereği yapılacaktır." şeklinde konuştu.

Erdoğan, açılışı yapılan 1 milyar 352 milyon liralık 286 yatırımın hayırlı olmasını diledi.

Perşembe Pazar Yerindeki alan törenden saatler önce vatandaşlar tarafından dolduruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine slogan atan vatandaşlara Türk bayrakları ile "Evet" yazılı şapka ve flamalar dağıtıldı.

Meydanın çeşitli yerlerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın dev posterleri asıldı.

Erdoğan, İstanbul'dan helikopterle geldiği Kocaeli'nde tören alanının üzerinden geçerek vatandaşları selamladı.

Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da katıldı.

(Bitti)

Yorumlar