İstanbul'da daha çok şey değişebilir

31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul'da yaşanan şaibelerin ardından İstanbul İl Seçim Kurulu, Cumhur İttifakı'nın ortak adayı Binali Yıldırım’ın oylarının “sıfırlandığı” seçimle ilgili önemli bir karar aldı. Geçersiz sayılan ve birçoğunun Binali Yıldırım'ın oyu olduğu söylenen 320 bin oy yeniden sayılacak. Geçersiz oyların diğer oylarla aynı torbaya konulduğu Ataşehir, Kartal, Çatalca, Silivri ve Maltepe’de ise tüm oylar sayılacak.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da daha çok şey değişebilir

31 Mart’ta binlerce oyun çalındığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin itiraz süreci devam ediyor. İstanbul İl Seçim Kurulu, AK Parti’nin itirazları üzerine, daha önce ilçe seçim kurulları tarafından reddedilen ilçelerde de geçersiz oylar için yeniden sayım kararı verdi. Böylece dün 11 ilçede tamamlanan geçersiz oyların sayım süreci, kalan 28 ilçede daha gerçekleşecek. Bu ilçelerden Ataşehir, Kartal, Çatalca, Silivri ve Maltepe’de sadece geçersiz oylar değil, geçerli oylar da dahil sandıklarda kullanılmış büyükşehir oylarının tamamı sayılacak. Sayımı biten ilçelerden Bayrampaşa’da AK Parti’ye 85, CHP’ye 28 oy yazıldı. AK Parti Başakşehir’de 95 oy kazanırken CHP’ye de 34 oy yazıldı. En büyük sayı Ümraniye’de kaydedildi. AK Parti burada 384 oy kazandı. AK Parti’ye Fatih’te 257, Beykoz’da 152, Şile’de 30, Sarıyer’de 119, Büyükçekmece’de 69 oy daha geldi. Bazı ilçelerdeki sayımların birkaç gün sürebileceği belirtiliyor.

MALTEPE TÜMDEN

Maltepe’deki tüm oyların sayımı ise yine CHP’ye takıldı. İstanbul İl Seçim Kurulu CHP’nin başvurusu üzerine Maltepe’deki sayım kararını kaldırdı. Kurul sadece geçersiz oyların sayılması gerektiğine hükmetti. Ancak itiraz üzerine YSK, Maltepe ilçesindeki tüm oyların sayılması kararı verdi. Burada kullanılan tüm oylar sayılacak. Süreci takip eden AK Parti, 31 bin sayım döküm cetvelini inceliyor. AK Parti, tespit ettiği yanlış-hilelerin giderilmesi içinde başvurularına devam edeceğini açıkladı.

11 BİN 109 OY AK PARTİ’YE GEÇTİ

31 Mart Yerel Seçimlerinde yaşanan usûlsüzlük ve oy kaydırma işlemlerine ilişkin AK Parti tarafından yapılan itirazlar üzerine İstanbul’daki birçok ilçede yeniden sayım işlemi sürüyor. Dün itibariyle gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İnsan Yavuz, “1 Nisan’dan itibaren 530 sandıktaki güncelleme sonucu AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109’dur” dedi. AK Parti İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, sürecin devam ettiğini hatırlatan Yavuz, itirazlar sonucunda bazı ilçelerde ‘geçersiz oyların sayımına’, bazı ilçelerde ‘oyların tamamının sayımına’, bazı ilçelerde de ‘sayımın reddine’ ilişkin kararlar sözkonusu olduğunu kaydetti. Yavuz, şunları söyledi:

ÖZEL İÇİN ENDİŞE VAKTİ

“1 Nisan’dan itibaren 530 sandıktaki güncelleme sonucu AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109’dur. Geçersiz oyların sayımına ilişkin bir rakam vermek istiyorum; 5 bin 857 sandıkta geçersiz oylar sayıldı, bunun 1641’inin AK Parti lehine olduğu anlaşıldı. Bir başka sayı daha; tüm oyların sayımına ilişkin bir rakam: 121 sandıkta 64 oy AK Parti’nin hanesine kaydedildi. Az önce CHP’li grup başkanvekilinin bir tweet’ine rast geldim, diyor ki ‘Tüm sandıklar sayılsa bile 13 bin oyla Ekrem İmamoğlu seçimi kazanıyor’... Çok manidar buldum. ‘Sandıkları hiç açmayalım, hiç saymayalım, hiç kurcalamayalım’ yaklaşımında olan CHP’nin geldiği nokta... Bu kadar oy düzeltildi, daha düzelteceklerimiz var, biraz Özgür Özel bey endişeye kapılabilir.”

HENÜZ ÇOK AZI SAYILDI

“Yüksek Seçim Kurulu’ndan aldığımız, ilçe seçim kurullarından girilen bir sayım döküm sonuç çizelgesinde çok miktarda oyun sisteme girilmediğini gördük. Sonrasında da girilen oyların farklı ve boş yazıldığını gördük. Bunlar o kadar fazla ki... Daha bunlara ilişkin herhangi bir adım atmış değiliz. Maddi hata düzeltimine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Daha elimizde çok miktarda düzeltilecek sandık gördük, maddi hata yoluyla sayımın dışında. Onlar da henüz duruyor. Bir de tüm oyların sayıldığı, geçersiz oyların sayıldığı ilçe seçim kurulları var. Onlara ilişkin daha çok azı sayıldı. Dolayısıyla arada daha çok rakamlar değişebilir. Bütün bunları niçin yapıyoruz biz? Tek amacımız var. Sonuçlar çok net bir şekilde ortaya çıksın. Milli irade, İstanbul’un iradesi sonuca çok net bir şekilde yansımış olsun.”

Göreceksiniz çok farklı olacak

AK Parti’li Ali İhsan Yavuz, yasal yolları kullandıklarını, seçim kurullarına hataları düzelttirdiklerini, suistimalleri ve usûlsüzlükleri yasal yolları kullanarak ortadan kaldırdıkları söyledi. Seçim sistemine ve demokrasile güvendiklerini belirten Yavuz, “Seçim kurullarımıza da güveniyoruz. Bakınız bu düzeltmeler, bu sistem sayesinde oluyor. Bizim sorguladığımız sistem değil. Ama bu verileri girenler ve bu süreçlerde rol alanların hata, suistimal veusulsüzlüklerini belirliyoruz ve bunları düzeltiyoruz. Göreceksiniz çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkacak. Çünkü perşembenin gelişi çarşambadan belli olur derler. Bu biraz ona benziyor. Burada çok daha buluşacağız, çok daha farklı rakamları muhtemelen konuşmuş olacağız” diye konuştu.

Yorumlar