'Kene'den ölümler tekrar artmaya başladı

'Kene' ısırması nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yeniden artmaya başladı. Kene ile ilgili son ölüm haberi ise Samsun'dan geldi.

Google Haberlere Abone ol
'Kene'den ölümler tekrar artmaya başladı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi yani halk dilinde "kene ısırması" vakalarında yeniden artış görülmeye başlandı. Özellikle de hayvancılıkla uğraşılan kırsal kesimlerde ölüm haberleri tekrar gelmeye başladı.

Sivas'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kadın hayatını kaybetti.

Sivas'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kadın hayatını kaybetti. Yıldızeli ilçesi Sarıyar köyünde yaşayan Ayşe Akgül (24), 7 gün önce vücuduna yapışan keneyi çıkardı.

Bir süre sonra rahatsızlanınca Yıldızeli Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Akgül, burada yapılan müdahalenin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

KENELERE KARŞI VATANDAŞLARA UYARILAR

Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaz aylarıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının görülmeye başlandığını belirterek vatandaşları uyardı.

Müdürlükten yapılan açıklamada, KKKA'nın çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğu belirtildi.

Hastalığın hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabildiğine dikkati çekilen açıklamada, "Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı, orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. İlimiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir." ifadelerine yer verildi.

Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenlerin mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermesi gerektiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir. Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli, kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir."

Açıklamada, ayrıca kene ile mücadele kapsamına büyükbaş ve küçükbaş hayvan ilaçlama çalışmalarının yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar