İstanbul'dan son dakika gelişmesi: Son sayı açıklandı

İstanbul'da AK Parti'nin itirazları sonucu bazı ilçelerde tam sayım, bazılarında ise sadece geçersiz oyların sayımı yapılıyor. AK Parti'den yapılan son dakika açıklamasına göre Binali Yıldırım'ın oy sayısı 11 bin 109 oy daha arttı. Bu sonuç sadece 530 sandıktan alınan sonuçlar. İstanbul'da 32.000 (Otuzikibin) sandıkta oy kullanılmıştı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'dan son dakika gelişmesi: Son sayı açıklandı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul'da yapılan itirazların sonucuyla ilgili son durumu açıkladı. 

Ali İhsan Yavuz, şu ana kadar itirazlar sonucunda 530 sandıkta güncelleme yapıldığını belirterek, bu güncelleme sonucunda AK Parti oylarının 11 bin 109 daha arttığını açıkladı.

FARK 19 BİNE DÜŞTÜ

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, İstanbul'daki itiraz süreci ve oy sayımıyla ilgili son bilgileri verdi. Özel, Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasındaki farkın 29 binden 19 bine gerilediğini ve oyların tamamının sayılması halinde Binali Yıldırım'ın kazanacağını söyledi.

İstanbul'daki iptal oylarla ilgili konuşan Özel, "Bir yanlışlık varsa itirazımızı her seçim kullanıyoruz. Seçimi yöneten il, ilçe seçim kurullarıdır. CHP'nin, İP'in, MHP'nin de itirazları var. Hemen mazbatamı verin diyorlar, yasada itiraz hakkı var." dedi.

Sandıklarda yapılan usulsüzlüklerle ilgili konuşan Özel, "Boş tutanaklara imzalar atıldığını biliyoruz." diye konuştu.

Oy sayımıyla ilgili de son bilgileri veren Özel, "Şu anda 19 bin oy farkı var, 29 binden düştü." dedi. Özel, İstanbul'da oyların tamamının sayılması halinde, AK Parti'nin İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın kazanacağını söyledi.

SON DURUM

İstanbul'da yeniden sayım kapsamında 14 ilçede sayım sürüyor.

5 İLÇEDE OY SAYIMI TAMAMLANDI

5 ilçede oyların sayımı yapılıyordu. Sayımı tamamlanan bu ilçelerde sadece "geçersiz oylar" tekrar sayıldı.

Başakşehir, Beykoz, Bayrampaşa, Fatih ve Sarıyer'de geçersiz oyların sayımı tamamlandı.

3 İLÇEDE OYLARIN TAMAMI SAYILIYOR

Silivri, Çatalca ve Kartal'da oyların tamamı sayılıyor. Bu ilçelerdeki sayım devam ediyor.

Şu ana kadar yapılan sayımlarda adayların oy sayılarında ciddi bir değişim yaşandığı söylenemez. İtirazlar sonucu geçersiz oyların sayıldığı bazı ilçelerde sayım tamamlandı.

SONUÇLAR SANDIKLARA YANSIDI MI?

Şu ana kadar yeniden sayımların sonuçları sandıklara tam olarak yansımadı.

İstanbul sonuçları şu an itibariyle YSK verilerine göre şöyle:

EKREM İMAMOĞLU 

4 milyon 171 bin 118 ile yüzde 48.80 birinci sırada.

BİNALİ YILDIRIM

4 milyon 149 bin 656 ile yüzde 48.55 oranıyla ikinci sırada yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi demokrasi mücadelesine dönüştü. Tutanaklarla binlerce oyu çalınan AK Parti, 31 bin 186 sandıktaki her bir oy için hukuk savaşı veriyor. Dün de Bağcılar ve Arnavutköy’de tutanaklarla gasp edilen oylar yeniden AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım’ın hanesine yazıldı.

CHP SAYIMA DİRENDİ

Bağcılar’da Yıldırım’ın oyları bin 533 artı. Arnavutköy de tutanak hırsızlığı yapılan yerlerden birisiydi. İlçede yapılan itirazlar üzerine Binali Yıldırım’ın oyları 1221 arttı, Ekrem İmamoğlu’ndan ise 500 oy düşüldü. Geçersiz oylarla ilgili ilçe seçim kurulu nezdinde yürütülen çalışmalar da dün devam etti. CHP 39 ilçede de AK Parti’nin yaptığı “geçersiz oylar yeniden sayılsın” başvurularına itiraz etti. CHP’nin itirazları 15 ilçede karşılık buldu ve sayım talepleri reddedildi.

19 İLÇEDE SAYIM

19 ilçede ise AK Parti’n yaptığı başvurular kabul edildi. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırmasının ardından sayım başladı. Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Esenyurt Maltepe, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Tuzla, Sarıyer, Ataşehir, Beykoz, Şile, Bayrampaşa ve Ümraniye ilçe seçim kurullarında geçersiz oylar sayıldı. Çatalca, Silivri ve Kartal 1. Seçim Bölgesinde ise tüm oyların sayımı yapıldı. Sandıkta en büyük hilenin yapıldığı 18 bin geçersiz oyun bulunduğu Esenyurt’ta sayım kararı akşam saatlerinde başladı. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde bin 420 sandıkta iptal edilen 13 bin oyun yarısı sayılmıştı. Ve sayım sonucu AK Parti’nin oylarında 200’ün üzerinde artış yaşanmıştı. 1024 geçersiz oyun bulunduğu Şile’de de AK Parti 30 oy kazandı.

6 BİN 351 OY BOŞA GİTTİ

Sarıyer’de geçersiz oyların yeniden sayılması için yapılan başvuruda çarpıcı iddialara yer verildi. AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu tarafından Sarıyer İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na sunulan dilekçede, büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy kullanılan tüm sandıklarda AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’a verilen 6 bin 351 oy geçerli olmasına rağmen geçersiz sayılarak kayda geçirildiği belirtildi.

LEKELİ DİYE İPTAL EDİLDİ

Dilekçede, “Söz konusu sandıklarda müşahitlerimiz tarafından yapılan gözlemler neticesinde, geçersiz sayılan 6 bin 351 oyun tamamı partimize ait olup bunlardan bir kısmı oy pusulasının lekeli olması, açılırken kazaen yırtılması, oy pusulasının birinde iki ayrı partiye tercihte bulunmuş olunması halinde büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulasının geçersiz sayılması, muhtarlık oy pusulasından iki tane çıkması nedeniyle geçersiz sayılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar