Kaba muamele görmek hoşumuza mı gidiyor?

İstanbul Eminönü'nde çiğ köftecilik yapan Ali Usta, müşterilerine olan yaklaşımı ile sosyal medyanın gündeminden düşmüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kaba muamele görmek hoşumuza mı gidiyor?

Yaptığı çiğ köftelerin lezzetinden çok müşterilerine olan sert tavırları ve üslubuyla sosyal medya gündemine gelen Çiğ Köfteci Ali Usta'nın, davranışlarından rahatsız olan müşterilerin haklarını nasıl savunacağı, hangi yollara baş vurabileceğini araştırdık. Bu konu özelinde, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ile yaptığımız görüşmenin detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

Yaptığı çiğ köfteden ziyade, sosyal medya üzerinde yakaladığı popülarite ile insanların ilgisini çeken sırf bu yüzden dükkanının önünde metrelerce kuyruk oluşan Çiğ Köfteci Ali Usta, yine aynı sosyal medya üzerinden eleştirilerin odağı oldu.
Sosyal medya kullanıcıları Ali Usta'nın kaba tavrı, sert üslubu merak uyandırsa da davranışlarının yanlış olduğunu düşünüyor.

İstanbul Eminönü esnaflarından Çiğ Köfteci Ali Usta, müşterilerine sergilediği olumsuz davranışlar nedeniyle birçok kez sosyal medyanın eleştirileriyle karşı karşıya kalmıştı. Dükkanın önünde gitar çalan bir gence tokat atması ve o anın görüntülerinin ortaya çıkması, şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi.

Yaptığı çiğ köfteden ziyade, sosyal medya üzerinde yakaladığı popülarite ile insanların ilgisini çeken sırf bu yüzden dükkanının önünde metrelerce kuyruk oluşan Çiğ Köfteci Ali Usta, yine aynı sosyal medya üzerinden eleştirilerin odağı oldu.
Sosyal medya bu durumdan rahatsız, Peki müşteriler?

Şiddet görüntülerinin sosyal medyada hızla yayılmasından sonra tepkiler çığ gibi büyüdü. Bazı kimseler bu durumun tek suçlusunun Ali Usta olmadığını, oraya sırf merak ettikleri için hatta ustayı kızdırmak için gidenlerinden bu durumu tetiklediğini dile getiriyor. Fakat her ne olursa olsun Ali Usta'nın müşterilerine bu denli üslupsuz ve kaba davranmasından rahatsız olanların sayısı oldukça fazla. Sosyal medya kullanıcıları Ali Usta'nın kaba tavrı, sert üslubu merak uyandırsa da davranışlarının yanlış olduğunu düşünüyor.

Şikayet merci yok

Sosyal medyada tepkilere yol açan olayın hukuksalboyutunun yanı sıra bir de müşteriler ve tüketiciler açısından değerlendirilmesi söz konusu. Çiğ Köfteci Ali Usta'nın özelinde diğer restoran işletmelerinin müşterilere olan olumsuz davranışlarını hangi kurum ve kuruluşlara bildirebileceği sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. Tüketici ve müşteri haklarının ilk muhatabı Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ile yaptığımız telefon görüşmesinde aldığım notları sizinle paylaşmak istiyorum.

- Bir işletmenin müşterilerine karşı uyguladığı şiddet, tüketici hakları derneğinin değil doğrudan İç İşleri Bakanlığı veya Emniyet Teşkilatı'nın ilgileneceği bir durum. Tüketici Hakları, işletmelerinin ayıplı ve kusurlu hizmetine yönelik bir tasarrufta bulunabilir.
- Eğer gıda hizmeti veren işletmelerin sağlıksız koşullarda bve üretim yapıyor olduğu tespit edilirse bu konuyla da İBBZabıta ekiplerine yazılacak şikayet dilekçesinin etkili olacağını söyleyebiliriz.
- Müşterilerine kaba davranan işletmelerin yaptırıma maruz kalması için hizmet alan kimselerin beyanı esas olacaktır. Müşteriler, rahatsızlığını dile getiren dilekçe ile ilgili kuruluşlara başvurabilir.

''Basit yaralama suçundan inceleme başlatılabilir''

Gitar çalan çocuğa olan fiziksel müdahalesi için de, gençlerin orada olma sebebinin eğlenmek ve sosyal medya tabiriyle çiğ köfteciyi 'trollemek' olduğunu söyledi. Fiziksel müdahalesinin videolara yansıdığını eğer darbeyi alan gencin şikayet etmesi durumunda 'basit yaralama' suçundan inceleme başlatılabileceğine değindi.

Müşterilere sert davranmak veya tartaklamak suç mu?

Türkiye'nin alanında en bilinen avukatlarından Mehmt Mahmut Doğan, Çiğ Köfteci Ali Usta'nın gitar çalan gence tokat atması ve genel olarak müşterilerine olan sert davranışlarının suç unsuru teşkil edip etmediğini değerlendirdi. ''Müşterilerin birçoğu bu durumu bilerek oraya gidiyor'' diyen Avukat Doğan, İBB ekipleri tarafından işletmesinde sağlıksız koşullarda üretim ve satış yapmadığı sürece ruhsat iptalinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Ayrıca Ali Usta'nın ruhsatının iptal işlemi için bu durumdan rahatsız müşterilerinin olması gerektiğini de ekledi.

Kaynak: Gzt.com

Yorumlar